Dacă vinerea e ziua din săptămână pe care toţi o visăm cât mai scurtă, anticipând divertismentul de weekend, când vine vorba de vinerea Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov,  am prefera să prelungim dimineţile dar şi după amiezele la nesfârşit. Iată certitudinea culturală pe care am resimţit-o încă de la primele ore în care am deschis porţile în cea de-a doua zi a evenimentului care aduce bunavestire culturală braşovenilor: cartea, muzica, evenimentele culturale sunt repere care îi încântă şi îi stimulează pe braşoveni, sunt repere pe cât de familiare, pe atât de surprinzătoare de fiecare dată.

standstand

Vinerea Târgului a început cu povestea unui roman semnat de  VALERIU IORDAN POPESCU, preşedintele Fundaţiei Euro Asia şi al Casei de Editură Euro Asia, organizaţii preocupate de promovarea şi dezvoltarea relaţiilor multiculturale ale României cu străinătatea. Romanul FIUL PLOII – UN ROMAN TRĂIT este o creaţie despre o generaţie născută în furtună, furtuna de la mijlocul secolului XX. Aşa cum a apreciat Sorin Basangeac este vorba de un roman trăit, nu doar de autor dar şi de posibilii cititori, atâta timp cât reflectă locuri şi timpuri familiare mai multor generatii şi integrează personaje reale precum Stalin, Gheorghe Gheorghiu Dej, Nicolae Ceauşescu imaginaţi în ipostaze mai puţin cunoscute.

basangeac and valeriu

Partenerii noştri de la Universitatea Transilvania au adus în atenţia publicului rezultatul preocupărilor ştiinţifice din ultima perioadă. Cadrele didactice de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei au urcat pe scena Târgului pentru a vorbi despre contribuţiile lor editoriale. INTRODUCERE ÎN PSIHOLOGIA PERSONALITĂŢII (Editura Universităţii Transilvania, 2013) de Marcela Rodica Luca este un volum adresat studenţilor dar şi celor care vor să afle mai multe despre sine (depăşind însă nivelul unei lucrări de popularizare), un volum care respectă exigenţele învăţământului la distanţă, integrând atât conţinuturi ştiinţifice  dar şi modalităţi de a-ţi însuşi cunoştinţele, rezumate ale subapitolelor care să faciliteze învăţarea.

xxxx

LAURA DAVID a vorbit despre geneza şi organizarea volumului PE URMELE CREATIVITĂŢII. TEORII EXPLICATIVE SI IMPLICATII PRACTICE (Editura Universităţii Transilvania, 2013). Lucrarea cuprinde o incursiune istorică şi conceptuală într-un domeniu plin de deschideri, controverse şi oportunităţi. Bibliografia care susţine volumul e cât se poate de actuală, iar autoarea examinează atât teoriile care caută să explice creativitatea (creativitatea văzută ca un proces înnăscut dar şi ca un rezultat al stimulărilor din mediu), să analizeze trăsăturile persoanelor creative dar şi să examineze o serie de mituri legate de creativitate şi să propună exerciţii de reflecţie pe marginea acestor teme.

Târgul Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov a avut onoarea să-l primească pe ÎNALT PREA SFINŢITUL DR. LAURENŢIU STREZA, Arhiepiscop al Sibiului şi Mitropolit al Ardealului, cu ocazia lansării a două volume care aduc la lumină contribuţii semnificative pentru cercetarea istorică dar şi pentru consolidarea memoriei colective, în Anul Brâncoveanu, în care se împlinesc 300 de ani de la trecerea în nefiinţă a acestui domnitor. La eveniment au mai participat: preot protopop Dănuţ Benga, preot prof dr Vasile Oltean (reputat cunoscător al istoriei vechi braşovene), preot protopop Vasile Prodea, Lidia Popiţa Stoicescu (scriitoare, publicistă, voce îndrăgită la Radio Trinitas).

ipsoltean

Protopopul DĂNUŢ BENGA a amintit de activitatea publicistică a ÎPS Laurenţiu Streza care, în colaborare cu preot prof dr Vasile Oltean a publicat în 2008 o carte importantă pentru Braşov care însumează mai bine de 30000 de documente dedicată Mitropolitului Andrei Şaguna. Volumul SFÂNTUL CONSTANTIN BRÂNCOVEANU ŞI BRAŞOVENII, publicat la Editura Andreiană surprinde relaţiile voievodului cu Biserica din Ardeal, cu locuitorii Braşovului din perioada în care domnitorul a stat, în exil in orasul de la poalele Tampei.

ÎPS LAURENŢIU STREZA a justificat succint prezenţa domniei sale la Braşov pe fundamentul preţuirii pentru această cetate transilvăneană, al preţuirii pentru manifestările culturale binevenit în perioada Postului, manifestări care celebrează cartea ca monument (care transmite peste veacuri spiritualitatea şi identitatea naţională) şi nu în ultimul rând al preţuirii pentru figuri reprezentative ale culturii şi istoriei. ÎPS a vorbit şi despre volumul REPERTORIUL BIBLIOGRAFIC AL LOCALITĂŢILOR ŞI MONUMENTELOR DIN TRANSILVANIA, 2 VOLUME, de Nicolae Stoicescu, ediţie postumă (Editura Andreiană), rezultatul unei cercetări de proporţii care ridică la suprafaţă mărturiile istoriei, un   volum de mare valoare care nu va trebui să lipsească din biblioteca oricărei parohii, un volum care aminteşte faptul că legătura cu trecutul trebuie păstrată şi prin izvoare directe, nu doar prin comentariu istoric.

Preot prof dr VASILE OLTEAN a amintit că publicarea unei cărţi dedicată lui Brâncoveanu la Braşov reprezintă o datorie morală, atâta timp cât aproape 80 la suta din sursele istorice despre Brâncoveanu se regăsesc în Transilvania. Vorbitorul a subliniat de asemenea importanţa şi semnificaţia lui Brâncoveanu ( un domnitor care a dăruit linişte morală ţării prin monumentele pe care le-a ridicat, prin echilibrul său diplomatic, prin tipărirea de cărţi), în raport cu oraşul de la Poalele Tâmpei, un oraş în care o stradă întreagă poartă semnul arhitecturii brancovenesti, ca indice al preţuirii de care domnitorul s-a bucurat. Nu în ultimul rând, Vasile Oltean a recapitulat şi zestrea culturală privilegiată pe care Brâncoveanu a lăsat-o: 10 hrisoave domneşti, prima biblie românească, cărţi de cult (toate aceste daruri confirmând potenţialul spiritual al ardelenilor de la acea vreme). Despre volumul semnat de Nicolae Stoicescu, VASILE OLTEAN – a sugerat că acesta dovedeşte, prin accentul cercetătorului pus pe inventarierea lăcaşurilor bogăţia vieţii obşteşti din trecutul transilvănean.

LIDIA POPIŢA STOICESCU şi-a amintit cu nostalgie de soţul ei, medivistul, istoricul Nicolae Stoicescu, un împătimit al trecutului, un cercetător care nu a mai apucat să îşi vadă publicată monografia dedicată ţinutului său natal transilvănean. Cu toate acestea, prin publicarea manuscrisului de 1300 de pagini lăsat Şcheilor Braşovului, aşa cum a sugerat Lidia Popiţa Stoicescu, Nicolae Stoicescu nu a trecut în nefiinţă, ci în cea mai profundă fiinţă a veşniciei cărţilor lăsate în urma sa.

De la istorie  ne-am mutat atenţia spre studiile literare şi culturale. Cadrele didactice de la Facultatea de Litere au adus în atenţia publicului o mare diversitate a producţiei editoriale care acoperă toate domeniile studiate în cadrul şcolii umaniste braşovene. VIAŢĂ ŞI LITERATURĂ -OVIDIU MOCEANU LA 65 de ani – este un volum coordonat de Rodica Ilie şi Andrei Bodiu – o carte-sărbătoare care elogiază (prin articole scrise de Georgeta Moarcăs, Andreea Nechifor, Paula Armăsar, Alexandru Muşina, Adriana Bărbat, Rodica Ilie, Adrian Lăcătuş etc) meritele şi realizările profesorului Moceanu, un model de onestitate şi demnitate, primul decan al Facultăţii de Litere – prozator original şi subtil, esesit remarcabil.

În cadrul aceluiaşi eveniment s-au mai lansat volumele: ALTERNATIVE MODERNITIES IN EUROPE (Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj, 2013), lucrare care condensează abordări interdisciplinare ale unui colectiv de specialişti din Germania, SUA, Anglia, Turcia care propune cercetări bidirecţionale – dinspre literatură spre cultură şi invers, LIMBI ÎN CONTACT, o lucrare a unui specialist german Uriel Weinreich care surprinde mecanismele interferenţei în diferite limbi, LITERATURA ROMÂNĂ CONTEMPORANĂ: DUMITRU ŢEPENEAG şi DORIN TUDORAN – un volum care integrează rezultatele discuţiilor de la conferinţa dedicată literaturii române organizată de Facultatea de Litere, precum şi volumele IMAGINEA DE SINE A EVREULUI ROMÂN: MIHAIL SEBASTIAN şi NICOLAE STEINHARDT (Editura Universităţii Transilvania, 2013) de Romulus Bucur, respectiv PUNCT ŞI VIRGULE (Editura Lux Libris

laca and rodica ilielaca, borcan, bucur

Pentru că Braşovul este un oraş multicultural în care au convieţuit, de-a-lungul timpului tradiţiile germana, maghiara, greaca, evreiasca, am propus vizitatorilor Targului un eveniment care să reflecte exact acest caracter particular al burgului de la Poalele Tâmpei în evenimentul organizat de Biblioteca Judeţeană George Bariţiu Braşov. RUXANDRA NAZARE a prezentat o bază de date dedicată presei germane din judeţul Braşov intitulată CRONOLOGIA PRESEI GERMANE, un proiect cu deschidere şi dezvoltare pe termen lung care vine în completarea eforturilor riguroase de alcătui o istorie a presei, în prelungirea proiectului lui Marian Petcu, încheiat în 2008, proiect care a adunat contribuţiile profesioniştilor din domeniul informaţie.

Am invitat apoi cadrele didactice de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Transilvania pentru a oferi o prezentare a unor cărţi dedicate domeniului învăţării.  DANIELA POPA a lansat volumul STRATEGII DE STIMULARE A ÎNVĂŢĂRII AUTOREGLATE LA ELEVII CU DIFICULTĂŢI DE ÎNVĂŢARE (Editura Presa Universitară Clujeană,2013). ANA MARIA CAZAN a lansat volumul STRATEGII DE AUTOREGLARE A ÎNVĂŢĂRII – o carte născută din ideea tezei de doctorat, o carte utilă profesorilor ci şi studenţilor care acoperă teme precum: motivaţia pentru învăţare, strategii cognitive şi comportamentale care pot regla învăţarea precum şi exemplificări de metode de învăţare (utilizate inclusiv de autoare) precum: jurnal de învăţare, harta conceptuală, analiza erorilor.

Pentru că suntem în Postul Paştelui şi am căutat să ne pregătim sufleteşte pentru întâmpinarea Învierii, am oferit braşovenilor un prilej de îmbogăţire spirituală prin privire. Am admirat împreună EXPOZIŢIA DE ICOANE PE STICLĂ COBORÂREA DUHULUI SFÂNT DEASUPRA NOASTRĂ DE BUNAVESTIRE. Icoanele Valeriei Petriu, artist iconograf, păstrătoarea unei tradiţii vechi şi complexe sunt lucrări care respectă linia iconografică bizantină, integrând o cromatică vie şi motive florale inspirând privitorilor un aer cald şi armonios. E vorba de icoane care nu se dovedesc a fi doar opere de artă, obiecte de decor cu funcţie pur estetică, ci creaţii care pot deveni pentru o persoană credincioasă, adevărate ferestre spre cer.

Alungând demonul după amiezei, demonul siestei, evenimentul pregătit de editura clujeană cu profil enciclopedist, EIKON a adus istoria, publicistica, poezia şi muzica la acelaşi numitor, într-o manifestare variată, în care discursul verbal a alternat cu cel muzical, în cadrul mai multor lansări de carte. În compania invitaţilor OLGA LASCU, MIHAELA MALEA STROIE, GEORGE PRECUP, amfitrionul evenimentului VALENTIND AJDER a vorbit despre volumele lui VASILE GOGEA (scriitor şi publicist care s-a ocupat şi de Revista Astra în perioada ei de glorie): SINGUR CU HEGEL (lucrarea de licenţă a autorului pentru care acesta a fost arestat de regimul comunist), respectiv VOCI ÎN VACARM (lucrare ajunsă la ediţia a doua). De asemenea s-au recitat versuri din volumul lui GEROGE PRECUP, DOLOR SAU JUPUIND ÎNDOIALA, s-a discutat şi despre volumul CLUJUL POEŢILOR -antologie semnată de Horia Bădescu recompensată cu premiul Librex în 2013, despre volumul CLUJUL INTERBELIC, volum semnat de Petre Poantă şi despre colecţia de versuri a poetului Ion Maria.

Am dezmorţit după amiaza cu un interludiu muzical. Pe Scena Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov a urcat COSTIN SOARE, un interpret şi un pedagog de excepţie, profesor la Colegiul Naţional Dinu Lipatti din Bucureşti, colaborator al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, membru în juriile concursurilor naţionale şi internaţionale de chitară. Costin Soare a adus, prin recitalul său intitulat RECUERDOS DE ALLHAMBRA farmecul Granadei iberice dar şi ecourile unor compoziţii clasice printre ascultători.

I-am invitat apoi pe brasoveni pentru a participa la un eveniment în premieră naţională: lansarea volumului proaspăt ieşit din tipografii ALIAŢI INCOMPATIBILI (Editura Rao, 2014)semnat de politologul şi specialistul în diplomaţia Europei Centrale, LARRY WATTS, un autor care nu negociază adevărul istoric, care propune ipoteze şi interpretări bine documentate despre istoria României comuniste. OVIDIU ENCULESCU, Directorul Editurii Rao a amintit că lucrările lui Larry Watts au avut un impact notabil şi au început să schimbe la faţă abordările specialiştilor în istorie. Cel mai recent volum abordează, într-o manieră sintetică, ce s-a întâmplat cu statele europene România, Ungaria, Finlanda, Germania imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, atingand inclusiv relaţia dintre mareşalul Antonescu şi Germania.

LARRY WATTS a vorbit despre istoria preocupărilor sale în ceea ce priveşte Europa Centrală şi de Est: de la relaţia dintre armată şi partidele politice care au condus ţările din est  inclusiv activitatea serviciilor secrete. Toate cele trei cărţi ale lui Larry Watts: FEREŞTE-MĂ DOAMNE DE PRIETENI, CEI DINTÂI VOR FI CEI DIN URMĂ, ALIAŢI INCOMPATIBILI explorează comportamentul României în cadrul unor alianţe militare. Cel mai recent volum vorbeşte despre motivaţia particulară a partenerilor Germaniei naziste de a intra în război şi despre destinul individual, al fiecăruia dintre aceste state.

Următorul eveniment al Târgului a fost dedicat zilei internaţionale a poeziei: LIGA SCRIITORILOR BRAŞOVENI o organizaţie centrată pe revigorarea mişcării literare şi culturale din Ţara Bârsei. VIORICA POPESCU a adus în atenţia publicului câţiva dintre membrii participanţi la acest proiect, un colectiv variat cu oameni din diverse profesii, peste 30 de artişti din 5 judeţe: avocatul George Echim, Mariana Popa o scriitoare care abordează forme poetice variate, graficianul Gheorghe Oprea,epigramistul Cornel Păunescu,  Ica Grasu, Mihaela Aionesei, Ioan Tudor şi mulţi alţii.

DSCN0067DSCN0079

Brasovenii au avut ocazia să descopere farmecul artei contemporane, cu ocazia vernisajului expoziţie de artă plastică D VINE pregătit de cei de la Art Addict; 27 de lucrări de artă plastică ce caută să surprinde câteva din tainele inspirate de vin şi feminin.

ANCA TIMIŞ a vorbit despre geneza acestei expoziţii ale unui grup de artişti curajoşi: Dana Ioniţă, Rodica Gârştea, Cătălin Rădulescu, Iosif Viraj, Romeo Paraschivescu, Cătălin Alexandru Chifan şi Cornel Vană şi-au propus să asocieze două teme cu ecou în istoria omenirii – nudurile şi vinul într-o manieră contemporană, figurativă, în interpretări care merg de la abstract şi până la oniric, antrenând tehnici diverse dar păstrând un aer omogen.

expoexpo 2

La ultimul eveniment din cea de-a doua zi a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică am reuşit să facem un fusion reuşit între un recital instrumental şi o lansare de carte din sfera dezvoltării personale. DRAGOŞ CUCOŞ, CRISTIAN ŞERBĂNESCU şi IONUŢ CATARAMĂ, adică trupa DEVAS, o trupă care a dezvoltat proiecte artistice originale precum Love Trance Fusion (o îmbinare de muzică clasică şi Trance) şi Ethnic Story (un mix de muzică tradiţională cu muzică clasică) a lansat la Braşov albumul SOUNDS OF LIFE – o imbinatie de viori, muzica electronica, pop si epic, printr-un recital antrenant.

Ecourile acestui album s-au resimţit în cartea prezentată de FLORIN ZAMFIR, TRĂIND O VIAŢĂ CONŞTIENTĂ (Editura Mix, 2013) de Don Miguel Ruiz Jr, o lectură capabilă să inspire călătoria dezvoltării şi armonizării personale, o lectură densă în exerciţii de meditaţie recomandate de un maestru al înţelepciunii sud americane, o carte care ne duce pe drumul acceptării noastre depline. Florin Zamfir a vorbit şi despre puterea de schimbare emoţională a unor alte cărţi semnate de acelaşi autor precum Cele patru legăminte, Vocea cunoaşterii, Cele cinci nivele ale ataşamentului.

DSCN0110

Ne pregătim pentru cea de-a doua seară magică a Târgului in care vom avea parte de muzică şi teatru.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *