Captură„Rai și Pământ” începe cu un montaj de peisaje idilice din Vietnam: o orezărie inundată de un verde fermecător înconjurată de munții impunători și protectori în același timp. Raiul pe pământ! Sau poate doar Rai. Sau poate doar pământ ce pare o bucată de Rai. În acest decor superb facem cunoștință cu Le Ly (Hiep Thi Le) și familia ei modestă. Ducându-și existența de pe o zi pe alta familia este fericita cu puținul pe care îl are atâta timp cât sunt împreună. Urmează o serie de scene de o cruzime inimaginabilă. Violuri și ucideri în masă în urma cărora Le Ly este abuzată și rămâne orfană cu niște sechele pe care timpul nu va putea niciodată să le șteargă. Ai crede , dat fiind faptul că filmul este spus din punctul de vedere al fetiței vietnameze, că acest masacru/orgie a fost executat de către trupele americane („câinii imperialiști”) , asa cum se întâmplă în „Plutonul” sau „Victime ale Războiului”. Dar nu! Aceste fapte sunt săvârșite de către trupele Vietcong care suspectează familia lui Le Ly de colaborare cu inamicul. Timpul trece iar cărările vieții o duc pe Le Ly la Saigon, unde se îndrăgostește de sergentul Steve Butler (Tommy Lee Jones) cu care se și căsătorește și pe care îl urmează în America. Dar când să răsuflam ușurați că soarta acestei femei s-a îmbunătățit în sfârșit, Steve cade în patima alcoolului , atribuită sechelelor războiului, și complică și mai mult existența eroinei noastre.

„Rai și Pământ” este un film foarte bine calibrat în împărțirea poveștii. Cele două etape din viața lui Le Ly (Vietnam și America) sunt împărțite inegal intenționat pentru a servii firului epic. Oliver Stone ne prezintă ambele decoruri cu bune și cu rele și ne lasă pe noi să tragem concluziile. Unde e Raiul și unde e Pământul? Este Raiul în Vietnam , unde Le Ly a crescut și unde se află toți cunoscuții ei dar unde domnește sărăcia și teroarea, sau este el în Statele Unite ale Americii , unde Le Ly are tot ce-și poate dori din punct de vedere material și este în siguranță dar nu are dragoste? Fiecare spectator este invitat să tragă propriile concluzii.

Filmul reprezintă ultima parte din „Trilogia Vietnam” a regizorului Oliver Stone , cel care a renunțat la facultatea de jurnalism pentru a se înrola în sângerosul război. Dacă „Plutonul” , prima parte a trilogiei inspirată din experiențele proprii ale regizorului, ne poarta pe câmpul de lupta, iar „Născut pe 4 Iulie” , a doua parte a trilogiei inspirată din autobiografia unui veteran de război, ne arată ce se întâmplă cu soldații americani la întoarcerea acasă, „Rai și Pământ” , inspirat din memoriile adevăratei Le Ly, ne arată câte puțin din ambele experiențe. Numitorul comun al celor trei filme este că toate își trag seva din întâmplări și evenimente reale iar mesajul lor este unul și același: războiul nu poate produce decât nenorocire și moarte. Însuși Oliver Stone , întors din Vietnam, a avut probleme mari în a se readapta în societate. Coșmarurile sale în legătură cu războiul l-au determinat să se înscrie la Facultatea de Film , unde l-a avut profesor pe Martin Scorsese, pentru a putea spune unei lumi întregi poveștile sale. Și a făcut-o într-un mod genial , câștigând numeroase premii și distincții printre care și două premii Oscar pentru regie. Stone are reputația de regizor foarte dur care își împinge actorii la limita nebuniei. Mulți actori s-au jurat că nu vor mai lucra cu el iar multi refuză filmele sale din cauza reputației. Însă nici unul dintre noi nu poate ști ce înseamnă cu adevărat să lupți într-un război; un război în care ai crezut dar odată ajuns acolo ai rămas din ce în ce mai decepționat. Singura apropiere pe care o putem avea față de experiențele războiului sunt cele trei filme ale sale , pe care mulți critici le consideră cele mai bune creații ale regizorului.

Cu Oliver Stone ne vom întâlni vineri , 11 aprilie 2014, la ora 20:00 când va avea loc proiecția filmului „Plutonul”, la Librăria Șt. O. Iosif. Intrarea este liberă. Vă așteptăm!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *