Incepe calatoria pe… Drumul Pâinii

18/08/2013

Un final de săptămână petrecut la oraș, în toiul verii, echivalează adesea cu o rețetă nu prea inspirată de a te coace singur în gigantul cuptor urban alcătuit din străzi asfaltate și blocuri. Mai degrabă te îndrepți spre locuri mai răcoroase, acolo unde doar pâinea se coace cu meșteșug. Mai  degrabă faci un popas pe drumurile tradiției și te lași călăuzit de cei ce te vor ajuta să redescoperi cultura locală, rețetele vechi și preparatele naturale în care se dezvăluie înțelepciunea rurală păstrată în vatra străbună de secole întregi. Comuna Cristian din județul Brașov este un astfel de popas inedit pentru orice călător doborât de canicula și uscăciunea urbană.

Pe 17.08.2013, am dat startul la cea de-a treia ediție a FESTIVALULUI DRUMUL PÂINII din Comuna Cristian, un festival menit să pună în valoare tradiția, obiceiurile și produsele cristolovenilor gospodari.


Am ajuns la Cristian  inca de la ora 11, tocmai la timp pentru a asista la recompunerea miraculoasa și apetisanta a drumului painii, a transformarii  grâului în aluat bun de copt. Cristolovenii erau deja in toiul preparativelor,  la cuptorul de langa Casa de Cultura a comunei. Vegheate de cei mai intelepti si experimentati, tinerele fete din Cristian au facut o mica demonstratie a framantarii aluatului.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Va7L2TJaHbw&feature=youtu.be[/youtube]

Fetele care au amestecat cu mestesug plamadeala, faina si apa, pricepute de altfel si la preparatul cozonacilor, ne-au marturisit ca painea de casa este mai gustoasa si ca traditia cristolovenilor a prefacerii graului in paine va fi dusa mai departe si de generatiile urmatoare.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=d0sjq6vll_k&feature=youtu.be[/youtube]

Tanti Maria, o pastratoare a obiceiului prepararii painii la cuptor ne-a impartasit cate ceva din tainele ritualului gastronomic: plamadeala trebuie preparata cu o zi inainte, din cartofi fierti si zdrobiti, in vreme ce intreaga compozitie framantata a doua zi trebuie apucata cu nadejde, sa nu alunece printre degete si sa capete forma. Tavalite prin faina,  viitoarele paini sunt apoi puse pe lopata si inghesuite in cuptorul incins pana cand capata o coaja neagra. Cand  aluatul se rumeneste si se primeneste cu un vesmant negru de la caldura lemnelor, painile sunt scoase si ajung in mainile indemnatice ale cristolovenilor.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=irfp-5PCpaQ&feature=youtu.be[/youtube]

Cioplindu-le cu cutite mari, cristolovenii leapada painile de negreala, pana cand dau de coaja alb-rumena.  Desi totul pare usor, cand e povestit de cei experimentati, intregul ritual este destul de laborios si cere multa indemanare si efort. Din fericire, traditia pare sa pastreze o continuitate atata timp cat tinerii din Cristian sunt prezenti de fiecare dat la cuptor a si iau aminte de tainele plamadelii, ale framantarii si ale coptului.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=U43Tj-Me2Tk&feature=youtu.be[/youtube]

Calatoria graului secerat si macinat nu se savarseste pana cand aluatul proaspat copt nu primeste binecuvantarea crestina.  In cadrul unei ceremonii prin care satenii isi indreapta recunostinta catre cer pentru roadele bogate si puterea de munca data de la Dumnezeu, preotul sfinteste painea si toata lumea rosteste rugaciunea Tatal Nostru. Apoi, painea este franta si impartita gospodarilor. Putine lucruri se compara cu aroma dulceaga a aluatului  copt cald care se topeste in gura.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PMxhV8y61Ac&feature=youtu.be[/youtube]

Placerea gustului traditional al painii de casa a fost completata de un popas in istorie,  o plimbare prin comuna Cristian. Ne-am oprit la vechea Biserica Evanghelica, un edificiu recladit in 1842 pe ruinele unei vechi lacas de cult medieval. Cu o fatada renovata, si interioare bine conservate, biserica evanghelica sta marturie pentru buna convietuire dintre comunitatile germane si romane de-a-lungul timpului.

Biserica adaposteste o orga veche folosita si astazi in timpul slujbelor dar si o lustra a eroilor – un candelabru cu placute nominale care comemoroeaza fii comunei cazuti in rzaboi. Ceasul cu turn deapana orele cu precizie si astazi, cu ajutorul unui mecanism calibrat precis.

Am poposit apoi la noua Biserica Ortodoxa, inca neterminata, sfintita insa de IPS Laurentiu Streza. Preotul slujitor a vorbit despre lectia crestina pe care ne-o aminteste Festivalul Drumul Painii de la Cristian: lectia ingrijirii trupului dar si a sufletului, prin apropierea de painea noastra cea de toate zilele, o paine care vine in intampinarea nevoilor noastre fizice dar si spirituale.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JoV75Mym6W4&feature=youtu.be[/youtube]

Ajunsi la locul de agrement, pe stadionul din Comuna Cristian, am regasit atmosfera unei petreceri campenesti, intr-o dupa-amiaza calduroasa de august: gratarele, bauturile reci si muzica populara i-au destins si i-au inviorat pe cristolovenii si turistii prezenti iar corturile expozantilor de armuri medievale si manufacturi au starnit curiozitatea vizitatorilor. Tot aici viceprimarul OCTAVIAN BUTA ne-a amintit ca a treia editie a Festivalului Drumul Painii a fost finantata integral de la bugetul local,cu costuri minimale, lucru care nu a fost usor de observat, luand in considerare desfasurarea generoasa de evenimente.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SMchtTCFqpg&feature=youtu.be[/youtube]

Cand racoarea serii a cuprins stadionul din Cristian, am intrerupt programul muzical de discoteca pentru a viziona un film documentar despre continuitatea obiceiurilor din Cristian, despre traditia vie a calatoriei graului care incepe in fiecare an cu secerisul si se incheie odata cu binecuvantarea painilor scoase din cuptor, despre ritualurile rurale valorificate in vederea promovarii comunei de langa Brasov. Spectatorii au avut ocazia sa depene cateva pagini din istoria comunei cu doua vetre, una romaneasca si una saseasca si sa afle mai multe despre reperele arhitecturale ale asezarii vechi: biserica evanghelica, biserica ortodoxa, casa parohiala evanghelica construita dupa un proiect al arhitectului Christian Kertsch dar si despre stejarii seculari simbolizati inclusiv pe stema comunei.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4fNBG8iQp_I&feature=youtu.be[/youtube]

La finalul unei zile incarcate de arome, de plimbari si de reculegeri intr-o atmosfera istorica am incheiat seara in joc si in voie buna, la petrecerea campeneasca, dupa lasarea intunericului, pe stadionul din Cristian.

Va asteptam si duminica, 18.08 la o sarbatoarea a traditiei si a folclorului, pe DN 73, in comuna in care vizitatorii pot redescoperi statornicia obiceiurilor pastrate din strabuni.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *