Prietenii noștri din Sabah, Malaezia, au ajuns acasă și probabil acum povestesc celor dragi despre cele întâmplate la Brașov. Nouă nu ne rămâne decât să vă împărtășim câte ceva din schimbul intercultural care a avut loc intre cele două țări , radical diferite ca și tradiție și mentalitate; schimb ce a fost posibil datorită Asociației Culturale Libris Brașov ce a mijlocit prezența Ansamblului „Green Leaf Theatre” la cea de-a XI-ea ediție a Târgului Internațional de Carte și Muzică de la Brașov.
I-am așteptat temători pe oaspeții noștri din îndepărtata Asie întrucât nu știam la ce să ne așteptăm din partea lor , fiind la prima experiență de acest gen (atât noi cât și ei). Am descoperit niște oameni calzi cu un bun-simț demn de invidiat. Niște oameni ce nu trăiesc în niște condiții excepționale dar pe care încercările vieții i-au făcut mai puternici în loc să îi dărâme. Liniștea interioară pe care ei o posedă și energia pozitivă pe care o răspândesc sunt de-a dreptul molipsitoare nemailăsând loc de nimic altceva. Dacă avem ce învăța de la ei atunci cu siguranță merită să admirăm punctualitatea, bunul simț și forța interioară pe care acești oameni o au parcă întipărită în codul lor genetic. Mulțumim Ansamblului „Green Leaf” pentru prezența la manifestarea noastră dar și pentru căldura și prietenia ce ne-au arătat-o.
Cât despre impresiile lor? Aceștia au ținut un jurnal de călătorie pe tot parcursul acestui periplu. Iată două pasaje selective din jurnalul lor:
„La Făgăraș am fost întâmpinați cu multă căldură și simpatie. Ne-a fost oferită băutura tradițională: palincă – o vodcă mai puternică (de 50% alcool), servită ca un toast de bun venit înaintea unui festin culinar. O singură înghițitură (până la fund). Tinerii grupului au ținut timizi păhărelul în mână dar s-au conformat simțind arsura băuturii cum coboară prin ei. I se mai poate spune și „apă de foc din prune”. Sunt îngrijorată pentru cei tineri din grup întrucât nu au băut niciodată în viața lor atât de mult alcool. Românii îți vor spune întotdeauna că „nu-ți face griji, exersând vei atinge perfecțiunea”. Asta se aplică și fetelor”.
„Toate bagajele ne sunt făcute și gata de plecare. România – o deosebită ospitalitate, bogată și diversificată în cultură și istorie. Românii sunt amestecați cu turcii, maghiarii, rușii și germanii. Am fost tratați precum niște celebrități. Am avut un șofer și un ghid ce s-au asigurat să nu ne lipsească nimic. După spectacolul de la Brașov am fost asaltați de oameni ce vroiau să-și facă o poză cu noi în costumele tradiționale. Ghidul nostru a avut mari probleme în a încerca să respecte programul din cauza acestui lucru. Două dintre fetele noastre au primit și propuneri în căsătorie. Uneori am simțit că ar trebuii să lepădăm costumele tradiționale și să ne alocam timp pentru noi. A fost o experiență extraordinară dar din punct de vedere al performanței știm că nu putem să ne comparăm cu ei. Românii sunt niște dansatori, cântăreți și muzicieni extraordinari iar aceste calități se aplică și stilului lor de viată. Sumarizat românii cred în următoarele lucruri „compania plăcută, un vin bun și niște urări de bine pot face un om bun”. În acest sens se aseamănă cu noi. Totuși Malaezia , exceptând corupția, rasismul, fanatismul religios etc, rămâne alegerea noastră. Mulțumim România! Ne va fi dor!”.