O zi plină din ediția care a deschis următorii 10 ani din povestea Târgului Internațional de Carte și Muzică de la Brașov s-a încheiat cu o seară magică, în buna tradiție pe care o cultivăm în fiecare primăvară: tradiția de a desăvârși dispozițiile plăcute cultivate prin descoperirea unor cărți interesante și plăcerea anticipării lecturilor procurate din Târg. Astfel, cultura și-a dovedit vitalitatea și i-a înălțat pe cei care au ales să participe la reprezentațiile artistice de seară care s-au dovedit un regal armonios al mai multor arte, aducând laolaltă arta plastică, muzica, poezia și teatrul.
SILVANA ENACHE a deschis prima seara magică a Târgului, amintind de provocările prezentării acestui eveniment, de-a lungul celor 10 primăveri minunate petrecute alături de cărţi şi braşoveni. Este vorba de un eveniment care, dincolo de faptul că se dovedeşte o bunăvestire culturală, îşi lasă amprenta şi asupra generaţiilor tinere – fiul îndrăgitei noastre prezentatoare, alături de alţi copii care au împlinit exact vârsta evenimentului de la Braşov, îşi doresc, la mijlocul lunii martie să participe la bucuria cărţii şi a muzicii mai degrabă decât să cedeze tentaţiilor virtuale de divertisment.
Primul invitat al serii a fost PETRICĂ BUHNICI, directorul Casei de Cultură din Codlea, cel care a adus în atenţia celor prezenţi expoziţia sa de sculptură, prezentată de OVIDIU CÂRPUŞOR şi ILEANA GAFTON DRAGOŞ.
Invitaţii şi sculptorul braşovean au amintit deopotrivă de provocările unei asemenea profesii, dar şi de virtuţile ei terapeutice, despre reuşita artistului de a oferi, sub cupola Business Park Braşov, un adevărat dialog al personalităţilor culturale în reprezentări de lut purificate de foc.
De la sculptură am trecut la poezie şi reprezentaţie scenică. Actorul Teatrului SICĂ ALEXANDRESCU Braşov, GEORGE CUSTURĂ a adus un omagiu lui Constantin Brâncoveanu (în 2014 se împlinesc 300 de ani de la decapitarea domnitorului) dar şi lui Mihai Eminescu (în 2014 se împlinesc 125 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui poet român) într-un recital de poezie în care s-au simţit ecourile istorice ale importanţei celor două personalităţi. George Custură a oferit o reprezentaţie în care s-au simţit, printre cuvinte, reliefurile monumentale ale domnitorilor statali dar şi ale domnitorilor limbii, în recitarea poeziilor dedicate lui Constantin Brâncoveanu dar şi în recitarea Scrisoarei a III-a.
Pe scena Târgului s-a simţit dimensiunea internaţională a evenimentului cultural care aduce primăvara culturală la Braşov, un proiect live 100%, în care s-au îmbinat de minune acordurile instrumentale cu chansonul francez. ALEXANDRA FITS este preparator universitar la Universitatea Transilvania Braşov, o pianistă şi o interpretă de excepţie, premiată la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale care, după ce şi-a descoperit pasiunea pentru chansonul francez a oferit o mulţime de recitaluri în spaţiul francofon. GUIDO VAN DE MEENT, compozitor şi pianist olandez, o personalitate puternică şi profundă, a călătorit în mai multe colţuri ale globului, ducând farmecul compoziţiilor proprii din Asia şi până în Europa. Împreună, Alexandra Fits şi Guido van de Meent au pregătit proiectul artistic LE PASSAGE SECRET, o amintire împărtăşită a traversării unui tunel de lumină, o colecţie de cântece franţuzeşti pe care au lansat-o în 2013, la Librăria Şt.O.Iosif Braşov.
Reprezentaţia artistică a celor doi, în cadrul primei seri magice a Târgului a fost dublată de contribuţia CVARTETULUI GAUDEMAUS. Prin dialogul muzical dintre Alexandra şi Guido spectatorii de la târg au primit o infuzie de vitalitate a unei atmosfere de cafenea franţuzească interbelică.
Vocile soliştilor de la Opera Braşov, voci de primăvară au înveselit audienţa şi au făcut-o să vibreze la înălţimea notelor atinse de interpreţii de pe scenă. Arii celebre semnate de Rossini, Donizetti, Offenbach, Puccini, Lehar si nu numai în interpretările GABRIELEI HAZARIAN (mezzo soprană), VALENTINA MĂRGĂRAŞ (soprană), ADRIAN MĂRCAN (bariton), LIVIU IFTENE(tenor), CRISTINA RADU (soprană), acompaniate la pian de OVIDIU MEZEI au prelungit spre ceasurile târzii ale serii plăcerea audiţiei muzicale
https://www.youtube.com/watch?v=AZssXle8XGQ&feature=youtu.be
Am oferit braşovenilor, în prima seară a Târgului un mix artistic pe măsura spiritului omogen al ediţiei a XI-a: delectare vizuală şi acustică în câteva ore în care primăvara s-a afirmat în formă artistică mai explicit ca niciodată.
Vă aşteptăm şi în zilele şi serile următoare ale Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov.