Finalul de săptămână aduce, ca de fiecare dată, dispoziţii recreative, aerisite şi relaxate. Asemenea dispoziţii au putut afla toţi cei care au vizitat Târgul Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov. Călăuziţi de soarele potrivit de afară, întâmpinaţi de o atmosferă animată de expozanţi şi de evenimentele matinale de la Business Park Braşov, vizitatorii au putut afla şi în a treia zi de târg reperele familiare şi cuceritoare: noutăţi de lectură, audiţii muzicale,arome de ceai, board game-uri provocatoare.

DSCN0174

Maratonul lansărilor de carte a început încă de la ora 10, cu evenimente dedicate cititorilor de mâine. Elevii de gimnaziu cu dificultăţi în iniţierea în geometria în spaţiu au fost invitaţi să se familiarizeze cu o metodă inedită de a-şi dezvolta viziunea în spaţiu. EDUARD DĂNCILĂ a prezentat volumul apărut la Editura Erc Press ÎNVAŢĂ GEOMETRIA CU MÂINILE TALE, o carte cu conţinut pedagogic care îi ajută pe elevi să înveţe geometria cu foarfeca, lipiciul şi … răbdare. La acest eveniment, cei mici şi cei mari deopotrivă şi-au amintit de marile teorii matematice.

După ora 10 i-am invitat pe cei mai matinali şi punctuali vizitatori ai Târgului să admire o expoziţie de artă plastică realizată cu îndemânare de elevii Şcolii Gimnaziale nr 12, coordonaţi de Anca Buta, o expoziţie intitulată sugestiv şi în ton cu atmosfera primăveratică: ARMONIA CULORILOR.

DSCN0193DSCN0208

Editura Eikon a dat tonul maratonului lansărilor de carte din cea de-a treia zi a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov. VALENTIN AJDER şi invitaţii săi: CRISTIAN MUNTEAN, BOGDAN COSTIN GEORGESCU, CHRISTIAN CRĂCIUN, MARIUS VASILEANU, VALENTIN AJDER au vorbit despre o serie de cărţi cu tematică variată – istorică, religioasă, filosofică. Christian Crăciun a vorbit despre volumul ISOGRAFII. ESEU DESPRE EVADAREA ÎN ESENŢIAL o colecţie de eseuri semnate de-a lungul anilor, unele într-un registru mai tehnic, altele mai ludice, răspunsuri la dosare tematice propuse de diferite reviste pe teme precum: arta de avangardă, elitele şi cultura de masă, problema inspiraţiei etc. Despre volumul ÎNCERCĂRI DE HERMENEUTICĂ ANTROPOLOGICĂ ASUPRA RITUALURILOR RELIGIOS-CREŞTINE  care caută să desluşească locul omului în ritualul creştin a vorbit BOGDAN COSTIN GEORGESCU. MIRCEA VASILEANU a vorbit despre SANDU TUDOR, directorul ziarului CREDINŢA în perioada interbelică şi despre necesitatea de a aduna şi a promova articolele acestei personalităţi  receptate deformat de-a lungul timpului. Vorbitorul a citit şi un fragment din eseul lui Sandu Tudor Ce înseamnă să fii român? Despre cartea lui GABY MICHAIELSCU, un făuritor de cariere şi un salvator al artiştilor în perioada comunistă, discipol al impresarului Lică Teodorescu, a vorbit VALENTIN AJDER. MARIA CEA FĂRĂ DE MOARTE este o carte despre Maria Tănase, scrisă cu „şampanie”, care nu te poate lăsa indiferent

Pe scena Târgului am păşit apoi cu încredere pe tărâmul literaturii şi am dat cuvântul poeziei. Luminiţa Dascălu, scriitoare din Brăila a lansat volumul de versuri ŢINUTUL FRATELUI MAI MARE (Editura Charmides, 2013). Despre acest volum a vorbit profesorul ANDREI BODIU – autoarea se revendică de la poeţi precum Angela Marinescu sau Mihai Ursachi, fără să îi imite însă, de la generaţia poetică a anilor 70.  Volumul include linii poetice care ating problematici precum  evadarea în vis, natura umană şi limitele ei, ultragierea feminităţii şi a copiilor. E vorba de o carte care vorbeste despre temerile şi perspectivele actuale ale unei poete ajunsă la maturitate.

La ora prânzului am salutat prezenţa pe scenă a unor jurnaliste profesioniste, tinere şi talentate care au adus primăvara la Braşov si au venit să vorbească cititorilor despre cartea jurnalistei braşovene, PAULA SĂCUI, un roman intitulat NU MI-E FRICĂ (Editura All, 2013), un roman cu multă dragoste, ură, sensibilitate. Realizatoarea radio-tv NORA a amintit că a trăit o surpriză plăcută când a aflat că prietena ei, Paula Săcui, o femeie trăznet a scris o carte, o carte despre dragoste consumată şi asumată, despre ură, despre fobii care nu generează temeri, o carte care convinge orice cititor de faptul că sensul unei existenţe feminine nu se reduce la căsătorie. Jurnalista AMALIA ENACHE care a citit romanul NU MI-E FRICĂ în variantă needitată a apreciat cu autoironie faptul că atât ea, cât şi Paula Săcui, prin implicarea în astfel de evenimente, combat prejudecăţile publice legate de jurnaliştii de televiziune priviţi ca cititori şi scriitori de prompter.

PAULA SĂCUI, o jurnalistă care şi-a asumat cu onestitate statutul de om de ştiri, sigur pe el, independent, a povestit despre geneza acestei cărţi scrisă în doar 14 zile dar ajunsă deja la a doua ediţie în jumătate de an, o carte care integrează ficţiunea şi realitatea într-o sinteză convingătoare, o carte despre lupta dintre cele două dimensiuni  ale femeii moderne: aspiraţia familistă şi aspiraţia de realizare profesională. Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe oferită de autoare.

Am subliniat dimensiunea internaţională a Târgului de la Braşov prin prezentarea invitaţilor speciali ai ediţiei din acest an: reprezentanţii oraşului GYOR din Ungaria, oraş cu care burgul de la poalele Tâmpei este înfrăţit. Aşa cum a amintit JOZEF HORVATH, Directorul Bibliotecii Judeţene din Gyor, această urbe are rădăcini în epoca romană, a fost ocupat de trupele turceşti şi eliberat ulterior şi este un oraş care abundă în monumente istorice şi culturale, in preajma caruia se gasesc doua obiective din patrimoniul UNESCO. Toate acestea  au putut fi admirate de vizitatori şi în albumele aduse de ambasadorii culturali maghiari.

De la literatură ne-am îndreptat spre zona psihologiei şi a dezvoltării personale, prelungind pilda sincerităţii exersate prin literatură. Târgul de la Braşov a primit vizita lui GIGI GHINEA, membru fondator al Asociaţiei de Psihoterapii scurte, autoare a două volume cunoscute (Cum m-am vindecat de nefericire, Iubirea care vindecă). Gigi Ghinea a venit în oraşul de la poalele Tâmpei pentru a-şi lansa cea mai recentă carte: RESPIRĂ, IUBEŞTE ŞI TACI (Editura Money for Help, 2013), un volum scrisă în ton cu perspectivele moderne în psihologie şi medicină, cu o abordare holistă care asuma interdependenţa dintre fizic şi psihic. Asa cum a sugerat vorbitoarea, volumul lansat la Braşov este o carte care vorbeşte despre noi toţi, o carte în care se simte durerea lumii întregi, un volum care atestă evoluţia perspectivei autoarei de la sinele individual la sinele comun. Gigi Ghinea şi-a exprimat încrederea în capacitatea de comuniune a oamenilor, de a se trezi în iubire unii faţă de ceilalţi. Pe baza acestei încrederi, vindecându-ne unul câte unul vom reuşi să însănătoşim întregul organism al umanităţii.

La Târgul Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov le-am propus vizitatorilor o întâlnire cu ADELIN PETRIŞOR, unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti de război ai României, un adevărat vânător de infernuri care a adus în faţa cititorilor volumele care îi sintetizează experienţa de teren: ŢARA CU UN SINGUR GRAS, respectiv RĂZBOAIELE MELE, ambele apărute la Editura Polirom. Adelin Petrişor a vorbit despre eforturile de a ajunge în Coreea de Nord,o ţară conservă, acolo unde străinii sunt însoţiţi permanent de coreeni selectaţi, transformaţi în animale de companie. Experienţa nordcoreeană a jurnalistului a fost cea mai înfricoşătoare, atâta timp cât jurnalistul român a regăsit aici o Românie într-o realitate paralelă care s-ar fi actualizat dacă nu ar fi existat momentul 1989 – cu foamete, trafic de carne umană, execuţii publice, internări în lagăre, propagandă răspândită prin difuzoare care nu se pot închide. Adelin Petrişor a vorbit despre lipsa de perfecţiune a sistemelor politice, dar experimentând, prin comparaţie caracterul distructiv şi opresiv al dictaturilor, preferă să trăiască într-un capitalism imperfect.

DSCN0397DSCN0400

Pe scena Târgului am adus apoi farmecul, aromele şi misterele culturii orientale şi africane, ascunse sub un văl literar cuceritor – braşovenii au avut ocazia să se întâlnească cu DANIELA ZECA BUZURA, autoarea trilogiei apărute la Editura Polirom: ISTORIA ROMANŢATĂ A UNUI SAFARI, DEMONII VÂNTULUI, OMAR CEL ORB (Editura Polirom). Braşovenii s-au putut considera privilegiaţi în cadrul acestui eveniment, atâta timp cât au avut ocazia să vizioneze un documentar despre Iran şi cultura zoroastră  pe care Daniela Zeca l-a proiectat pentru a doua oară, de când le-a realizat (documentarul nu a fost promovat pana acum la televiziunendin raţiuni protectoare faţă de autorităţile care i-au înlesnit accesul în zonele pe care le-a filmat). DANIELA ZECA a intrat apoi în dialog cu publicul şi a vorbit despre persecuţia cultului zoroast, despre legătura dintre zoroastrism şi creştinism, despre Iranul de astăzi, despre statutul femeii în Orient, despre alteritate ca sursă de armonie etc.

Am pregătit vizitatorii Târgului pentru un moment poetic şi reconfortant în compania unei personalităţi revigorante: IOAN GYURI PASCU, un om care consideră că cea mai importantă  carieră este chiar viaţa. Un om în biografia căruia se încheagă numeroase preocupări şi proiecte artistice, Ioan Gyuri Pascu a lansat la Braşov volumul de poezii PURTĂTORUL DE CUVINTE (Editura Cartea Daath), o invitaţie lirică la limpezirea minţii, un volum deschis de mottoul: Consumul excesiv de gânduri dăunează grav seninătăţii. Îndrăgitul muzician şi actor a vorbit despre cum s-a născut cartea sa (după ce, atunci când a vrut să posteze pe blog câteva strofe şi-a dat seama că de fapt s-a deschis şuvoiul cu poezii), despre felul în care alege şi ştie să facă umor (la modul cât se poate de serios), despre căile de aflarea armoniei cu sine, despre sursele inspiratiei si despre cate anotimpuri traieste un om in fiecare zi.

După evenimentele dedicate literaturii, prozei şi poeziei am lăsat în cele din urmă muzica să vorbească. Grupul FOLK OM BUN alături de Iulia Caraiman, membrii ai Asociaţiei Dacia Folk, prezenţe active în promovarea artei şi muzicii folk, au purtat publicul prin stări de melancolie, duioşie, empatie şi fericire, prin interpretările lor.

Am prelungit atmosfera muzicala, largind orizontul genurilor abordate. Scena Târgului s-a dovedit un spaţiu propice pentru afirmarea talentelor locale, acolo unde MARIA MORELLI, studentă a Universităţii Transilvania, o voce talentată perfecţionată de profesorii Valentin Munteanu şi Cornel Fugaru şi-a lansat singleul IL MIO PERDONO. Maria Morelli a oferit un debut promiţător pe scena târgului, ce va fi confirmat cu siguranţă de albumul pe care urmează să îl lanseze în luna mai.

GENŢIANA GANEA, o prezenţă scenică agreabilă şi o voce delicată, participantă la numeroase concerte în ţară (la Sighişoara, la Târgu Mureş) dar şi în străinătate (Milano) a adus ritmurile pop rock şi coveruri celebre în după amiaza celei de-a treia zi de Târg. Recitalul Genţianei a  electrizat şi a animat publicul cu hituri cunoscute din repertoriul internaţional semnate de Bonnie Tyler sau Sheryl Crow dar şi cu o piesă din repertoriul propriu.

Am continuat maratonul muzical al serii şi l-am completat cu un condiment liric. Pe scena Târgului am adus voioşia şi entuziasmul drumeţilor de munte dar şi sensibilitatea lor poetică. Trupa CALEnDAR care a fost la Braşov în 2013 pentru lansarea albumului Un munte aşternut a oferit ultimul recital, deschis de piesa care da numele albumului, înaintea spectacolelor de seară. Cu această ocazie, LUCIAN ŞTEFAN şi-a lansat volumul de poezii ASCUNSE-N VĂZUL TUTUROR (Editra Magic Print) care a fost introdus de profesorul ION POPESCU TOPOLOG care a surprins prospeţimea versurilor dar şi splendoarea graficii şi a amintit faptul că această colecţie de versuri a fost recomandată cu toată încrederea de Ileana Vulpescu. Printre cântecele fredonate de public, trupa CALEnDAR au amintit şi de proiectul înfiinţării unui centru de agrement centru copiii orfani.

Ne pregătim pentru ultima seară magică a Târgului…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *