În sâmbăta Târgului, doar ziua s-a scurs odată cu apusul soarelui… buna dispoziţie şi interesul braşovenilor pentru manifestările culturale s-a prelungit însă în noapte, în cea de-a treia zi a evenimentului care a aduce primăvara la Braşov. Această titulatură a fost confirmată cât se poate de concret, prin seria de recitaluri spectaculoase, 100% live care au încheiat şirul manifestărilor de seară din acest nou deceniu al istoriei Targului International de Carte si Muzica de la Brasov.
SILVANA ENACHE a făcut şi în această seară oficiile de gazdă şi a mulţumit publicului pentru susţinerea acordată acestui eveniment, pentru faptul că s-au dovedit prieteni fideli ai muzicii şi ai cărţii, apoi a mulţumit organizatorilor ASOCIAŢIA LIBRIS CULTURAL BRAŞOV, PRIMĂRIA, CONSILILUL JUDEŢEAN BRAŞOV, UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRAŞOV, dar şi sponsorilor CONTEMPO CARS şi VOLKSBANK.
Primii invitaţi ai serii au fost SILVAN STÂNCEL ŞI OVIDIU SCRIDON. Împreună cei doi interpreţi nelipsiţi de la ediţiile Târgului de la Braşov au pus bazele unui proiect artistic care s-a născut în 2008. De atunci şi până astăzi, Silvan Stâncel şi Ovidiu Scridon au concertat, împreună dar şi individual în România şi în străinătate. Cei doi abordează un repertoriu variat: chitară clasică, pop, folk, jazz şi muzică tradiţională. Cu o versatilitate artistică de invidiat, capabili să cânte şi la chitară, ukulele, muzicuţă şi percuţie, cei doi interpreţi au animat publicul cu piese instrumentale cu influenţe flamenco dar şi cu piese de pe albumul BLONDĂ SAU BRUNETĂ. Piese de dragoste, piese cu talc, piese antrenante, intermezzouri poetice, toate au fost pe placul audientei. Ultima piesă a beneficiat de o contribuţie originală: intervenţia vocii publicului dar şi a muzicuţei lui… Ioan Gyuri Pascu au încheiat un recital de excepţie.
Urmatoare interpreta care a urcat pe scenă a fost MAGDA PUSKAS, sosită tocmai de la Botoşani pentru a aduce muzica printre oameni buni şi cărţi, la Braşov. Interpreta clujeană, cea care a resuscitat interesul pentru muzica folk după anul 2000, care a făcut ca folkul să păşească cu încredere în secolul XXI ne-a făcut să vibrăm cu piese pe versurile lui Ion Minulescu, Romulus Vulpescu, Adrian Păunescu. Audienţa a simţit din plin reperele folkului în recitalul celei care a oferit piese atât de populare precum La o cană cu vin, Din copilărie sau Taina: suflet, chitară, armonie. Magda Puskas si-a încheiat reprezentaţia cu o piesă celebră a folkului american dedicată Ucrainei şi ţărilor aflate în război şi cu o interpretare regală care a aproximat dispoziţiile spectatorilor: La vie en rose dar şi cu un bis in memoria Tatianei Stepa.
Spaţiul din faţa scenei a rămas neîncăpător pentru ultimul recital al serii oferit de IOAN GYURI PASCU – un om cu o biografie profesională incredibilă – strungar, profesor, actor de teatru si film, scriitor, umorist.
Artistul pe care braşovenii l-au descoperit în ipostaza de scriitor, în după amiaza de sâmbătă, la lansarea volumului de versuri PURTĂTORUL DE CUVINTE a revenit în faţa audienţei pentru un recital muzical bilingv, întrerupt de momente poetice. Abordând piese din repertoriul propriu dar şi din repertoriul internaţional (a fost emoţionantă interpretarea piesei semnată de o cantautoare chilliană, piesă popularizată de Joane Baez – Gracias a la vida). Toate cântecele lui Ioan Gyuri Pascu, culese de pe mai multe albume (Prinde o stea, Electromagnetic Love) au spus, într-un fel povestea vieţii lui şi au surprins tâlcuri universale relevante pentru fiecare dintre ascultători.
Am avut parte de o seară în care muzica a triumfat pe deplin, in care acordurile de chitară şi vocile minunate ale interpreţilor au întemeiat o relaţie specială între auditoriu şi public şi ne-au făcut să ne simţim ca între prieteni, ca într-o călătorie cu trenul, ca la o cană de vin, împărtăşind bucurii şi poveşti de viaţă. Flamenco s-a întâlnit cu folkul, cu bluesul şi împreună ne-au acondus spre o autentica inaltare spirituală. Va aşteptăm şi mâine, în ultima zi a Târgului de Carte şi Muzică de la Braşov, pentru duminica folclorică a Târgului.