La 60 de ani de la iarna din 1954, când România a fost îngropată pur și simplu sub nămeți imenși, la începutul lunii februarie 2014, am resimțit din nou caracterul copleșitor al furiei viscolului și precipitațiilor. Am marcat memoria acestei perioade apăsătoare, prin alegerea unui film în care zăpada abundentă condiționează  stările de spirit și relațiile dintre protagoniști.

VINERI, 7.02.2014, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am găzduit o nouă ediție a CINEMATECII, ocazie cu care am proiectat, pentru brașoveni, ecranizarea lui Rob Reiner, după un roman de Stephen King, anume MISERY, o producție memorabilă a anilor 90.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yAdiVmxwSZM&feature=youtu.be[/youtube]

Respectând premisa de la care a pornit acest proiect ,premisă a diversității de gen, Horia Nilescu și-a justificat astfel alegerea acestui film de suspans, un thriller psihologic în cele din urmă. Horia Nilescu a amintit faptul că  Stephen King rămâne unul din scriitorii favoriți  când vine vorba de surse scenaristice pentru regizori: încă din anii 70, Brian de Palma a ecranizat, cu mare succes la critică și la public romanul Carrie. Au urmat apoi alți regizori care au folosit materialele lui King pentru a livra producții memorabile, de Oscar: Stanley Kubrick cu The Shining, Frank Darabont cu Shawshank Redemption si The Green Mile si desigur, Rob Reiner cu Stand by me și cu Misery.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=03X6Vogx-Yg&feature=youtu.be[/youtube]

Misery explorează felul în care popularitatea și talentul ajung să modeleze relația între celebrități și oameni obișnuiți: linia admirației și a respectului unidirecțional, prosternarea în fața idolului se pot transforma, în anumite condiții într-o obsesie, într-un joc de-a șoarecele și pisica mai ales atunci când idolul pare să refuze să mai corespundă imaginii adulatorilor. Acest lucru se întâmplă în relația dintre Paul Sheldon, scriitor de romane sentimentale și Annie Wilkes, infirmiera care își salvează eroul dintr-un accident de mașină, doar pentru a-l sechestra în cele din urmă.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pOg-j9rva4w&feature=youtu.be[/youtube]

Fără să aibă o complexitate prea mare, fără să pretindă adâncimi psihologice, filmul lui Rob Reiner integrează însă o dinamică relațională interesantă,  proiectând maniera duală în care cele două personaje, Sheldon și Wilkes își întrețin reciproc nefericirea  (referința din titlu nu este întâmplătoare, atâta timp cât Misery, dincolo de a fi numele unui personaj din romanele lui Sheldon, înseamnă și nefericire în limba engleză) precipitând în același timp condițiile de transformare personală profundă. Desigur, un element important în economia filmului îl joacă și zăpada, care capătă reliefurile unui protagonist autonom: zăpada este cea care izolează protagoniștii, care induce stările de spirit, care întârzie mersul anchetei șerifului etc.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=I0KMfI1zY1s&feature=youtu.be[/youtube]

A fost o seară frumoasă,  în urma căreia nimeni nu a rămas înzăpezit (poate doar spiritual, după confruntarea vizuală cu personajul înspăimântător interpretat de Kathy Bates). Vă mulțumim pentru prezență. Urmează un an interesant, un an cu producții valoroase și diverse semnate de nume mari ale cinematografiei mondiale precum: Roman Polanski, Luchino Visconti sau David Fincher.

Filmul MISERY (regia: Rob Reiner) e disponibil și pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *