“Apartamentul” , sau povestea unui proxenet fără voie, este una din cele mai spumoase comedii de situație pe care Hollywoodul le-a realizat vreodată. Filmul este regizat de Billy Wilder , un artist care și-a permis , încă de tânăr, luxul de a-și alege singur proiectele și de a lucra după bunul său plac unde, când și cu cine a vrut. Din acest motiv toată lumea dorea să lucreze cu Billy Wilder , pentru că erau siguri că la final va fi un produs exact așa cum s-a dorit la începutul producției. În rolurile principale se află actorii preferați ai privilegiatului regizor: Jack Lemmon și Shirley MacLaine. Chimia celor doi se dovedește , și de această dată, providențială pentru succesul acestei comedii satirice despre moravurile oamenilor și linia subțire dintre dragoste și ură.

Ușor manieratul C.C. Baxter (Jack Lemmon) lucrează la o companie importantă cu sediul în Manhattan și speră să fie remarcat și promovat în urma muncii asidue și prelungite pe care o depune. Însă nu aceste calități îl vor propulsa pe Baxter în pătura de sus ci o cu totul altă calitate de o factură mai “specială”; este vorba de apartmentul său , convenabil situat lângă parcul central din New York, care servește drept adăpost pentru colegii săi și amantele acestora. În schimbul acestui favor colegii săi sus-puși îi pun o vorbă bună lui Baxter iar acesta se vede promovat. Lucurile se complică însă, atunci când șeful cel mare află de apartamentul lui Baxter și dorește să apeleze și el la această locuință extraconjugală, promițând în schimb un post bine plătit și respectat în cadrul companiei. Până la urmă Baxter își încalcă principiile morale și este de acord cu acest troc, însă lucrurile se complică definitiv atunci când acesta se îndrăgostește de amanta șefului său. Convins că este singurul bărbat care o poate face pe Fran (Shirley MacLaine) fericită, Baxter trebuie să aleagă între dragoste și carieră; însă alegerea se va dovedi de o mie de ori mai amuzantă decât pare. Situațiile comice curg una dupa alta iar Wilder reușește, cu măiestrie, să transforme ceea ce ar fi putut fi un film moralist despre decadența socială, într-o comedie care te binedispune si-ți (re)pune zambetul pe buze.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cRta_ko0XGU[/youtube]

Atunci când la secțiunea regizor avem scris Billy Wilder iar la ceea de actori avem nume precum Jack Lemmon sau Shirley MacLaine, orice discuție despre prestația actoricească ar fi în van; nu există decat un singur cuvânt care poate fi spus pe acest subiect și acela este: superb.

Cu Jack Lemmon ne vom întâlni pe data de 15 noiembrie 2013 , la ora 20:00, la librăria Șt. O. Iosif pentru proiecția filmului “Zile cu Vin și Trandafiri”, unde îl vom putea vedea pe actor în primul său rol dramatic. Intrarea este liberă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *