O seară tipică de august la Brașov echivalează de cele mai multe ori cu o promenadă prin centrul vechi, cu o ieșire la o terasă, la o bere sau la un suc rece. Ca să mai ieșim puțin din tipare, ca să mai tulburăm însă puțin ritmurile monotone ale verii am propus turiștilor și brașovenilor ajunși în centrul vechi o întâmpinare mai atipică pentru seara de vineri: vizionarea unui western și un antiwestern în același timp.

VINERI, 16.08.2013, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov a avut loc o nouă ediție a CINEMATECII în cadrul căreia am proiectat filmul NECRUȚĂTORUL (Unforgiven), o producție din 1992, regizată de Clint Eastwood, recompensată cu nu mai puțin de 4 premii Oscar.

Horia Nilescu a fost, ca de fiecare dată maestru de ceremonii și a prezentat pelicula americană care vine să completeze diversitatea tematică și de gen a producțiilor proiectate în cadrul evenimentului care are loc în fiecare lună în Salonul Șt.O.Iosif. Unforgiven este un film semnat de un cineast care aproape că se confundă, la fel ca John Wayne, cu genul western. Clint Eastwood este și regizor și actor în această producție iar Horia a ales să aducă în fața spectatorilor NECRUȚĂTORUL atâta timp cât producția lui Eastwood evidențiază câteva particularități.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1LF84ak_jbk&feature=youtu.be[/youtube]

NECRUȚĂTORUL spune povestea lui William Munney, un bandit al Vestului decăzut care acceptă, după aproape 10 ani de când s-a retras la o fermă, să ducă la bun sfârșit misiunea de a-i asasina pe doi cowboy care au rănit o prostituată într-un orășel american și care au scăpat nepedepsiți. Munney alege această misiune, alături de fostul său partener Ned (interpretat de Morgan Freeman), pentru a primi recompensa oferită de femeile de la casa de toleranță care își doresc răzbunarea. Filmul este pe de o parte un western în care spectatorii află reperele familiare ale Vestului Sălbatic: șerifi, pistoale, călăreți prin preerie etc.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=N4mAgCFyxg0&feature=youtu.be[/youtube]

Pe de altă parte însă, NECRUȚĂTORUL este un antiwestern convingător, atâta timp cât demitizează o serie de stereotipii compoziționale: dacă în westernurile obișnuite niciodată nu plouă iar eroii par să reziste cu brio la toate provocările naturale dar și la cele venite din partea adversarilor, în filmul lui Eastwood asistăm la o demitizare a legendei eroului pistolar și la o deconstrucție a antagoniștilor: șeriful (interpretat de Gene Hackman), adversarul lui Munney nu este un ticălos nedrept, dimpotrivă un slujitor zelos și dur al legii, în vreme ce Munney este un antierou vulnerabil, neîndemânatic și fără aparente șanse de câștig. De asemenea, o mare parte a acțiunii se petrece, în mod neobișnuit pentru un western, noaptea și pe timp de ploaie.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Xp0GwRju2Ek&feature=youtu.be[/youtube]

Înainte de a începe vizionarea, Horia a amintit celor prezenți lecția importantă, universală, pe care o evocă filmul lui Eastwood: aceea că nu întotdeauna există o legătură între ceea ce meriți și ceea ce primești (de altfel, această lecție este rostită chiar de protagonist într-o scenă pe deplin memorabilă).

Pentru două ore, am fost prinși într-o poveste interesantă despre neputință și răzbunare, străbătută de un aer autoironic (în fond, vara, nu putem lua prea multe lucruri în serios). Vă mulțumim pentru participare și vă așteptăm și luna următoare, la o nouă ediție a Cinematecii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *