Un debut literar reușit are nevoie de cel puțin trei ingrediente esențiale: talent, curaj și promovare. Sunt resurse care nu se pot compensa una pe cealaltă, sunt resurse care trebuie cântărite și menținute într-un echilibru delicat ca intrarea în scenă, în fața publicului, să nu capete valente ridicole, să nu se petreacă prea târziu, să nu riște să atingă mult prea puțini cititori. Astăzi, în fața brașovenilor, am adus o astfel de prezență care a sincronizat aproape perfect aceste ingrediente, livrând o întâlnire de debut pe deplin memorabilă.

LUNI, 14.04.2014, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am lansat volumul de poezii O SĂ MĂ ȘTII DE UNDEVA (Editura Herg Benet, 2014), semnat de jurnalista și semnatara blogului acestblogdenervi.ro, PETRONELA ROTAR, în compania unei audiențe numeroase, încrezătoare în potențialul literar al autoarei.

111

Am deschis evenimentul amintind meritele scriitoarei de a-și depăși temerile, barierele, de a reuși să se despielițeze în formă literară, câștigându-și cititori pe blog, câștigând atenția și admirația vocilor importante din blogosferă și nu numai. Volumul de poezii al Petronelei Rotar acoperă, într-o formă artistică, în care se amestecă ironia, autoanaliza și jocul textual, metamorfozele identitatare ale autoarei.

2233

MIHAIL VAKULOVSKI a remarcat faptul că volumul adus în atenție condensează un eu liric de tip păpușă rusească: un eu care se desface de la o vârstă la alta, de la o stare la alta. Vorbitorul a asemănat construcția volumului cu o dezasamblare a unui pistol automat Kalașnikov – fiecare piesă e esențială și e calibrată fin pentru a servi întregului și rămâne în sarcina cititorului să potrivească totul la loc. Prima parte a cărții cuprinde poezii de dragoste (prezentă, trecută, viitoare, vie, moartă), a doua parte se dezvoltă în jurul unui eu liric care devine și personaj, în vreme ce a treia parte pare să crească din ideea de singurătate.

ADRIAN LĂCĂTUȘ a sugerat că, deși Petronela Rotar i-a făcut impresia unei persoane puternice și voluntare, cartea lansată astăzi la librărie dezvăluie emoții și vulnerabilități, păstrând o amprentă cât se poate de personală. În opinia vorbitorului, Petronela Rotar scrie cursiv și bine, are o fluență aparte, marca unui talent nativ,  fapt dezvăluit atât de materialele și opiniile postate pe blog cât și de textele cuprinse în volumul O să mă știi de undeva. Poeziile Petronelei Rotar sunt curajoase și par a fi rezultatul unei autovivisecții iar eul poetic construit de Petronela păstrează o deschidere spre publicul larg și transmite intensități emoționale puternice.  După parcurgerea acestui volum cu rol existențial pentru autoare, Adrian Lăcătuș și-a exprimat convingerea că Petronela Rotar își va surprinde cititorii și cu alte creații, din alte perspective.

Dând dovadă de modestie, exprimându-și emoția și chiar o discretă senzație de impostură de a se afla, ca autoare, în fața unui public, Petronela Rotar a mulțumit profesorului de limba română din liceu, Florin Șindrilaru (cel care și-a adus aminte cu nostalgie de autoare și de colegele ei de generație talentate) și a citit cuvântul înainte al volumului, deopotrivă un avertisment și o mărturisire în fața cititorului.

Petronela Rotar a oferit apoi o lectură publică ce a inclus poezii din fiecare parte a volumului.

Evenimentul s-a încheiat cu o lungă sesiune de autografe.  Mulțumim Petronelei Rotar că a ales să-și lanseze cartea în Salonul Șt.O.Iosif Brașov, mulțumim invitaților și publicului pentru prezență. Petronela Rotar ne-a mărturisit faptul că își dorea demult să publice o carte, așa că astăzi ne-am bucurat că am putut fi gazdele celebrării unui vis împlinit.

2014-04-14 17.30.3355

Începând de astăzi, o știți pe Petronela Rotar și de la Librăria Șt.O.Iosif Brașov. Volumul O SĂ MĂ ȘTII DE UNDEVA (Editura Herg Benet, 2014) de Petronela Rotar e disponibil și pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *