Cea mai mare provocare pentru un scenarist de film este să transforme literatura (roman/nuvelă/povestire/poem) într-un dialog aproape continuu, întrerupt de indicații scenice și descrieri sumare. Pentru că scenariul este până la urmă un element foarte important într-un film, deși poate Jean Luc Godard și Mike Leigh (regizori deveniți faimoși pentru faptul că nu folosesc scenarii ci improvizează cu actorii pe măsura ce progresează) ne-ar contrazice în acest sens. Francois Truffaut spunea că poți face un film prost dintr-un scenariu foarte bun dar niciodată nu poți face un film bun dintr-un scenariu prost. Astfel , atunci când scenariile au la bază scriituri de beletristică, este foarte dificil să condensezi atâta acțiune, descriere și dialog în limitațiile temporale ale filmului (de la o ora jumătate la trei ore). Din această cauză multe filme ajung să nu semene mai deloc cu cartea din care s-au inspirat. Și dacă este foarte greu să adaptezi o carte pentru cinema este aproape imposibil să adaptezi o carte cunoscută și iubită în lumea întreagă fără să scapi de critici. Problema în acest caz este că mai tot mapamondul a citit cartea respectivă și absolut toți cititorii se așteaptă să descopere în film magia acelei literaturi. Acest lucru nu se va întâmpla niciodată din motivele expuse mai sus. Spre mâhnirea iubitorilor de carte, trebuie să se renunțe la anumite intrigi secundare, la anumite întâmplări minore, uneori chiar la capitole întregi. Totuși au existat anumite romane clasice care au tot fost adaptate și readaptate de-a-lungul anilor , acele cărți pe care putin scenariști le pot refuza. Pe această listă selectă se regăsesc Oliver Twist, Anna Karenina, Cei Trei Mușchetari și bineințeles Marele Gatsby. Francis Ford Coppola a fost unul din acei scenariști care nu s-a putut abține în a-și încerca norocul cu unul din cele mai cunoscute romane ale lumii, scris de F. Scott Fitzgerald. Coppola a scris scenariul din dragoste pentru această carte însă i-a fost frică atunci când a venit vorba de regie, delegând responsabilitatea britanicului Jack Clayton (se spune că cei mai buni oameni pentru a face filme despre America sunt non-americanii), un anonim și înainte și după film. Rezultatul a fost un film mediocru, care nu se află pe nici o listă de mari realizări cinematografice, dar care este salvat de jocul actoricesc extraordinar și de fidelitatea scenariului , atât cât este posibil, față de roman.

Spuneam că filmul în sine nu este o mare realizare cinematografică însă pentru cititori și iubitorii de beletristică este o bijuterie. Coppola reușește să fie neașteptat de fidel romanului în doar puțin peste doua oare (pentru o ecranizare de roman clasic este un record). Povestea? Toată lumea o cunoaște. Jay Gatsby (Robert Redford) a iubit în tinerețea sa o fată pe nume Daisy Fay (Mia Farrow). Nefiind destul de bogat pentru gusturile ei, Daisy a ales stabilitatea financiară devenind nevasta lui Tom Buchanan (Bruce Dern) iar Jay a plecat la război și s-a întors…magnat. Cum a acaparat această avere? Asta se întreabă și noul său vecin Nick Carraway (Sam Waterston) care mai întâi se lasă sedus de lumea exotică a banilor în care este introdus dar care mai apoi ajunge să fie scârbit și înfricoșat de nebunia și paranoia în care Gatsby se afundă încetul cu încetul. Deși Jay Gatsby este acum un om bogat el nu este un om împlinit sufletește pentru că nu o are alături pe Daisy; și acum că are bani își poate pune în aplicare planul de a o seduce pe Dna Buchanan și de a obține fericirea absolută în viața sa goală. Iubirea dusă până la obsesie, lupta pentru putere, frumusețea superficială a vieții de bogătaș; toate aceste ingrediente au făcut din Marele Gatsby o carte de referință în literatura universală și , din fericire pentru noi, ele sunt transmise și în ecranizarea anului 1974, care a ieșit în evidență , la acea vreme, prin extravaganța cu care a prezentat epoca de aur a jazzului și decadenței, cadru perfect pentru povestea noastră.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=V7lTsDE6vpI[/youtube]

Pe data de 13 septembrie (vineri) , la ora 20:00, vă așteptăm la librăria Șt. O. Iosif pentru a-i viziona , împreună, pe Robert Redford și Mia Farrow în “Marele Gatsby”. Intrarea este liberă. Legătura de dragoste a librăriei noastre cu romanul lui Fitzgerald însă, nu se oprește aici. Pe data de 27 septembrie la ora 18:00 vă așteptăm la Șt. O. Iosif la clubul de lectură pentru a discuta împreună cartea…”Marele Gatsby”. Ne vedem la film și nu numai.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *