cinemaCând vine vorba de filmele de război două subcategorii ies în evidență: filmele ce tratează Al Doilea Război Mondial și cele ce tratează Războiul din Vietnam. Evident că fiecare dintre aceste subcategorii conțin pelicule mai reușite și mai puțin reușite. Când vorbim de filme reprezentative pentru Cel De-al Doilea Război Mondial vorbim de „Ziua cea mai Lungă” (un efort colectiv a mai multor regizori de diverse etnii), „Un Pod Prea Îndepărtat” (Richard Attenborough), „Salvați Soldatul Ryan” (Steven Spielberg), „La Hotarul Dintre Viață și Moarte” (Terrence Malick) etc. Dar nici în categoria Războiul din Vietnam nu stăm rău deloc: „Apocalipsa Acum” (Francis Ford Coppolla), „Vânătorul de Cerbi” (Michael Cimino), „Victime ale Războiului” (Brian De Palma), „Platoșa de Metal” (Stanley Kubrick) și bineînțeles excepționalul „Plutonul”, în regia lui Oliver Stone.

„Plutonul” face o notă discordantă față de celelalte filme de război prin faptul că sursa scenariului o reprezintă propriile experiențe ale regizorului în sângerosul război. În 1967 tânărul Oliver Stone era student la prestigioasa Universitate Yale, unde studia jurnalismul. Valul euforic de patriotism ce a invadat țara odată cu izbucnirea conflictului din Vietnam l-a impresionat atât de tare pe viitorul regizor întrucât a renunțat la facultate pentru a se înrola în război , convins fiind de legitimitatea intervenției armatei americane în țara din sud-estul Asiei. Odată ajuns acolo Stone s-a confruntat cu crunta realitate. Acolo nimeni nu dădea doi bani pe patriotismul celor ca el. Abuzurile , atât asupra localnicilor cât și asupra propriilor oameni, exercitate de mai marii armatei, consumul mare de droguri printre soldați și atitudinea nihilistă a celor din jur l-au deziluzionat pe Oliver Stone făcându-l să regrete amarnic decizia sa. Întors acasă Stone s-a înscris la Facultatea de Film din California , unde l-a avut coordonator de an pe Martin Scorsese, fiind determinat să spună tuturor ce a văzut în Vietnam prin intermediul filmelor. În această perioadă s-a născut scenariul filmului „Plutonul” pe care Stone a avut mari probleme în a-l transpune pe ecran din cauza luminii nefavorabile în care era descrisă armata americană. Cu mulți ani mai târziu , în 1986, „Plutonul” vedea lumina zilei și se bucura de un succes nebun. Oliver Stone și-a vărsat toate frustrările , trăite ca tânăr decepționat pe câmpul de lupta, în acest film nefăcând rabat de la niciun detaliu , oricât de supărător și ofensator ar fi acesta.

„Plutonul” este un manifest puternic al lui Oliver Stone împotriva războiului și a violenței în general. El spune povestea lui Chris Taylor (Charlie Sheen în primul său rol), inspirat foarte mult din personalitatea lui Stone din perioada studenției, care renunță la facultate pentru a se înrola în Vietnam. Acolo Taylor cade într-o deziluzie totală când vede că tot ceea ce credea el despre acest război este cât se poate de fals. Exemplele lui în decăderea umană , pe care războiul o scoate la suprafață, sunt cei doi sergenți comandanți: sergentul Barnes (Tom Berenger) , un om sadic obsedat de regulament, și sergentul Elias (Willem Dafoe) , un hipiot căzut în mrejele drogurilor. Astfel Taylor se găsește în situația ingrată de a se lupta nu numai cu inamicul ci și cu el însuși, două lupte între care nu poate face o distincție clară. Până la urmă Taylor reușește să-și găsească un scop în junglele vietnameze și anume acela de a conserva valoarea cea mai de preț a omului: viața.

https://www.youtube.com/watch?v=AykiF9YYF2U

Oliver Stone are reputația de a fi un regizor dur care-și împinge actorii la limita nebuniei pentru a obține niște jocuri actoricești inedite. Grupul de actori din „Plutonul” , în frunte cu Sheen, au fost înfometați și abuzați verbal de către Stone pentru a-i aduce în aceea stare de confuzie și oboseală pe care regizorul a trăit-o în război. Ș i oricât de oribil ar părea, acest lucru a dat roade pentru că prestația actoriceasca din „Plutonul” este una de excepție. Un alt lucru interesant pe care Stone l-a făcut a fost distribuția neconvențională a rolurilor celor doi sergenți. Pentru sergentul abuziv l-a ales pe Tom Berenger , care până atunci jucase doar roluri de bon-home, iar pentru sergentul pacifist l-a ales pe Willem Dafoe , care până atunci avusese doar roluri de psihopat sau traficant de droguri. Aceasta mutare îndrăzneață s-a dovedit a fi una foarte inspirată , cei doi fiind nominalizați la premiile Oscar pentru munca lor.

Vă așteptăm , așadar, vineri , 11 aprilie 2014, la ora 20:00 la Librăria Șt. O. Iosif la proiecția unui film de război clasic: „Plutonul”. Intrarea este liberă !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *