În această săptămână, în Salonul Șt.O.Iosif descoperim afinitățile literare  mai puțin cunoscute  ale unor specialiști. Miercuri am scos in evidenta preocupările dramaturgice ale unei jurnaliste, în vreme ce vineri vom pune în lumină talentul de prozator al unui cunoscut actor român contemporan (Mircea Diaconu).

MIERCURI, 5.04.2014, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am lansat volumul S-A ÎNTÂMPLAT ÎNTR-O JOI (Editura Tracus Arte, 2014), o colecție de piese te teatru semnată  Elise Wilk, absolventă a masterului de Scriere Creatoare al școlii umaniste brașovene, în compania unui public numeros, a autoarei și a prietenilor noștri de la Facultatea de Litere.

ROMULUS BUCUR a făcut o analiză a situațiilor și personajelor din piesele lui Elise Wilk, aplicând o schemă jurnalistică de redactare a știrilor (ținând cont de profesia de jurnalist a autoarei). Astfel răspunzând la întrebările clasice: cine? ce? unde? cand?, Romulus Bucur a surprins faptul că personajele lui Elise Wilk se încadrează într-o galerie a ciudaților, a marginalilor care se comportă în conformitate cu stereotipul pe care îl reprezintă, acționând într-o coerență artistică în România zilelor noastre. Exprimându-și încrederea în performanțele de dramaturg ale autoarei, vorbitorul a sugerat că Elise Wilk a reușit să ofere, prin acest volum,  o realizare literară memorabilă.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=z28E1RCML4Y[/youtube]

ADRIAN LĂCĂTUȘ a remarcat faptul că piesele lui Elise Wilk au o dimensiune socială importantă și relevantă în reprezentarea temerilor, fantasmelor, obsesiilor noastre. Personajele ei sunt ilustrative pentru societatea contemporană, una extrem de mediocră de altfel. Prin protagoniștii ei, autoarea reușește să refacă discursul interior al unor generații și clase sociale diferite, în creații cărora nu le lipsește umorul și nici explorări ale imaginarului. Adrian Lăcătuș s-a declarat câștigat ca cititor, exprimându-și speranța de a fi cucerit și ca privitor într-un viitor cât mai apropiat, când una dintre piesele lui Elise Wilk va fi montată pe scenă.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=BZ5R7HFfaNk[/youtube]

ANDREI BODIU a aminitit că publicarea volumului lui Elise Wilk se înscrie deja într-o tradiție editorială a Editurii Tracus Arte, aceea a promovării teatrului contemporan. Toate cele 3 piese cuprinse în acest volum au fost montate și jucate în România. Vorbitorul a subliniat elementul social solid al lucrărilor lui Elise Wilk, sugerând că nu e exclus ca cele trei piese să se fi născut pe fondul trecutului jurnalistic al autoarei. În toate piesele cuprinse în acest volum personajele se închipuie sau își închipuie diverse lucruri, fapt care accenturează caracterul dramatic al evenimentelor. De asemenea, un alt element recurent în creațiile dramatice este singurătatea. Cele trei piese problematizează, ridică întrebări fără să ofere chei de rezolvare și ar merita o mai bună popularizare, chiar dacă teatrele de la noi sunt mai opace la dramaturgia contemporană.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=oBFKqGyrgx4[/youtube]

ELISE WILK și-a exprimat optimismul în ceea ce privește viziunea teatrelor românești care a devenit mai flexibilă și mai disponibilă. În acest sens, autoarea a vorbit despre punerea în scenă a pieselor ei. S-a întâmplat într-o joi, una dintre piesele cuprinse în volum a fost jucată la Teatrul Fix din Iași, montajul fiind pe placu autoarei, iar textul fiind aproape integral păstrat. Durata medie de viață a mașinilor de spălat a fost scrisă după o perioadă de blocaj artistic și a fost jucată la Teatrul I.D.Sârbu din Petroșani, o realizare nemulțumitoare atâta timp cât montarea a respectat mai puțin de o treime din conținutul piesei. Pisica verde s-a născut după ce autoarea a participat la un workshop de dramaturgie la Târgu Mureș. Prima montare a avut loc la Teatrul 74 din Târgu Mureș și a fost selectată pentru Festivalul de Dramaturgie de la Sibiu. A doua montare a avut loc la Teatrul Metropolis din București, în regia lui Cristi Jungu, având în distribuție actori foarte tineri. Această variantă a fost premiată la festivalul de la Costinești iar piesa a fost deja tradusă în 5 limbi. Autoarea și-a exprimat speranța că piesele ei vor fi jucate și la Brașov.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=h-Gpnkr2Hnk[/youtube]

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe. Mulțumim lui ELISE WILK că a ales să își lanseze volumul la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, mulțumim cadrelor didactice de la Facultatea de Litere și mulțumim publicului pentru interesul acordat.

Volumul S-A ÎNTÂMPLAT ÎNTR-O JOI va fi disponibil și pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *