“Uneori mă simt atât de singură că-mi vine să-mi strig nefericirea în gura mare. Și atunci când îmi dau seama că nimeni nu mă va auzi mă închid în mine și plâng”. Vorbele aparțin celebrului dramaturg american Arthur Miller însă ele sunt rostite , pe ecran, de către soția lui de atunci Norma Jean Mortenson, cunoscută de tot mapamondul sub numele de Marilyn Monroe. “Inadaptații” este un film ce vorbește despre fragilitatea și singurătatea oamenilor simpli. Personajele create de Miller sunt niște oameni oarecare ce-și trăiesc viața obscură așa cum pot mai bine. Din păcate acest lucru nu este de ajuns pentru ca ei să fie fericiți.

Deși a avut toate premisele unui film excepțional (scenarist aclamat, regizor la apogeul carierei și o distribuție fantastică), “Inadaptații” a avut succes doar la critici, nu și la public. Acest lucru a survenit, în mare parte, din cauza faptului că lumea era obișnuită să o vadă pe Marilyn Monroe în comedii romantice dansând, râzând și seducând bărbați. Rolul de femeie divorțată în căutarea unui sens în viață nu era o imagine pe care publicul american să o dorească. De asemenea, Clark Gable și Montgomery Clift erau doi bărbați dezirabili ai ecranului, oamenii mizerabili portretizati de ei în acest film contrazicând imaginea pe care aceștia și-au creat-o (voit sau nevoit). Dar care este subiectul filmului? Simplu. Marcată de un divorț recent Rosalyn (Marilyn Monroe) cunoaste doi bărbați doborâți și ei de greutațile vieții: un mecanic auto pe nume Guido (Montgomery Clift) și un cowboy grizonat pe nume Gay (Clark Gable). Cum este de așteptat, prezența feminină crează o tensiune între cei doi bărbați. Într-o ultimă încercare disperată de a face ceva cu viața lor cei trei pornesc într-o expediție sortită eșecului încă de la început; o expeditie montană pentru căutarea și capturarea de cai sălbatici. În aceasta călătorie damnată rivalitățile ca și imposibilitatea de comunicare a personajelor ating apogeuri nebănuite.

Apărut in 1961 “Inadaptații” este un film fatidic nu din punct de vedere al acțiunii ci din cauza a lucrurilor ce s-au întamplat înainte, în timpul și după el. Scenariul este scris de dramaturgul Arthur Miller (“Moartea unui Comis Voiajor”, “Vrăjitoarele din Salem” etc). Va fi ultima oară cand Miller va scrie un scenariu de film complet original , deziluzionat fiind de lumea cinematografiei. Regizor este marele John Huston , care în aceea perioadă trăia apogeul carierei sale. Bucurându-se de faima ce o acaparase, Huston își dădea banii pe băutura, prostituate și jocuri de noroc; adesea adormea pe platourile de filmare. Actrița principală era Marilyn Monroe: considerată cel mai mare star de cinema al tuturor timpurilor și discutabil cea mai slabă actriță a tuturor timpurilor. Monroe era soția lui Arthur Miller însă în timpul filmărilor cei doi au divorțat. Un an mai tarziu Monroe a murit la vârsta de 36 de ani în urma unei supradoze de barbiturice. Acesta avea să fie ultimul ei film. Acesta avea să fie și ultimul film al suavului Clark Gable (cunoscut de o lume întreagă pentru rolul lui Rhett Butler din “Pe Aripile Vântului”). Gable avea să moară la câteva luni de la terminarea filmului la vârsta de 59 de ani. Cu câțiva ani înainte de acest film Montgomery Clift suferise un accident de mașină, care îi lăsase traume neurologice. Cu toate că a continuat să joace, Clift era mai mereu absent și din cauza durerilor, lăsate de accident, era dependent de băutură și calmante. Acesta nu avea să fie ultimul lui film (a mai făcut două după acesta) însă avea să fie ultimul lui mare film. A murit 5 ani mai tarziu la vârsta de 45 de ani. Totul a mers prost însă posteritatea avea să fie foarte generoasă cu acest film. Datorită poveștilor enumerate mai sus el a devenit un obiect de cult pentru cinefili și pentru fanii lui Marilyn Monroe , actrița cu care nimeni nu vroia să lucreze. Recunosc că acesta este motivul pentru care și eu am vazut acest film. Însă odată ce-l vezi îți dai seama că e ceva mai mult de aât. E o poveste. O poveste cu și despre oameni care nu vor altceva decât să trăiască; și dacă se poate să trăiască fericiți.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NisPlwJNnn0[/youtube]

Cu Marilyn Monroe ne vom întâlni pe data de 14.03.2014 la Librăria Șt. O. Iosif, la ora 20:00 când va avea loc proiecția filmului “Unora le Place Jazz-ul”. Intrarea este liberă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *