Atunci când un candidat la Premiul Nobel pentru literatură sosește tocmai din SUA înapoi în țara de origine, țară care n-a contenit să-l deposedeze și să-i desăvârșească ucenicia în exil, poți spune că asiști la evenimentul anului. Cel puțin,  noi cei de la Librăria Șt.O.Iosif putem spune că am avut parte de un asemenea moment unic, la lansarea cărții lui Norman Manea, o personalitate cu o biografie care înglobează mai multe ironii și paradoxuri decât ne putem imagina. Un profesionist al exilului în toate ipostazele sale, geografice, culturale, profesionale, un scriitor care a sondat adâncimile condiției de huligan (înțeles ca trobule maker- o conștiință critică ce sfidează spiritul de turmă, oportunismul și pledează pentru afirmarea adevărului), un scriitor care a fost deportat la doar 5 ani de o dictatură iar mai apoi, peste 50 de ani a fost nevoit să apuce drumul pribegiei din cauza altei dictaturi, s-a dovedit o prezență cât se poate de candidă și de cuceritoare, fără urme de resentiment, în după amiaza petrecută la Brașov.

2221

LUNI, 5.05.2014, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am lansat volumul PLICURI ȘI PORTRETE (ediția a II-a, Editura Polirom, 2014) de NORMAN MANEA, alături de autor, de cadrele didactice de la Facultatea de Litere și de directorul uneia dintre cele mai prestigioase edituri din România.

Evenimentul a fost deschis de ANA ONIȚĂ, Director General Libris Brașov care și-a exprimat recunoștința pentru această vizită făcută de Norman Manea, mărturisind că se simte onorată să primească o asemenea personalitate de seamă în Salonul Șt.O.Iosif.

33

ADRIAN LĂCĂTUȘ a sugerat faptul că reeditarea acestui volum trebuie considerată necesară și naturală, atâta timp cât opera lui Norman Manea are o dublă importanță: atât una legată intim de valoarea estetică a scriiturii lui Norman Manea, cât și prin legăturile solide pe care aceasta le realizează între literatura română și literatura universală. Volumul PLICURI ȘI PORTRETE poate fi citit ca o carte de istoria culturii și a literaturii recente în care se simte și ecoul autenticității întâlnirilor dintre autor și personalitățile evocate iar scriitorul Norman Manea păstrează și aici aceeași deschidere către înțelegerea celuilalt, către explorarea gândirii unui alt spirit.

RODICA ILIE și-a exprimat regretul pentru faptul că ANDREI BODIU, profesorul care a contribuit la pregătirea acestui eveniment și care a susținut mereu întâlnirile literare pe baze amicale și calde, nu mai este printre cei vii. PLICURI ȘI PORTRETE este un volum care se joacă cu două tipuri de memorie: memoria particulară a relațiilor, întâlnirilor cu scriitori consacrați și memoria câmpului cultural românesc din care pot fi recuperate adevărate pagini de istorie literară. Scriitura lui Norman Manea pare să fie conectată la experiența prosutiană, depănând amintiri pornind de la obiecte și situații cotidiene: capitolele care alcătuiesc cartea nu notează doar faptul care a inspirat o evocare ci reactivează și personalitatea autorului într-o anumită ipostază.

Observând faptul că unele lucrări de critică literară semnate de Norman Manea au stârnit vigilența cenzurii comuniste, CAIUS DOBRESCU a căutat să explice acest fenomen destul de rar și greu de imaginat, prin faptul că Norman Manea, prin reflecțiile și comentariile sale nu a oferit doar cronici subiective și gusturi personale, ci  a propus, în demersul său, un cu totul alt sistem de referință – oameni care înțelegeau libertatea și demnitatea într-un anume fel, oameni care alcătuiau o rețea socială care putea deveni nucelul unei societăți civile. PLICURI ȘI PORTRETE este un volum care adoptă aceeași logică – selecția unor personalități după criterii exigente și, în același timp, o pledoarie pentru o anume manieră de a construi relațiile interumane, o manieră în care se antrenează toleranța (acceptarea valorii, argumentelor, tradiției din care provine celălalt) dar și claritatea morală.

SILVIU LUPESCU, Directorul Editurii Polirom a amintit faptul că volumul lansat în această după amiază vine în continuarea inițiativei de a asigura receptarea operei lui Norman Manea în România, o inițiativă care a debutat la începutul anilor 2000 și care însumează mai bine de 15 cărți publicate. Deși este o reeditare, PLICURI ȘI PORTRETE (ediția a II-a) include mai bine de o pătrime de conținuturi noi: materiale dedicate unor scriitori precum Gheorghe Crăcium, Matei Călinescu sau Antonio Tabucchi. Cartea lui Norman Manea este greu de încadrat: un amestec de memorie, corespondență și proză filosofică dar rămâne o carte a întâlnirilor (întâlniri care transferă și transformă) dar și a despărțirilor, o carte cu amintiri, cu prieteni și cu mult umor.

NORMAN MANEA a mărturisit, cu umor și autoironie că este dificil să te aperi de narcisism după ce antevorbitorii adresează discursuri atât de elogioase. Norman Manea a sugerat, de asemenea, că însăși prezența sa la Brașov pare să aibă reliefuri anecdotice, atâta timp cât, deși n-a vrut inițial să plece în SUA, ulterior nu a mai vrut să se întoarcă în România,  dar iată că totuși astăzi, în ciuda biografiei densă în răsturnări de situația și în ciuda ambiguităților de raportare la locurile sale de origine,  a ajuns în locurile natale, reîntâlnindu-se chiar și cu un fost coleg de liceu. Norman Manea a vorbit și despre spiritul american, despre relația specială pe care a avut-o cu poștașii (cei care, în timpul exilului interior și exterior i-au oferit mereu anticiparea primirii plicurilor cu vești miraculoase), despre năzuința de relaționare cu celălalt și despre aspirația spre dialog ca trăsături durabile, neerodate de asperitățile destinului.

Evenimentul s-a încheiat cu o generoasă sesiune de autografe și cu dialoguri amicale cu cititorii.

4455

Mulțumim publicului pentru prezență și pentru interesul acordat, mulțumim cadrelor didactice de la Facultatea de Litere, mulțumim lui Silviu Lupescu și, desigur, mulțumim lui NORMAN MANEA pentru privilegiul pe care ni l-a oferit, prin această vizită la Brașov, o vizită pilduitoare despre atitudinea senină pe care o poți păstra chiar și după decenii de pribegie, exil și persecuții.

Volumul PLICURI ȘI PORTRETE, o carte document și o carte memorialistică deopotrivă care evocă nume mari din literatura română și universală precum E.Ciroan, M.Sorescu, L.Raicu, E.Sabato, P Roth, S.Bellow etc  (Editura Polirom, 2014) este disponibil și pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *