În 1913, într-o suburbie a Bucureștilor, venea pe lume una dintre cele mai îndrăgite voci ale țării noastre, cea care avea să transforme muzica românească într-un adevărat fenomen mondial, așa cum a făcut și Edith Piaf cu muzica franceză. După o carieră de invidiat care a numărat o serie de concerte și reprezentații (inclusiv la Expoziția de la Paris din 1937 dar și în fața soldaților răniți în al Doilea Război Mondial), după ce a devenit populară, prin interpretările ei memorabile în Franța, dar și la New York, după câteva apariții în film și după o activitate didactică susținută, Maria Tănase a trecut în neființă prematur la vârsta de doar 50 de ani, în 1963.

În 2013, la 100 de ani de la naștere și la 50 de ani de la moartea Mariei Tănase, moștenirea celei supranumite Pasărea Măiastră a României este dusă mai departe de o artistă care se exprimă multidisciplinar și multicultural, o artistă care a primit de curând și pașaportul de cetățean universal, din partea UNESCO. Rona Hartner, actriță cu 37 de partituri cinematografice, scenaristă, compozitoare, dansatoare, pictoriță este și o interpretă talentată popularizează prin proiectele ei muzicale, în spiritul Mariei Tănase, în formulele puse la dispoziție de eclectismul secolului XXI, potențialul folclorului românesc.

Călătorind pe întreg mapamondul, de pe plajele din Mexic sau Ibiza și până pe covorul roșu de la Cannes, apelând la registre muzicale diferite (de la jazz, la gospel și până la electro) Rona Hartner aduce în atenție, la cele mai prestigioase festivaluri din lume, moștenirea tradițională românească.

SAMBATA 17.08.2013, la ora 17 în avanpremiera concertului pe care îl va susține pe 1 septembrie la Brașov, RONA HARTNER se întâlnește cu iubitorii de cultură la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, dar și la Festivalul Drumul Pânii de la Cristian, pentru o DUBLA LANSARE DE CD: GYPSY THERAPY si OJALA DIOS. Prezinta DANA CRISTESCU (Driector PromArt Creative), SILVANA ENACHE (realizator TV), VIRGIL ONITA (Presedintele Asociatiei Libris Cultural Brasov)

Vă așteptăm să descoperiți și să vă lăsați cuceriți de energia debordantă a unei artiste de excepție!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *