Vara a fost și este un anotimp al sărbătorilor, cu zile celebrate, una și una: de la sărbători  creștine încărcate cu semnificație spirituală  și până la cele mai mundane, personale, ale evadărilor individuale în paradisurile de vacanță, a promenadelor răcoritoare aproape fiecare zi din ultimele trei luni a oferit prilejuri de bucurie . Nici ultima zi de vară nu iese din tiparul festivist, de data aceasta mizele sunt însă culturale, relevante pentru toți românii: începând din acest an, pe 31.08.2013, prin promulgarea Legii 53/2013, sărbătorim oficial ZIUA LIMBII ROMÂNE. Sărbătoarea exista deja în Republica Moldova, iată că acum este recunoscută prin lege și în România, un prilej de a ne raporta  la ceea ce împărtășim cu poporul de dincolo de Prut, mai degrabă decât sa ne gandim ceea ce ne desparte.

Evenimentul propune manifestări de afirmare a culturii române pe întreg teritoriul României dar și în străinătate, printr-un proiect amplu care va beneficia și de sprijin mediatic considerabil. In capitala dar si in restul tarii vor avea loc expoziții, sesiuni de comunicări științifice la Muzeul Literaturii Române, un festival de film nou – Festivalul ecranizărilor din literatura română, precum și o mare desfășurare culturală cu recitaluri poetice și interpretări muzicale care va avea loc pe platoul Bucegilor. Mai multe informatii veti gasi pe www.cartesiarte.ro

Libris.ro se alătură acestei celebrări, propunând în perioada 30.08-1.09 2013, reduceri de cel puțin 25% la cărțile scriitorilor români.

La acest ceas de sarbatoare, va propunem sa descoperiti o culegere-omagiu dedicata limbii române, un volum care aduna fragmente de articole, eseuri, argumente, aforsime  din lucrările unor mari scriitori, profesori si lingvisti, toate tratand despre… sărbătorita de pe 31 august. Volumul ELOGIU LIMBII ROMÂNE (Editura Litera, 2011) este disponibil în perioada 30.08-1.09 cu 50% reducere la Libraria St O Iosif Brasov.


Limba noastră nu e nouă, ci, din contra, veche și staționară. Ea e deplin formată în toate părțile ei, ea nu mai dă muguri și ramuri nouă și a o sâlnici înseamnă a abuza de dânsa și a o strica… (Vasile Alecsandri)

Frumusețea grailui nostru are ceva din măreția Munților Carpați, din foșnetul codrilor de la Tigheci și Orhei, din susurul lanurilor de gârne ce vălură pe șesurile Buceagului și ale Bărăganului, din prospețimea și adâncimea izvoarelor Dunării, din limpezimea văzduhului, din ecoul văilor adânci, din demnitatea dealurilor bătrâne, din nesfârșitul cerurilor de deasupra, din expliza surdă a semințelor ierbii, șfichiul căreia despică lespezi enorme sau își face loc prin asfaltul urbelor. (Nicolae Dabija)

Sărmana limbă românească! Nu mai este, cum ar fi trebuit să fie, o plantă cultivată! A ajuns o buruiană sălbatică!… Multe vânturi au bătut-o! Odată o bătea vântul franțuzesc, acum o bate vântul nemțesc. Noroc că mai are rădăcini adânci, alminteri i s-ar stârpi soiul și ar fi păcat de ea, fiindcă (nu ca s-o laud eu), îngrijită, ce flori frumoase și ce rod sănătos ar da această voinică buruiană de veacuri desprețuită, cu care veacuri s-a hrănit și ținut sufletul unui întreg neam de oameni. (Ion Luca Caragiale)

Bogăție și  transparență a limbii? Foarte bine. Avem nevoie și de una și de alta. Dar cată ca bogăția să nu fie mincinoasă și preocuparea de transparență să nu te abată de la armonia cuvântului rostit. Literatura este arta cuvântului și cuvântul în toate planurile lui, de la înțelesul și până la învelișul lui armonios, nu poate lăsa nepăsător pe artist. (Tudor Vianu)

Limba nu e, domnilor, numai un mijloc de a se înțelege, nu e numai mijlocul practic prin care un om poate să-și comunice gândurile și sentimentele sale altor oameni. O limbă reprezintă pentru un popor mult mai mult. Este forma cea mai înaltă, cea mai deplină în care se poate exprima sufletul acelui popor (Nicolae Iorga)

Pe ramul verde tace,

O pasăre măiastră,

Cu drag și cu mirare

Ascultă limba noastră.

De-ar spune și cuvinte,

Când cântă la fereastră,

Ea le-ar lua, știu bine,

Din, sfântă, limba noastră

(Grigore Vieru)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *