Primul eveniment al anului 2014, la Librăria Șt.O.Iosif din Brașov a prilejuit reluarea unei colaborări longevive, cu Facultatea de Litere, cu prilejul lansării unui volum elegant care, deși a fost publicat postum, a fost  salutat cu entuziasm deopotrivă de critică și de public. Este vorba de un volum semnat de unul dintre cei mai prestigioși scriitori și profesori brașoveni, regretatul ALEXANDRU MUȘINA care a fost prezent, în spirit, prin creațiile sale ce au fost sărbătorite în această după amiază.

JOI, 16.01.2014, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am lansat volumul DACTĂR NICU AND HIS SKYZOID BAND (Editura Tracus Arte, 2013), de Alexandru Mușina, în compania profesorilor, doctoranzilor, studenților și a celor care l-au cunoscut pe autor sau care au auzit măcar (și ar fi fost greu să nu auzi) de unul din fondatorii școlii de litere brașovene postdecembriste.


Evenimentul a fost deschis de ANDREI BODIU care a amintit că seria de întâlniri a Facultăților de Litere începe în fiecare an cu lansarea unui volum al unui autor brașovean, iar debutul anului 2014 nu putea să ocolească aducerea în atenția publicului a celor mai recente poezii semnate de Alexandru Mușina, înainte de dispariția sa prematură. Creațiile din acest volum continuă pe linia poetică exersată de Alexandru Mușina, mizând pe radicalismul limbajului, pe apropierea de cotidian dar sunt tributare și liniei reflexive transparentă în creațiile din volumul Teoria și Practica Literaturii (volum lansat la Târgul Internațional de Carte și Muzică de la Brasov). Poeziile animate parcă de eterna ambiție a autorului de a se reînnoi, reinventa sunt completate de ilustrațiile Taniei Mușina.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=T18wJSalv34&feature=youtu.be[/youtube]

ROMULUS BUCUR a sugerat că  Dactăr Nicu and his Skyzoid Band este o sumă de creații care reflectă o continuitate tematică și de viziune cu armătura crezurilor poetice ale autorului. Și în acest volum, Alexandru Mușina abordează spiritul mizer și sordid al cotidianului din cartiere pe care grefează simboluri ale culturii populare, într-un efort de deconstrucție (Romulus Bucur a făcut câteva paralele între poezii celebre ale lui Alexandru Mușina precum Ieșirea sau Budila Expres cu poeziile cuprinse în volumul lansat). În cartea publicată postum se parodiază discursuri naționaliste, personajele reale se transformă în figuri care evoluează pe alte coordonate decât cele familiare și se exersează un sarcasm la adresa indiferenței generale față de dimensiunea umană a celor mulți și anonimi surprinși într-o serie de situații tragice.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zeVBBolR-r4&feature=youtu.be[/youtube]

ADRIAN LĂCĂTUȘ  a legat volumul lansat astăzi de perspectivele creatoare ale lui Alexandru Mușina, perspective revelate atât în poeziile sale ironico-satirice, cât și în eseurile nonconformiste. Și în Dactăr Nicu and his Skyzoid Band cititorii vor regăsi o poezie a vocilor, a personajelor care mimează discursuri, o poezie care în esență se adresează și publicului larg (în fond, este cunoscută atitudinea deschisă și democrată față de poezie a lui Alexandru Mușina, concretizată prin adresarea originală către cititor și prin infuzia creațților sale în cultura populară). Autorul se dovedește și un veritabil antropolog al vieții urbane, mizând pe o literatură care explorează și dă formă unor locuri puțin vizitate de creatori.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=X1N2dP7VVfo&feature=youtu.be[/youtube]

CAIUS DOBRESCU a subliniat faptul că volumul adus astăzi în atenția publicului nu are nimic din caracterul unei opere testamentare, sugerând că Alexandru Mușina, o personalitate care s-a dovedit un izvor de creativitate, un profesor de energie, complex și sofisticat, dar mereu deschis către publicul larg, ar fi avut încă multe proiecte artistice și literare de desfășurat. Dactăr Nicu, una din figurile recurente în creațiile din acest volum,  seamănă cu creaturile stranii ale autorilor de benzi desenate din anii 70 și este plăsmuit din fantasmele și spaimele locuitorilor dintr-o anumită epocă. Alexandru Mușina se folosește de imaginarul anilor 60-70 (centrat pe paradisuri utopice și pe expresie suprarealistă) pentru a da chip unei lumi marginale a cartierului provincial, dar și pentru a lansa comentarii la adresa iluziilor și naturii umane în general. Caius Dobrescu a recomandat acest volum drept o carte personală, o carte care îți dă senzația că Alexandru Mușina nu și-a părăsit prietenii și nici cititorii.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5O5MoLdALqI&feature=youtu.be[/youtube]

Înainte ca fiica lui Alexandru Mușina, autoarea ilustrațiilor din volum, să ofere autografe, la finalul lansării, TANIA MUȘINA a amintit că, începând de astăzi, pentru a duce mai departe moștenirea și memoria activității literare și didactice a lui Alexandru Mușina, va da startul unui concurs de poezie pentru cei care nu au debutat încă literar. Câștigătorului acestui concurs, jurizat de profesioniști ai literelor de la Brașov, Sibiu și Târgu Mureș, precum Alex Cistelecan, Andrei Bodiu, Adrian Lăcătuș, Radu Vancu, i se va publica volumul de debut și va primi și un premiu în ban. Detaliile urmează să fie anunțate printr-un comunicat de presă, dar și pe pagina de facebook a autorului.

Un an pe care îl începem prin această dedicație omagială pentru un scriitor valoros, așa cum a fost și rămâne Alexandru Mușina, o rememorare întărită de actualitatea și originalitatea creațiilor sale, nu poate decât să anunțe luni cât se poate de promițătoare, la standardul cel mai înalt, cu care ne-a obișnuit Facultatea de Litere de la Brașov.

Mulțumim profesorilor brașoveni și familiei scriitorului Alexandru Mușina pentru organizarea acestui eveniment memorabil, mulțumim publicului numeros pentru atenția pe care au acordat-o acestui volum, evocând prin acest interes respectul și recunoștința pentru figura de mare impact asupra vietii culturale românești a scriitorului pe care l-am celebrat astăzi.

Volumul DACTĂR NICU AND HIS SKYZOID BAND e disponibil si pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *