Într-o librărie ți se întâmplă să pierzi noțiunea timpului, să descoperi, revenind de fiecare dată cu entuziasm, faptul că ești un…  dependent de cărți.  Orice cititor a fost măcar o dată captivat de un volum într-atât încât a uitat că trebuia să meargă la o întâlnire, să plătească o factură sau să coboare la anumite stații de autobuz. Unele dependențe rămân niște mici plăceri vinovate, cel mai adesea inofensive, altele însă pot conduce la catastrofe existențiale așa cum a sugerat și filmul clasic pe care l-am propus brașovenilor în această seară de noiembrie.

VINERI, 15.11.2013, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am găzduit o nouă ediție a CINEMATECII în cadrul căreia am vizionat filmul DAYS OF WINE AND ROSES (r: Blake Edwards, 1962), o peliculă turnată complet în alb negru despre felul complex în care se intersectează două tipuri de dependențe: amoroasă și alcoolică.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=D-pbt9kU1fY&feature=youtu.be[/youtube]

Horia Nilescu a vorbit despre producția americană a anilor 60, o apariție alb-negru mai puțin obișnuită în vremurile în care deja cinematografia color era deja în plină ascensiune. Opțiunea regizorală bicoloră este însă potrivită pentru povestea dulce amară prezentată, o poveste care îmbină reușit gradele de dramatism și duritate cu o privire tandră și sensibilă asupra vulnerabilității umane.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2ZGuOJYcH_I&feature=youtu.be[/youtube]

Așa cum a sugerat și Horia, producția lui Blake Edwards este o portretizare cât se poate de realistă a problemei dependenței de pahar, fără să cadă în extrema exagerarărilor tragice și dramatice și nici în cea a comicului de situație. Acest rezultat se datorează faptului că filmul a fost realizat de oameni specializați în producția de comedii. Jack Lemmon, un actor care a abordat frecvent roluri comice reușește să imprime credibilitate personajului său și prin limbajul nonverbal, prin expresiile faciale care întrupează acel amestec de râs-plâns caracteristic dependenților cronici de alcool.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wroxfj6AnuQ&feature=youtu.be[/youtube]

Personajul lui Jack Lemmon deși pare să bea din plăcere (deci nu pentru a se refugia de problemele cu care se confruntă) conștientizează prea târziu faptul că a devenit bețiv iremediabil și că a corupt-o în acest viciu și pe soția sa, îndreptându-și căsnicia și existența spre un adevărat naufragiu. Filmul portretizează lupta acestui personaj cu dependența distrugătoare, o luptă exasperantă în care nu pare să existe victorie definitivă.

A fost o seară frumoasă, în care vinul și trandafirii ne-au amintit de cele mai ispititoare și, în același timp, periculoase pasiuni. Ne vedem luna viitoare!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *