După-Amiază de Câine

“Attica! Attica! Attica! Vă amintiți de Attica nenorociților?” Această replică , aparent banală și ușor vulgară, este una din cele mai cunoscute replici de film din lume, devenind unul din sloganele tinerilor furioși din America anilor ’70. Replica îi aparține lui Sonny care nu vrea să ajungă la Attica , o închisoare de maximă securitate unde au avut loc incidente în urma brutalităților forțelor de ordine. Cine este Sonny? Este personajul principal dintr-un film dureros de relevant și în ziua de astăzi (filmul a fost realizat în 1975) care a spart tiparele cinematografiei și l-a transformat pe Al Pacino într-un superstar. Filmul este regizat de Sidney Lumet , un regizor care nu a fost atât de vizibil precum contemporanii săi (Martin Scorsese, Francis Ford Coppola, Steven Spielberg) dar care in cariera sa , extrem de longevivă, a creat multe din filmele pe care le regăsiți astăzi în orice top de specialitate (“Colina”, “12 Oameni Furioși”, “Verdictul”, “Serpico”, “Rețeaua” etc.). Printre filmele sale , ce au trecut testul timpului cu brio, se numără și cel la care ne referim astăzi: “După-Amiază de Caine”. Sidney Lumet era un om liniștit și foarte reținut însă în filmele sale exploda. Furia personajelor sale depășește orice imaginație. Cine-l poate uita pe Peter Finch , în “Rețeaua”, exclamând din toate puterile că este furios și că nu mai suportă? Cine-l poate uita pe Sean Connery , în “Colina”,  strigânduși drepturile în fața gardienilor? Dar mai ales cine-l poate uita pe micuțul Al Pacino zbierand în fața unei mulțimi curioase “Attica! Attica!”?

Așadar: Sonny (Al Pacino) și cu partenerul său Sal (John Cazale) , un om încet la minte dar iute la mânie, intră într-o bancă din New York cu intenția de a o jefui. Evident că lucrurile nu merg conform planului iar cei doi sunt obligați să ia ostateci angajații respectivei bănci pentru a-și negocia libertatea. Raportul de putere se schimbă de la scenă la scenă iar dezvăluirile schimbă opinia spectatorilor asupra răufăcătorilor. Dacă la inceput condamnăm gestul celor doi dar mai ales acțiunile violente la care ei recurg, observăm mai apoi că Sonny este un om care a recurs la acest gest disperat din dragoste. Spre surprinderea tuturor Sonny este un om gentil care , spre deosebire de Sal, nu dorește ca nici unul din ostatici sa pățească ceva, ba chiar are grijă de ei atunci când acestora le vine rău. Bărbatul dă dovadă de multă naivitate atunci când este foarte deschis cu poliția asupra motivelor și cererilor sale. Spuneam că Sonny jefuiește banca din dragoste; însă această dragoste este indreptată către un transsexual , în ciuda faptului că este insurat cu copii, pe nume Leon (Chris Sarandon). Cu această ocazie , prin intermediul presei dornice de un subiect picant, nevasta și copii lui Sonny află de adevărata orientare sexuală a acestuia. Al Pacino face în acest film un rol excepțional. El reușește , cu o abilitate ieșită din comun, să treacă de la tânărul furios care țipă în fața băncii la un om sensibil ce realizează că are șanse minime de reușită și vorbește blând și împăciutor la telefon cu familia sa indurerată. John Cazale (un actor care a murit de tânăr dar care a avut privilegiul să joace roluri importante în patru din cele mai bune filme a tuturor timpurilor) este și el impecabil în rolul brutei Sal, al cărui obiectiv pentru banii furați este să meargă într-un loc unde nu a mai fost niciodată…în Cleveland. Filmul se petrece într-o jumătate de zi si este filmat precum o știre de televiziune prezentând răsturnările de situație în formatul unor breaking news.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kYt24hq5nbM[/youtube]

“După-Amiază de Caine” este considerat o capodoperă care prevestit timpurile ce aveau să vină (goana oamenilor dupa senzațional fiind foarte relevantă în zilele noastre). Sidney Lumet a avut acest dar al prezicerii. Un alt film ce a servit drept precursor pentru zilele noastre, obsesia televiziunilor pentru rating, este “Rețeaua”. Proiecția filmului “Rețeaua” va avea loc la librăria Șt. O. Iosif pe data de 11 octombrie 2013, ora 20:00. Intrarea este liberă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *