Întâmplător sau nu, în luna februarie care este considerată o lună a celebrării dragostei, cei de la Libris sărbătoresc dragostea… pentru cărți – acum 4 ani lansam cu entuziasm și timiditate proiectul intitulat blog.libris.ro – un proiect pe care îl îndrăgim și care vine în întâmpinarea dorinței noastre de a aduce laolaltă, în spații fizice sau virtuale iubitorii de carte și muzică, un proiect ale cărui repere le găsim și astăzi cât se poate de actuale: lectura se prelungește întotdeauna în taifasuri și în stări de spirit.

În 2009 am lansat blog.libris.ro, un loc  în care am ales să recuperăm prefețele și postfețele emoționale ale lecturii, să invităm cititorii să-și împărtășească impresiile și să răsfoiască titluri care nouă ni s-au părut interesante. Blog.libris.ro a devenit apoi o fereastră virtuală spre desfășurările tot mai numeroase, mai elaborate și mai durabile marca Libris: de la campanii personalizate de promovare de carte , cadouri originale, lansări de carte și muzică, târguri de carte, festivaluri care au celebrat tradițiile locale, toate au fost aproape de voi, în timp real .În 2010 am dăruit braşovenilor un cadou durabil, de proporţii, perfect integrat în atmosfera încărcată de cultură a centrului vechi, un cadou de care toţi iubitorii de frumos să se bucure în fiecare zi. Am creat  un loc al experienţelor inedite şi îmbietoare, un loc în care ambianţa familiară e potenţată mereu de proiecte noi şi invitaţi surpriză.  În 2010 am redeschis Librăria Şt.O.Iosif într-o formă mai spaţioasă, mai prietenoasă, mai bine organizată, cu 3 saloane de carte şi muzică,în care cititorii de toate vârstele şi toate profesiile s-au regăsit rapid. Timpul a trecut repede, dar în fiecare lună decembrie ne amintim cu plăcere cum subsolul înghesuit, care servea odinioară ca depozit al librăriei a devenit, în doar câteva luni, prin contribuţia arhitectului Teofil Mihăilescu şi a echipelor de ingineri, un salon de carte, un salon de lectură în care am scris deja câteva capitole frumoase din istoria întâlnirilor dintre cititori, scriitori şi oameni de cultură. Salonul Şt.O.Iosif a devedit sinonim cu evenimentele culturale, de la lansări de carte şi muzică, la aniversări, comemorări ale unor personalităţi şi până la expoziţii temporare, recitaluri de poezie şi muzică.

Anul pe care l-am incheiat a lăsat în urmă amintiri frumoase: vizita unor  scriitori populari din toate generaţiile,  precum Aurora Liiceanu, Gabriela Adameşteanu, Ileana Vulpescu, Andrei Dosa, Claudiu Komartin, Simona Sora, Marin Mălaicu Hondrari etc,  a unor specialişti de cel mai înalt nivel, din diferite domenii precum Larry Watts, Lucian Dâncu, Vasile Moldoveanu etc, a intrepreţilor de muzică îndrăgiţi precum Alexandra Fits sau Rona Hartner. Braşovenii, prezenţi de fiecare dată la evenimentele pe care le-am propus, au fost aşadar martori şi actori la momente cu adevărat memorabile şi ne-au întărit consecvenţa în păstrarea acestor ritualuri culturale agreabile.

După 3 ani în care am împărtăşit aceste experienţe cu toţi vizitatorii, Salonul Şt.O.Iosif vă aşteaptă la fel de proaspăt şi de plin de viaţă ca în ziua în care a fost inaugurat, dupa 4 ani in care  v-a adus aproape de efervescenta culturală, de întâlniri memorabile cu personalități ale artelor și v-a facilitat accesul la lectură, blog.libris.ro rămâne și astăzi un spațiu în care valorificăm plăcerea gazdelor care primesc oaspeți deosebiți dar și plăcerea de a ne simți musafiri între pagini minunate.

Librăria nu mai este doar un loc în care cărţile trec pasiv şi silenţios din rafturi în mâinile publicului, ci un spaţiu dinamic, un spaţiu viu, în care au loc discuţii, întâlniri, în care lectura şi filmul prind glas, în care se cultivă obiceiul lecturii. În prelungirea acestei filosofii am căutat, în fiecare an să propunem un nou proiect care să întărească identitatea dinamică şi multiculturală a librăriei: în 2011 am dat undă verde Clubului de Lectură care in decembrie 2013 a împlinit  2 ani şi celebrează o comunitate tot mai mare de la an la an, în 2012 am iniţiat proiectul Cinematecii care aduce în atenţia braşovenilor filme valoroase şi provocatoare. Spiritul dinamic pe care l-am întipărit Librăriei a fost cel putin aproximat, de fiecare dată, de  blog.libris.ro.

Va multumim ca ati fost alaturi de noi si in acest an memorabil, pe blog.libris.ro  vom continua să scriem, si in 2014,  cu multă pasiune, povestea de dragoste între oameni şi cărţi. De peste două decenii, la Librăria Şt.O.Iosif din Braşov vă întâmpinăm cu acelasi entuziasm, în locul în care cărţile vă privesc cu drag, muzica vă cucereşte discret. Libraria St O Iosif Brasov dar si blog.libris.ro sunt locuri in care aflati  popasuri  ideale pentru o pauză de respiraţie… culturală!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *