O dupa amiaza frumoasa de octombrie s-a dovedit potrivita pentru a fi întovărășită de o carte bună și un ceai aromat. Grație invitaților pe care i-am avut sâmbătă în librărie, am avut posibilitatea să anticipăm lectura unei cărți memorabile iar prin partenerii noștri de la JUST T, am putut să aducem aromele de toamnă în pahare aburinde.

SÂMBĂTĂ, 26.10.2013, la Librăria Șt.O.Iosif am lansat volumul VASILE MOLDOVEANU – UN TENOR ROMÂN PE PATRU CONTINENTE (Editura Muzicală), o lucrare biografică semnată de IOANA DIACONESCU, în compania celebrului tenor și a multor artiști de la Opera Brașov.


Am avut privilegiul să deschid acest eveniment, amintind că muzica își păstrează un caracter universal, că nu cunoaște granițe, la fel cum interpreții ei nu sunt limitați geografic sau cultural, fapt dovedit de biografia reamarcabilă a lui Vasile Moldoveanu: un muzician care, după ce a debutat la Opera Națională din București, a urmărit mai apoi o carieră internațională de mare prestigiu, cu reprezentații pe scenele din Londra, Paris sau New York. Meritele artistice ale lui Vasile Moldoveanu au fost recompensate cu Ordinul Steaua României în 2013. Volumul lansat astăzi aduce acest destin impresionant mai aproape de cititori, grație eforturilor de documentare ale Ioanei Diaconescu. Cartea apărută la Editura Muzicală cuprinde interviuri, documente, mărturii despre viața și activitatea tenorului, repere critice despre arta sa interpretativă și repere discografice.

IOANA DIACONESCU a dat citire câtorva fragmente din prefața cărții, pentru a deschide apetitul publicului pentru lectură.  Vasile Moldoveanu se dovedește un artist cu o voce amplă și naturală, capabil să abordeze repertorii variate, palmaresul său profesional cuprinzând nu mai puțin de 105 roluri principale la Metropolitan Opera House din New York. Un tenor care și-a cristalizat identitatea artistică în Germania, Vasile Moldoveanu este o personalitate care a cucerit critica și publicul deopotrivă, de pe patru continente și s-a dovedit una din revelațiile marilor teatre de operă din ultima jumătate de secol.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=urX5TStS5bw&feature=youtu.be[/youtube]

VASILE MOLDOVEANU a mărturisit că, în ciuda faptului că nu a mai petrecut foarte mult timp în România, a rămas totuși impresionat de publicul de operă de la noi din țară (un public care a fost capabil să asiste la un spectacol de 5 ore și jumătate fără să se scoale de pe scaun), dar și de artiștii promițători ai scenei de la noi, printre care și regizorul Alexandru Nagy. Amintind că dragostea pentru operă va rămâne nemuritoare, Vasile Moldoveanu i-a încurajat pe toți cei prezenți să fie alături colectivelor de artiști care se străduiesc să promoveze această formă de expresie culturală.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=izwqYGLkemo&feature=youtu.be[/youtube]

ALEXANDRU NAGY a mărturisit că, deși nu cunoaște rețeta prin care a ajuns să-l cunoască și să împlinească proiecte alături de Vasile Moldoveanu, se bucură din plin de acest vis împlinit. Având în proiect master-classuri și festivaluri pentru tenori, Alexandru Nagy a amintit că opera ne face viața mai frumoasă, mai nobil și mai drepți, iar cei care produc încă asemenea spectacole, la fel ca și cei care le urmăresc se dovedesc niște visători încăpățânați și în același timp activi,

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0AQf2UREWlk&feature=youtu.be[/youtube]

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe oferită de invitați.

Mulțumim IOANEI DIACONESCU și lui VASILE MOLDOVEANU pentru că au ales să colaboreze cu niște visători la fel de încăpățânați ai cărților și cd-urilor pentru a-și lansa acest volum la Brașov. Mulțumim publicului pentru interesul cu care susține opera și fgurile merituoase ale culturii române.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *