Se simte un aer proaspăt la Brașov, un aer de primăvară ce ne amintește mereu de entuziasmul primelor încercări de a organiza un târg de carte de mare anvergură în orașul Coroanei. De la acele momente timide care au atras însă atenția cititorilor, a editorilor de carte și ne-au încurajat să fim perseverenți au trecut mulți ani, multe primăveri frumoase. După ediția aniversară din 2013, la care am sărbătorit 10 ani de când aducem primăvara culturală la Brașov, am pășit într-un nou deceniu, cu forțe proaspete, la fel de entuziaști ca la proiectul inaugural, din 2003, de la Aula Universității Transilvania, pentru a aduce laolaltă pasionații de carte și muzică, pentru a prilejui întâlniri cu oameni remarcabili, pentru a împărți zâmbete și delectări intelectuale brașovenilor.  Business Park Brașov, cel mai modern centru expozițional din orașul de la poalele Tâmpei este locul în care scriem pagini proaspete și memorabile în istoria unei noi decade a Târgului Internațional de Carte și Muzică de la Brașov, istorie care continuă la ediția cu numărul XI, o ediție care și-a primit primii vizitatori începând cu ziua de joi, 20 martie.

12

Încă de la primele ore ale dimineții, cititori matinali curioși și-au făcut apariția în Târg și au vizitat cele peste 60 de standuri ale editurilor și caselor de producție, familiarizându-se cu noutăţile literare şi muzicale aşezate inspirat de expozanţi.

43

La ora 12 a avut loc deschiderea oficială a Târgului, în compania reprezentanţilor organizatorilor, aceeaşi echipă durabilă şi eficientă care materializează proiectul cultural al primăverii la Braşov: Asociaţia Libris Cultural Braşov, Primăria, Consiliul Judeţean al Municipiului Braşov, Camera de Comerţ şi Industrie Braşov, Universitatea Transilvania Braşov. Scriitorul DORU MUNTEANU a oferit discursul inaugural în care şi-a amintit de prima ediţie a acestui eveniment care a fost întâmpinat cu oarecare scepticism de unii, scepticism care a fost suspendat în cele din urmă de cei 10 ani memorabili petrecuţi printre cărţi şi muzică în fiecare primăvară. Prezentând sponsorii generoşi ai evenimentului susţinut şi de www.libris.ro: Volksbank şi Contempo Cars, invitându-i pe cei prezenţi să se bucure de cărţi şi muzică. Doru Munteanu a amintit celor prezenţi faptul că în 2014, Târgul Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov nu mai concurează evenimentul similar şi prestigios care se petrece la Paris, ci îl completează: librăria online www.libris.ro este prezentă la Salon du Livre de la Paris, la invitaţia Institutului Cultural Român.

1

ADRIAN ATOMEI, viceprimarul Braşovului a adus urările primarului George Scripcaru, întârind, în discursul său certitudinile în ceea ce priveşte continuitatea parteneriatului cu echipa care aduce bunavestire culturală la poalele Tâmpei. Vorbitorul a amintit că acest eveniment de la începutul primăverii beneficiază de una din cele mai consistente susţineri din partea autorităţilor locale, având în vedere misiunea culturală pe care o promovează.

CAROL AMBRUS, reprezentantul Consiliului Judeţean şi-a început discursul întrebând retoric dacă volumele tipărite vor rezista asaltului audio-vizualului, dacă tinerii vor mai căuta în viitor cărţi tipărite, atâta timp cât literatura e disponibilă tot mai pe larg, pe internet. În opinia vorbitorului, cartea tipărită are toate şansele să supravieţuiască, atâta timp cat oferă prilejul dezvoltării unei relaţii emoţionale unice între cititor şi obiectul lecturii. Aşa cum a sugerat vorbitorul, niciun ebook şi nici un laptop nu  vor putea egala intimitatea pe care o oferă cărţile tipărite. În acest sens, Târgul Internaţional de Carte şi Muzică este un eveniment care prilejuieşte naşterea unor poveşti minunate, unice,  între oameni şi cărţi, poveşti fundamentate pe întâlnirea dintre literatură şi frumos.

SILVIU COSTEA, din partea Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov a remarcat cu optimism faptul că românii continuă să dăruiască tot mai multe cărţi, în locul altor cadouri şi că evenimentul de la Business Park Braşov trezeşte, după pilda primăverii, interesul pentru cărţi şi talente artistice.

VIRGIL ONIŢĂ a amintit faptul că numărul mare de expozanţi şi vizitatori sosiţi în Târg încă de la primele ore  reprezintă o prefaţă convingătoare şi optimistă pentru desfăşurarea evenimentelor din următoarele zile. Ediţia a XI-a a Târgului de la Braşov are un accent internaţional vizibil, integrând în program participarea reprezentanţilor bibliotecii din Gyor (Ungaria) dar şi a unui ansamblu de dansuri tradiţionale maleziene şi a unui jurnalist francez născut în România.

3

După momentul festiv, am inaugurat şirul evenimentelor literar-muzicale, cu o lansare de înaltă clasă, un exerciţiu de privire şi înţelegere, armonizat cu spiritul Postului Paştelui: lansarea albumului foto ATHOS. ARHITECTURĂ ŞI SPAŢIU SACRU (Editura Universităţii Transilvania Braşov) semnat de părintele conceptual al Librăriei Şt.O.Iosif, de cel care a transformat un subsol-depozit într-un salon de carte primitor. Despre volumul lansat a vorbit preot prof dr Cristian Muntean care a amintit că, într-o lume în care relaţia cu spiritualul are de suferit, albumul lui Teofil Mihăilescu desfăşoară nu doar imagistic dar şi textual povestea reconfigurării unui traseu spiritual şi oferă o experienţă care pledează pentru valoarea şi importanţa emoţiilor ca mijloc de comentare a unor teme mari precum mărturisirea sau eschatologia. Prof univ dr AUGUSTIN IOAN, reputat arhitect şi publicist a remarcat că Athosul aşa cum poate fi recompus din mărturisirile celor care au fost acolo, este un loc răpitor, un loc care are un efect de rewire. Albumul pregătit de Teofil Mihăilescu nu e dedicat zidurilor, aşa cum te-ai aştepta de la un arhitect, ci include mai degrabă fotografii dedicate stărilor ambientate care surprind: călugări, jocuri de lumini, semne ale timpului. Albumul lansat stă aşadar mărturie pentru o întoarcere din altă lume.

TEOFIL MIHĂILESCU a remarcat faptul că o călătorie la Muntele Athos este o experienţă cu totul deosebită, o călătorie iniţiatică (din spaţiul profan în spaţiul sacru), o pătrundere într-o lume a unui vechi etern. Volumul lansat poate fi citit în patru limbi şi însumează 500 de fotografii, secunde de lumină de la Athos cristalizate în formă tipărită. Teofil Mihăilescu a mulţumit colaboratorilor: Libris Braşov, Universitatea Transilvania Braşov şi traducătorilor pentru că au privilegiat  apariţia acestei lucrări.

La împlinirea a 65 de ani de activitate, Filiala Braşov a Uniunii Scriitorilor din România a demonstrat că priveşte cu încredere spre trecut, prezent si viitor, la evenimentul care a celebrat această vârstă frumoasă ce a avut loc în cadrul Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov. Doru Munteanu, fostul preşedinte al USR Braşov a deschis evenimentul, predând cuvântul şi, simbolic, ştafeta, actualului preşedinte al USR – Adrian Lesenciuc. În cadrul acestui program complex şi variat, Adrian Lesenciuc a prezentat noua pagina web a USR Braşov (www.usrbrasov.ro) – un proiect menit să întregească virtual comunitatea braşoveană, un proiect menit să demonstreze forţa organizaţiei braşovene, valorificând mediile contemporane de exprimare, un proiect menit să redea demnitatea Braşovului de continuator al vieţii literare româneşti. Siteul modern şi riguros alcătuit, atât în ceea ce priveşte forma cât şi conţinutul este rezultatul colaborării dintre Mihaela Malea Stroe, Vlad Argeşanu şi scriitorii braşoveni care au furnizat informaţii relevante pentru public.

Lesenciuc

Au urmat apoi lansările unor cărţi semnate de nume sonore ale vieţii literare braşovene. Unul dintre cei mai vechi membrii ai USR Braşov, GHEORGHE LUPAŞCU, a lansat volumul OPERA OMNIA- VOCAŢIA OSÂNDEI (Editura Tipo Moldova), despre care criticul A.I Brumaru a sugerat că propune nu doar o lectură nouă pentru public, ci şi pregătirea unor cititori noi (capabili să îşi însuşească o selecţie proprie din selecţia operată deja de autor). Un alt veteran al Filialei Braşov a USR, scriitorul DANIEL DRĂGAN a adus în atenţia publicului ediţii proaspete ale romanelor STĂPÂNII LUMII (Editura Bibliotheca, 2013), respectiv PĂRINTELE THOM (Editura Bibliotheca, 2013). După operele de proză prezentate vizitatorilor Târgului, poetul ADRIAN MUNTEANU a încântat audienţa cu talentul său de recitator, bucurându-ne cu cel mai nou volum de soneforisme, ODIHNA ZBORULUI (Editura Arania, 2014), prezentat de Virgil Borcan şi Adrian Lesenciuc.

topolog and dragan

Reprezentarea genurilor literare în cadrul manifestării pregătite de USR Braşov a fost completă prin lansarea dramei semnată de ION POPESCU TOPOLOG: AVRAM IANCU LA BAIA DE CRIŞ (Editura Pastel, 2013), o lucrare pe care Gabriela Daraban a caracterizat-o drept o creaţie bogată în scene alegorice şi metaforice, un omagiu adus şi dascălilor, un text compus din decupaje biografice care urmăresc evoluţia vieţii revoluţionarului transilvănean.

Christian Crăciun şi Liviu Comşia au prezentat romanul semnat de EMANOIL TOMA: DOCTORUL MIHAI CONSTANTIN ÎNTRE DA ŞI NU (Editura Armonii Culturale, Adjud, 2013), o carte documentară, un roman  în care autorul propune o mişcare succesivă între ficţiune şi realitate, evidenţiindu-se abilitatea acestuia de a integra momente. de reportaj, de a explora biografii în amănunt. Autorul a oferit o performanţă scenică inedită:

Ultima lansare propusă de USR Braşov a adus în atenţie un volum care aduce liricul şi călătoria la acelaşi numitor, POEME CĂLĂTOARE-TRAVELLING POEMS (Ecran Magazin, 2014) semnat de scriitorul IOAN GLIGA, un volum care aminteşte cititorului că un voiaj nu doar reînnoieşte dar reinventează persoana şi devine un prilej pentru căutare de sine dar şi pentru satiră.

gliga

Aniversarea celor 65 de ani e activitate ai USR Filiala Braşov a continuat cu lansarea numerelor unor publicaţii literare. Despre primul număr din 2014 al Revistei Poem Caffe, a vorbit scriitorul Doru Munteanu. Revista e coordonată de o poetă remarcabilă,LUMINITA DASCALU o prezenţă activă în mediul editorial care a reuşit să aducă literatura în spaţii neconvenţionale, precum o cofetărie. Revista Poem Caffe este dedicată în exclusivitate poeziei şi cuprinde creaţii lirice, microrecenzii şi fotografii ale autorilor, participând la popularizarea multor scriitori braşoveni în alte medii literare din ţară.

VALERIU IORDAN POPESCU a adus în atenţia publicului tradiţionalul anuar al Cenaclului European, primul cenaclu literar online din lume, care sintetizeată bilanţul  activităţii literare acestui grup din 2013.

valeriu iordan

Imediat după ora prânzului am urat bun venit pe scena Târgului unei doamne cu multiple talente, o doamnă care se pricepe şi la actorie şi la comedie şi la muzică şi la… gătit. O prezenţă plină de vitalitate, pricepută în esenţă la arta de a trăi (a şti să te bucuri de cele mai simple şi mai rafinate experienţe şi a şti să le împărtăşeşti şi cu ceilalţi), STELA POPESCU a venit la Braşov pentru a lansa o carte a cărei morală pare să fie aceea că experienţele gastronomice sunt cu atât mai savuroase când le treci nu doar prin stomac, cât şi prin suflet. Volumul GĂTEŞTE MOLDOVENEŞTE (Editura Litera, 2013) este o colecţie de reţete basarabene, ilustrată apetisant, cărora Stela Popescu le-a dat viaţă comentându-le cu condimentul amintirilor. Aşa cum a sugerat Stela Popescu, în Basarabia, în ciuda sărăciei, se mănâncă foarte bine iar ritualurile ospitalităţii şi generozităţii sunt la ordinea zilei. Cuceritoarea Stela Popescu a vorbit despre începuturile colaborării cu Editura Litera, despre farmcul poveştilor clasice dar şi despre virtuţile gospodinelor şi esenţele gastronomice moldoveneşti.

Ultimele evenimente ale primei zile au fost dedicate dezbaterilor şi lansărilor din domeniul jurnalistic. Profesionişti ai comunicării şi ai presei din România şi din străinătate au dat reliefuri polemice şi dinamice după amiezei de joi. Venită tocmai de la Paris, jurnalistă la Courrier International şi mijlocitor al colaborării dintre www.libris.ro şi Institutul Cultural Român, IULIA BADEA GUERITEE, alături de BOGDAN HRIB (jurnalist, editor şi fotograf) şi RADU MAGDIN, analist la Smartlink Communication. Invitaţii au căutat să răspundă la  serie de întrebări precum: care este starea presei româneşti azi? Ce este obiectivitatea jurnalistică şi în ce măsură poate fi respectat acest standard secular al omului de presă? Care au fost consecinţele crizei economice asupra lumii presei? etc. Radu Magdin a pledat pentru cultivarea obiectivităţii în jurnalism, un element care poate contribui la educarea unor cetăţeni mai lucizi, capabili să evite manipularea.

Iulia Badea Gueritee a vorbit despre starea deplorabilă a acestui standard, al obiectivităţii, în presa românească, despre dispariţia marilor ziare, a publicaţiilor în format0 clasic legând acest aspect nu doar de situaţia economică şi de ascensiunea new-media  ci şi de abordarea amatoristă şi ignorantă a oamenilor de presă care nu mai pot convinge publicul să plătească pentru un jurnalism de opinie de calitate. Bogdan Hrib a criticat influxul masiv al abordărilor de tip tabloid în presa românească , observând că obiectivitatea are şanse mici de a fi atinsă într-un asemenea context în care jurnalismul a devenit o profesie percepută drept mult prea accesibilă şi confundată adesea cu înşiratul cuvintelor. Invitaţii au propus ipoteze şi opinii diferite, antrenând şi publicul la discuţii pe marginea volumelor OBIECTIVITATEA in JURNALISM, respectiv JURNALISMUL ŞI NEW MEDIA – ambele semnate de Ilie Rad, apărute la Editura Tritonic.

Ultima lansare, potrivită cu atmosfera serii a fost dedicat celui mai prolific şi popular mit al Transilvaniei – mitul lui Dracula. Ileana Gafton Dragoş a lansat volumele LA PAS CU DRACULA, respectiv AMANTA SECRETĂ A LUI DRACULA, KATHARINA DIN CORONA despre care Gabriel Stan a amintit că acoperă legende culese despre domnitorul Vlad Ţepeş culese de istoricul Diana Krausler, legende care aduce în atenţie alte faţete ale lui Vlad Ţepeş, faţete mai umane. În cadrul aceluiaşi eveniment a avut lansarea siteului www.dracula.ro – un site administrat de o firmă din Braşov, redăruit publicului după 25 de ani. Nu este vorba doar despre o adresă virtuală cu informații sumare, ci despre un proiect progresiv care se va transforma într-o enciclopedie – elemente de istorie, de mitologie şi de literatura dedicată vampirilor.

Ne pregătim pentru prima seară magică a Târgului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *