Marin Malaicu-Hondrari: „Nu citesc pe ceas, in general citesc cat am chef”

Sunteţi curiosi să aflaţi cum arată biblioteca unui scriitor? Câte volume conţine? Care este cartea, din biblioteca personală pe care o îndrăgeşte cel mai mult? Sunteţi curios să aflaţi ce cărţi şi-au propus scriitorii români să citească în perioada următoare? Vă doriţi să aveţi în biblioteca proprie cărţi cu autograful autorului?

Începând din 01.02.2013, Libris propune  proiectul Lumea cărţilor din perspectiva scriitorului, proiect care aduce mai aproape de public cei mai importanţi scriitori români ai momentului. Scriitorul care isi dezvăluie, în luna ianuarie din 2014, relația sa cu lectura și biblioteca personală  este… MARIN MĂLAICU-HONDRARI!


LIBRIS.RO: Sunteţi bibliofil? Cum arată biblioteca dumneavoastră? Câte volume conţine? Care este cea mai valoroasă carte pe care o aveţi în bibliotecă? Care este cartea, din biblioteca personală, pe care o îndrăgiţi cel mai mult? De ce?

MARIN MĂLAICU-HONDRARI: Nu cred că sunt un bibliofil în sensul de bază al cuvântului, dar pot afirma că îmi plac foarte mult cărţile. Pentru mine, nu există privelişte mai plăcută decât câteva rafturi cu cărţi. Într-o casă fără cărţi mă simt stingher. Am o bibliotecă destul de mică, e un fel de bibliotecă ambulantă, pentru că multe dintre cărţi le-am purtat după mine şi cum mereu am stat în locuinţe temporare, nu am o bibliotecă foarte mare. Habar nu am câte cărţi cuprinde biblioteca mea, câteva sute, probabil, majoritatea de poezie şi valoarea lor este strict sentimentală. De pildă, una dintre cărţile la care ţin foarte mult, un tom broşat de aproape 1300 de pagini, conţinând toate romanele lui Julio Cortázar, m-a costat doi euro, l-am cumpărat dintr-un sat de lângă Córdoba. Dar nu aş putea spune că asta e cartea pe care o îndrăgesc foarte mult. Mai sunt şi altele, şi le îndrăgesc nu neapărat pentru cum arată, sau pentru vechimea ori raritatea lor, ci pentru ce e scris în ele. Întotdeauna la o carte mă interesează textul în primul şi în primul rând, abia pe urmă aspectul grafic, să zicem.

LIBRIS.RO: Cât timp alocaţi zilnic lecturii? Ce vă place să citiţi? Ce cărţi v-aţi propus să citiţi în perioada următoare?

MARIN MĂLAICU-HONDRARI: Încerc să citesc cât mai mult, nu citesc pe ceas, în general citesc cât am chef. Poezie cât mai multă şi romane, bineînţeles. Iar în perioada imediat următoare, ştiu exact ce o să citesc: Dulcele bar, de J.R. Moehringer şi vreau să recitesc Herzog, de Saul Bellow.

LIBRIS.RO: Ce le putem transmite tinerilor care nu citesc, şi nu numai tinerilor, pentru a-i face să prindă drag de carte, de lectură?

MARIN MĂLAICU-HONDRARI: Habar nu au ce pierd! Atât. Treaba lor dacă nu vor să intre în grădina deliciilor. Parafrazând un vers de Dan Coman, le-aş spune aşa: cititul e o îndeletnicire erotică.

LIBRIS.RO: Cum vedeţi autorii români în contextul literaturii universale?

MARIN MĂLAICU-HONDRARI: Nu am ce să văd pentru că nu există. Şi nu mai e nimic de adăugat aici.

LIBRIS.RO: Pentru cititorii care încă nu v-au descoperit, ce le puteţi spune pentru a-i determina să vă lectureze cărţile? Cum îl recomandă Marin Malaicu-Hondrari pe Marin Malaicu-Hondrari?

MARIN MĂLAICU-HONDRARI: Nu pot să le spun altceva decât să încerce, cititul nu omoară (cel puţin până la un punct) şi dacă nu o le placă , atunci să arunce cărţile mele şi să se apuce de-ale altora. Important e să citească, altfel toată viaţa lor va fi mult mai searbădă.

LIBRIS.RO: Dacă nu aţi scrie, cum altfel v-aţi elibera de “chemarea muzelor”?

MARIN MĂLAICU-HONDRARI: E imposibil altfel, pentru că nici scriind nu mă eliberez de chemarea lor. Sunt damnat pe vecie, cum aş fi spus acum 250 de ani, când “chemarea muzelor” chiar însemna ceva.

Interviu realizat de Loredana Tudor, pentru www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *