După ce, pe 23.04.2014, am sărbătorit Ziua Internațională a Cărții, oferind brașovenilor volume în dar și am fost luați prin surprindere de cei peste 2000 de cititori care au trecut pragul Librăriei Șt.O.Iosif într-o singură zi, ne-am recules și ne-am relaxat în această vineri, discutând despre un roman care a luat, la rândul său prin surprindere piața de carte.
VINERI, 25.04.2014, în Salonul Șt.O.Iosif am organizat o nouă ediție a CLUBULUI DE LECTURĂ, ediție la care am schimbat impresii pe marginea romanului HOȚUL DE CĂRȚI (Editura Rao, 2013) de Markus Zusak, un volum care a reușit să doboare vânzările romanelor lui Dan Brown sau J.R.Tolkien.
Am deschis evenimentul asemănând creația lui Zusak cu cea a unui autor german, Hans Fallada care în capodopera sa, Singur în Berlin, construiește tot o poveste despre rezistența simbolică, despre abandonul complicității la atrocitățile regimului hitlerist, realizat prin gesturi mărunte, de oamenii obișnuiți. Așa cum protagoniștii din romanul lui Fallada alcătuiau scrisori de denunțare a nazismului împrăștiindu-le prin Berlin, Liesel și familia ei adoptivă se delimitează moral de stăpânirea politică a vremurilor, evadând în cărți, ajutorându-și semenii.
Parcurgând cartea lui Zusak, CLAUDIU RAICU a căutat răspunsul la întrebarea de ce citim, fiind în același timp provocat de dilema etică anunțată de titlu: în ce măsură furtul unei cărți poate fi absolvit? Așa cum descoperă și protagonista romanului, cuvintele scrise și rostite mai departe par să compacteze o anumită energie care te poate echilibra sau dezechilibra. Claudiu a apreciat de asemenea inedita personificare a morții, în postură de narator, o apariție necesară, deși nu înspăimântătoare. Din experiența de librar, Claudiu a amintit că această poveste care s-a vândut foarte bine, a avut mare succes mai ales printre adolescenți.
LIVIA NILESCU a recunoscut că a avansat mai greu cu lectura, mai ales la început, dar a fost impresionată mai apoi, mai ales de basmul evreului Max Vandenberg despre puterea cuvintelor – capabile să conducă la distrugere, atunci când sunt mobilizate de un dictator, dar și la evadare și salvare, așa cum descoperă Liesel. Livia Nilescu a apreciat transformarea și evoluția lui Liesel: de la statutul de semianalfabetă la statutul de cititoare pasionată și mai apoi chiar la o scriitoare de succes.
MARIA ANGHELESCU a sugerat că povestea lui Zusak este potrivită mai ales pentru generația tânără care nu e familiarizată cu evenimentele și climatul din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Portretul construit de autor germanilor rămâne unul nuanțat: sunt germanii susținători ai regimului care refuză să-l mai salute pe Hans Hubermann după ce acesta oferă pâine evreilor dar sunt și germanii neangajați ideologic, capabili de generozitate care ajung să crească un copil străin sau să salveze un om aflat în nevoie. Vorbitoarei i s-a mai părut interesant și felul în care Zusak ipostaziază moartea sau felul în care Max Vandenberg reușește să folosească lucrarea de căpătâi a lui Hitler pentru a alcătui un palimspest.
Am discutat de asemenea despre normalitatea pe care autorul australian o surprinde în vremurile tot mai întunecate în care avansează romanul: firescul gesturilor copilărești, al jocului de fotbal, al șotiilor de care se țin Liesel și Rudy, am discutat despre culpa germanilor în raport cu Holocaustul, despre relativitatea judecăților în ceea ce privește existențele germanilor de rând, supuși la rândul lor asupririi și lipsurilor.
Savurând un ceai aromat, developând impresiile de lectură, ne-am bucurat de discuții senine, în această după amiază ploioasă de la Brașov. Ne vedem la ediția din luna mai!
Buna ziua,
Exista un calendar cu datele intalnirilor pentru clubul de lectura? Cat si conditiile de participare de indeplinit. As dori sa particip pe viitor.
Va multumesc!
Buna ziua,
Clubul de Lectura are loc in ultima vineri a fiecarei luni (deci in luna mai ne intalnim vineri 30.05), la Libraria St.O.Iosif Brasov, incepand cu ora 18. Nu exista conditii de indeplinit pentru participare: puteti citi sau nu cartea propusa pentru discutii, puteti asista pasiv sau puteti sa participati la discutii – toate acestea sunt la alegerea dumneavoastra. La editia din luna mai vom discuta despre romanul autobiografic INTOARCEREA HULIGANULUI semnat de Norman Manea. Cartea e disponibila cu 20% reducere la Libraria St O Iosif Brasov