La ceasul la care recolta stă aşezată frumos în hambare, după o vară bogată, în care am celebrat obiceiul secerişului şi am refăcut călătoria bobului de grâu de pe câmp şi până în gura cuptorului, ne-am reîntâlnit în Comuna Cristian pentru a sărbători tradiţia şezătorii.

DUMINICĂ, 29.09.2013, ne-am bucurat de o după amiază cu cântec şi dans, la o dublă sărbătoare : Zilele Comunei Cristian şi Şezătoarea Copiilor. Şi pentru că şezătoarea este un obicei străvechi care aduce laolaltă tineri şi bătrâni, pentru a depăna poveşti cu tâlc, a doini cântece transmise prin viu grai şi un prilej bun pentru a exersa şi a învăţa meşteşuguri de tot felul, am căutat să recreăm atmosfera tradiţională prin evenimentele pe care le-am desfăşurat.

Momentul deschiderii a fost unul festiv. Primarul Dragoş Serafim a dat tonul momentelor artistice pregătite de talentaţii cristoloveni printr-un discurs de bun venit susţinut şi alte oficialităţi ale judeţului Braşov. Dragoş Serafim a acordat, în aplauzele publicului, diploma de cetăţean de onoare unei profesoare reputate din Comuna Cristian.

Şezătoarea copiilor a debutat cu o adevărată paradă a momentelor artistice susţinute de aproape toate generaţiile care studiază la şcoala din Cristian. Pe rând, grupa mare, clasele primare dar şi cele gimnaziale au oferit reprezentaţii de neuitat celor prezenţi. Fie că a fost vorba de cântece, de dansuri, copiii cu, mic cu mare, îmbrăcaţi în straie populare sau în culorile toamnei, au arătat că îşi preţuiesc tradiţiile şi că sunt dornici să le poarte mai departe.

Şezătoarea s-a dovedit şi un prilej nimerit pentru elevii Şcolii Gimnaziale Cristian să îşi exerseze creativitatea în cadrul unor ateliere de toamnă: urmând o veche tradiţie care sărbătoreşte recoltele bogate ale anotimpului, elevii voinici şi-au arătat iscusinţa la sculptatul dovlecilor. Copiii au avut parte şi de inspiraţia artiştilor plastici care au oferit câteva lecţii de pictură pe faţă.

Mai presus de orice cei sosiţi la evenimentul desfăşurat în Piaţa Centrală din Cristian au putut să se convingă de faptul că moştenirea gospodarilor cristoloveni e pe mâini bune : copiii de la şcoala din comuna transilvăneană au pregătit, pe parcursul întregii săptămâni, bunătăţi tradiţionale româneşti (murături, compoturi, gemuri) pe care le-au expus în faţa scenei şi de care toţi vizitatorii şezătoarei au putut să se bucure.

Celebrarea Zilelor Cristianului a continuat cu un moment dansant care a încins atmosfera : sosiţi direct dintr-un oraş din apropierea Braşovului, copiii de la Râşnov au arătat că, chiar şi în luna septembrie mugurii se deschid şi înfloresc la ceas de sărbătoare : Ansamblul Muguraşii din Râşnov au jucat şi au cântat cu acelaşi patos ca la ei acasă.

Am întrerupt reprezentaţiile artistice pentru un nou moment festiv, inedit : dat fiind faptul că la Cristian a avut loc o nouă etapă a Campionatului de Raliu din România, ediţia 2013, anume Rally Cross, primarul Dragoş Serafim a găsit un răgaz potrivit pentru a organiza festivitatea de premiere tocmai pe scena din piaţa centrală. În această zi de duminică, drumurile tradiţiilor populare, ale pasionaţilor de maşini s-au întâlnit fericit în comuna Cristian.

Sărbătoarea de toamnă a continuat apoi cu un spectacol folcloric minunat. Prima intrepretă care a urcat pe scenă a venit din ţinuturile hunedorene şi şi-a lansat primul album la Librăria Şt.O.Iosif. De la mama ei a moştenit vocea iar tatăl i-a acompaniat primele cântece la fluier. A câştigat primele premii pentru interpretare la 14 ani şi după o carieră de 20 de ani se dovedeşte la fel de îndrăgostită de folclorul românesc. MARIANA DEAC a transmis şi cristolovenilor dragostea ei pentru cântecul popular iar publicul a întâmpinat-o cu căldură.

Două ansambluri din Comuna Cristian au venit să arate că cristolovenii se pricep la fel de bine la muncă dar şi la joc. Promovând imaginea locurilor de baştină şi obiceiurile locale, ANSAMBLUL JUNII CRISTIANULUI, înfiinţat în 2010 de maestrul Lucian Forfotă au arătat, prin repreyentaţia pe care au susţinut-o că localnicii din Transilvania au motive de mândrie. ANSAMBLUL IZVORUL DORULUI, condus de Florin Cioacă, la fel de tineri şi totuşi atât de dornici să ducă mai departe tradiţia dansului popular la toate sărbătorile, au ridicat cu câteva grade serioase atmosfera petrecerii din centrul Cristianului.

Pe scenă a urcat apoi o adevărată doamnă a folclorului. Cu o experienţă artistică de peste 35 de ani, dedicându-şi întreaga viaţă muzicii populare şi folclorului, ducând peste tot în lume dragostea, cântecul, jocl, graiul din satul natal Hodac din zona Mureşului, LEONTINA POP a adus între cristoloveni dorurile oamenilor de la munte.

De n-ar şti omu cânta, i s-ar rupe inima spune un cântec interpretat de Rodica Stan. La Cristian am avut din fericire mulţi oameni care au ştiut să cânte dar şi să asculte folclor autentic. RODICA STAN, o cântăreaţă cu un repertoriu variat (de la doine, romanţe, colinde sau pricesne) a venit să încânte publicul cu piese din Ardeal dar şi din Muntenia, locul de unde este originară.

În Comuna Cristian am constatat, de-a-lungul festivalurilor pe care le-am organizat aici, că trecutul face casă bună cu prezentul, ruralul face casă bună cu urbanul, deci cristolovenii ştiu să valorifice ce e este nou în materie de agricultură dar ştiu să păstreze portul şi obiceiurile locale. Am căutat să oglindim această întâlnire între trecut şi prezent şi pe planul manifestărilor artistice : după dansatori şi interpreţi de muzică populară scena din Cristian a primit cu aplauze unica trupă din Transilvania de cabaret profesionist. Doi solişti şi şase dansatori profesionişti, adică TRUPA RISING SUN au oferit prin ritmurile rock n roll, dansurile ţigăneşti şi can-canul memorabil un număr artistic de neuitat.

A urmat un ultim popas folcloric care s-a dovedit de bun augur atâta timp cât a dezgheţat inimile ascultătorilor şi a îcălzit atmosfera, când era mai mare nevoie: la ceas de seară, în faţa scenei cei din public au încins nişte hore şi jocuri straşnice care ne-au convins de faptul că petrecerea putea să continue încă mult în noapte. IRINA ZOICAN a adus sârbe şi cântece de la Mehedinţi, în vreme ce NICOLETA ENE, venită direct de la cunoscuta cramă braşoveană Cerbul Carpatin (că tot e sezonul culesului viei) a adus sărbătoarea românească autentică între ascultători.

Chiar dacă întunericul a acoperit piaţa din Cristian, tinerii nu s-au înduplecat să plece pentru că pe scenă au urcat doi interpreţi ambiţioşi, un violonist şi un chitarist. Tudor şi Alin cântă împreună de un an de zile şi speră să îşi facă o carieră de succes în muzica românească. Au avut succes la Zilele Cristianului cântând live câteva coveruri şi oferind şi experienţe fusion de muzică clasică combinată cu dubstep.

Finalul sărbătorii din această zi de duminică a aparţinut unui solist vocal cu o experienţă impresionantă: apariţii în showuri de cabaret şi musicaluri dar şi membru al proiectului Tribut Abba, OVIDIU LĂZĂROIU a urcat pe scenă şi a recapitulat într-o performanţă memorabilă câteva şlagăre internaţionale apreciate. Punctul culminant al reprezentaţiei a fost desigur, momentul în care focurile de artificii i-au surprins pe cristoloveni. În acordurile unor piese cunoscute, cu cerul luminat de spectacolul pirothenic am încheiat sărbătoarea Zilelor Cristianului, ediţia 2013.

Așadar, chiar și într-o zi răcoroasă de septembrie, interpreţii şi ansamblurile prezente pe scena din piațeta Comunei Cristian au adus spiritul serbărilor toamnei rurale în mijlocul publicului iubitor de muzică și cultură. Sub semnul varietății, al autenticității și al atașamentului pentru valorile tradiționale, am dus mai departe moștenirea șezătorilor și a petrecerilor câmpenești.

Mulțumim organizatorilor (Primăria Comunei Cristian, Consiliul Local Cristian) pentru inițiativa de a promova tradițiile locale a unei comunități brașovene, mulțumim partenerilor media NOVA TV care vor aduce toate aceste momente memorabile în casele tuturor celor din județul Brașov. Ne revedem în anul următor!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *