Dacă tot am citit cărți și am postat recenzii despre iubirea și căsătoria în epoca actuală, reliefând nuanțe paradoxale, provocări mai vechi sau mai noi, am deschis apetitul pentru polemică, pentru polemici pe asemenea teme ofertante, pe care am reușit să îl valorificăm într-o discuție de după amiază la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, în penultima zi de vară.

VINERI, 30.08.2013, la Librăria Șt.O.Iosif ne-am întâlnit la o nouă ediție a CLUBULUI DE LECTURĂ, la care am discutat despre romanul lui Jeffrey Eugenides, INTRIGĂ MATRIMONIALĂ, un bildungsroman pe trei planuri, plasat în spectrul revoluției culturale universitare din anii 80.

Am deschis evenimentul amintind caracterul eclectic impresionant al romanului, al faptului că reușește să integreze, pe un schelet universal al intrigii amoroase, elemente particulare și provocatoare ale celei de-a doua jumătăți a secolului XX: relația cu un suferind de boală psihică, importanța alegerilor personale etc. Am apreciat de asemenea scriitura profundă a lui Eugenides, talentul de creiona personaje și locuri prin asocierea fără sistematizări descriptive, selectând parcă esențialul în enumerări aparent disparate și nu neapărat coerente. Mi-am exprimat nedumerirea legată de alegerea tinerei protagonistei, Madeleine, de a rămâne alături de Leonard, soțul ei care dezvăluie pe parcursul romanului realitatea crudă a tulburării bipolare.

LIVIA NILESCU a amintit faptul că debutul romanului a fost unul dificil, elementele de construcție și referințele literare antrenat de autor amintind parcă de stilul încăract al poveștilor lui Umberto Eco. Căutând să înțeleagă decizia lui Madeleine de nu renunța la mariajul cu un maniaco-depresiv, Livia Nilescu a pus-o pe seama proiecției iubirii în manieră victoriană, inteleasa  ca atașament și datorie pe care Madeleine pare să o asume pe parcursul relatiei.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Fotkp3uJs7M&feature=youtu.be[/youtube]

MARIA ANGHELESCU a observat măiestria lui Eugenides în construcția bildungsromanului său, aceea de a asambla un triunghi amoros echilibrat și particular: dacă de obicei, într-o intrigă matrimonială unul dintre personaje apare drept detestabil, iar altul apare drept salvator, în romanul scriitorului american toți trei protagoniștii își păstrează puritatea sufletească, sunt la fel de vulnerabili și de impresionanți. În opinia vorbitoarei, Madeleine nu se desparte de Leonard, atâta timp cât îl iubește trup și suflet și tot din același motiv ea îl refuză în cele din urmă pe Mitchell, în ciuda faptului că și el e îndrăgostit iremediabil de ea și este integru din punct de vedere psihic.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2cy4iWHOUh8&feature=youtu.be[/youtube]

CARMEN FLORESCU a amintit faptul că romanul lui Eugenides a pornit de fapt de la o proză scurtă a autorului,  cu un titlu care ar fi fost perfect ilustrativ și pentru construcția narativă mai amplă, publicată ulterior: Extreme Solitude. Așa cum a sugerat vorbitoarea, dincolo de triunghiul amoros și de povestea inițiatică, Intrigă matrimonială este o poveste despre izolare, singurătate, despre incertitudinea protagoniștilor în a afla răspunsul la întrebarea: suntem singuri sau putem găsi pe cineva care să ne înțeleagă, alături de care să construim o intimitate autentică?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qEf4yX0Fggo&feature=youtu.be[/youtube]

AUGUSTA CIOLAN a avut parte de o lectură deosebită, parcurgând romanul autorului american, atâta timp cât acesta a reușit să surprindă, prin destinele celor trei personaje esențele unor experiențe etern umane. Imperfecțiunile, vulnerabilitățile, suferințele celor trei protagoniști sunt capturate cu precizie de ochiul profund al lui Eugenides. Deși fiecare creație a lui Eugenides se dovedește de o factură cu totul deosebită (mai ales dacă amintim romanele sale cunoscute Middlesex și Sinuciderea fecioarelor) Intrigă matriomonială rămâne probabil cel mai convingător dintre toate.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7wnvzOm2GPg&feature=youtu.be[/youtube]

Discuțiile au atins și problema ideii de maturizare (dacă într-adevăr oamenii se schimbă și evoluează semnificativ în timp, dacă dobândesc o înțelepciune intangibilă la vârsta tinereții sau dacă, dimpotrivă,  percepțiile și perspectivele de mai târziu sunt doar roadele unor semințe apărute din tinerețe), miturile americane, preferința generațiilor surprinse în roman pentru forme de evadare ușoară etc. În compania ceaiului aromat marca Tea Garden, purtând discuții aprinse livrești, uitând de ploaia mohorâtă de afară, am avut parte de un final de vară intens, la Clubul de Lectură de la Librăria Șt.O.Iosif Brașov.

Vă așteptăm și luna viitoare!

Volumul INTRIGĂ MATRIMONIALĂ (Editura Polirom, 2011), de Jeffrey Eugenides este disponibil și pe www.libris.ro

One Response

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *