Înainte de Mircea Badea și Radu Banciu a fost Howard Beale. Înainte de oamenii din spatele celor doi (și nu numai), însetați de succes și dependenți de muncă, a fost Diana Christensen. Înainte de reality-show-urile vulgare și violente din zilele noastre a fost “Rețeaua”. Filmul lui Sidney Lumet explodează de furie mocnită si ne îndeamnă la rebeliune; ne îndeamnă să rupem firele imaginare , cu ajutorul cărora suntem ghidați zi de zi împotriva voinței noastre. Sau poate că nu. Poate că ne indeamnă să ne lăsăm călăuziți de cei ce știu mai bine încotro bate vântul. Pentru că , la fel ca și mintea fragilă a lui Howard Beale, cu toții putem fi influențați într-o direcție sau alta iar filmul ne demonstrează că cea mai bună metodă pentru a face acest lucru este televizorul.

Aflând că va fi demis , din cauza audiențelor din ce în ce mai mici, știristul grizonat Howard Beale (Peter Finch în ultimul său rol) anunță că se va sinucide în direct. Reacția imediată a producătorilor este să întrerupă emisia. Mai puțin a Dianei Christensen (Faye Dunaway) care vede potențialul ascuns din acest om și se decide să-l păstreze doar pentru a vedea dacă într-adevăr se va ține de cuvânt. Howard nu se sinucide însă pornește o tiradă verbală impresionantă împotriva injustiției, vulgarității, mizeriei și împotriva “sistemului” în general, culminându-și discursul cu celebra frază (rămasă în memoria colectivă a cinefililor până în ziua de astăzi) “I’m as mad as hell and I’m not gonna take it anymore” (în engleză sună mult mai bine decât tradusă). Mai mult de atât , Howard îi îndeamnă pe telespectatorii săi să repete și ei acest exercițiu verbal de rebeliune iar cei din fața micilor ecrane se conformează. Astfel , dintr-un știrist învechit în prag de demitere, Howard Beale devine un “profet furios ce denunță ipocrizia vremurilor în care trăim”, iar audiențele sale capătă proporții inimaginabile. Pe măsura ce succesul lui Howard crește , starea mentală a acestuia se deteriorează. La finalul fiecărui discurs furios televizat , acesta se prăbușește din cauza oboselii și uzurii psihice însă producătorii nici nu se gândesc să cheme un medic pentru că este “un mod foarte puternic de a încheia o emisiune”. Într-un mod paradoxal adepții lui Beale bagă din în ce în ce mai mulți bani în buzunarul celor împotriva cărora sunt asmuțiți. Uitându-se la emisiune ei cresc potențialul comercial al acesteia iar acesta este circul vicios în care , din păcate, ne aflăm și în ziua de astăzi.

În prima sa parte “Rețeaua” pare o docu-dramă mai degrabă. Povestea filmului stă mai mult în mesaj și în deliciul monologului furios a lui Howard. Însa pe măsura ce evoluează docu-drama spumoasă se transformă într-un film dramatic în toată regula. Astfel ajungem să aflăm mai multe despre personajele implicate în lupta pentru putere. În timp ce Howard prezice apocalipsa la televizor aflăm că Diana este o frigidă care nu poate simți plăcere decât dacă are legătura cu audiențele TV, dar mai aflăm și despre Max (William Holden) , prietenul lui Beale, care pare să fie singurul personaj ce reușește să-și păstreze capul pe umeri în toată această nebunie…asta până când , aflându-se în mijlocul unei crize de vârsta a doua, se îndrăgostește de tinerețea și determinarea Dianei și ia niște decizii cel puțin drastice. Chiar și coloristica filmului se schimbă pe parcurs , trecând de la imaginile fade de documentar la cele vii de cinema.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qnGgsJ26dao[/youtube]

Dacă anii ’60 au însemnat perioada de glorie a cinemaului european, anii ’70 au însemnat perioada de glorie a celui american , american nu hollywoodian. Totuși , spre deosebire de Europa care se concentrează pe ansamblu, America a reușit să ne ofere , în această perioadă, niște personaje pe care nimeni nu le va uita niciodată: Vito Corleone, Darth Vader, Travis Bickle și bineînțeles Howard Beale, protagonistul singurului film ce a primit nominalizări la toate categoriile premiilor Oscar și care a avut 5 actori nominalizați (doi pentru roluri de 10 minute) la categoriile de interpretare.

Vă așteptăm vineri , 11 octombrie 2013 ,ora 20:00, la librăria Șt. O. Iosif pentru a viziona “Rețeaua”, acest film impresionant regizat de fascinantul Sidney Lumet. Intrarea este liberă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *