La Târgul Internaţional de Carte şi Muzică v-am pregătit de fiecare dată un mix cultural aparte: întâlniri cu personalităţi cunoscute, ofertă variată de carte şi muzică, dezbateri, expoziţii de artă, desăvârşind în acest fel dispoziţiile spirituale primăveratice ale vizitatorilor. Această omogenitate echilibrată s-a reflectat şi în serile artistice ale Târgului şi s-a regăsit şi în a doua seară a ediţiei a XI-a a evenimentului considerat de un deceniu o bunăvestire culturală la poalele Tâmpei

piesaDSCN0122

În seara de vineri am îmbinat reprezentaţia scenică cu muzica internatională, prin concursul pe care l-au dat artişti tineri şi talentaţi. Realizatoarea TV SILVANA ENACHE i-a introdus pe spectatori în atmosfera provocatoare a serii. Prima piesă pregătită publicului, deloc confortabilă dar cu un mesaj actual şi convingător a fost un one-man show oferit de actriţa Teatrului Sică Alexandrescu din Braşov Ligia Stan. Artista a adus în faţa spectatorilor deziluzia şi deriva protestatară din Republica Moldova, o stare familiară românilor după 1989, într-o montare semnată de Claudiu Goga.

FUCK YOU EU.RO.PA este o  piesă semnată de Nicoleta Esinescu, o scriitoare care a studiat dramaturgia la Cluj care a fost recompensată cu premii şi a fost montată în capitala Republicii Moldova, la Galaţi, la Braşov dar şi la Moscova şi la New York. O monodramă controversată, senzorială brutală, minimalistă în care întreaga tensiune dramatică e exprimată de singurul personaj: o figură feminină care îşi reconstruieşte biografia densă în dezamăgiri, proiectată într-o lume care se dezintegrează (sfârşitul Uniunii Sovietice, căderea comunismului).

Protagonista piesei lui Esinescu îşi exprimă revolta faţă de asuprirea dictatorială şi spiritul rusofil uniformizant, evocă eforturile de afirmare a unei identităţi autentice şi drama dezvrăjirii mirajului european în miezul ascensiunii atitudinilor extremiste: Ligia Stan a reuşit într-o interpretare fără ornamentări, să exprime o realitate brutală filtrată la cote emoţionale înalte, ale cărei urme au bântuit tranziţia românească postdecembristă.

După momentul dramatic impresionant, am daruit scena muzicii, o muzica dintr-o epoca de aur . Compozitori de muzică de film, implicaţi într-o producţie cinematografică ce va fi proiectată în anul următor la Festivalul de la Cannes, artişti cu un repertoriu bogat şi variat (de la tango, la rumba, la muzică de petrecere şi nu numai) GABI MUZICAŞ şi LAVINIA RĂDUCANU au accentuat, prin recitalul lor, dimensiunea internaţională a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov.

Vocea Laviniei Răducanu acompaniată de pianul şi chitara lui Gabi Muzicaş au relaxat şi au încântat publicul, purtându-l prin atmosfera boemă interbelică românească (prin piese precum Să-mi cânţi cobzar sau Zaraza) dar şi prin perioada de glorie a jazzului american, a lui Frank Sinatra si The Rat Pack. Încheiera serii a fost franţuzească, artiştii oferind un omagiu memorabil inegalabilei Edith Piaf.

A fost o nouă seară cu emoţii intense, trăite pe scena Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov. Va asteptam si maine la Business Park Brasov, pentru un weekend plin in evenimente!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *