A fost o pură coincidență faptul că i-am invitat pe brașoveni să urmărească un film care are drept cadru al acțiunii Ucraina contemporană. A fost însă o coincidență fericită, atâta timp cât, în miezul evenimentelor conflictuale din ultima perioadă care au amorsat insecurități și tensiuni în Europa de Est, am fost destinatarii unui mesaj pacifist și optimist, prin vizionarea unei producții despre legăturile și intimitatea create de forța trecutului, despre felul în care pagini dureroase din istoria secolului XX pot aduce laolaltă oameni din culturi spații și timpuri diferite și îi pot apropia, dincolo de barajele lingvistice și culturale.

VINERI, 16.05.2014, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am organizat o nouă ediție a CINEMATECII în cadrul căreia am proiectat ecranizarea romanului autobiografic lui Jonathan Foer, TOTUL ESTE ILUMINAT, în regia lui Liev Schreiber.

2014-05-16 19.59.31

Ca de fiecare dată, gazda evenimentului, Horia Nilescu ne-a introdus în atmosfera și stilistica filmului, o comedie cu accente dramatice și pilde memorabile. TOTUL ESTE ILUMINAT reprezintă debutul regizoral al lui Liev Schreiber, cu o distribuție surprinzătoare, dar de efect: protagoniștii sunt interpretați de Elijah Wood și de Eugene Hutz (solist al trupei Gogol Bordelo). Filmul este o poveste despre împăcarea cu trecutul, despre căutarile unui trio improbabil (un evreu american, un ucrainean cu afinități occidentale și bunicul acestuia) orientate spre descoperirea unor istorii de familie, cu ecouri esențiale în perioada Holocaustului.

Producția lui Schreiber este de o frumusețe impresionantă, punctând în detaliu cadre naturale memorabile, aducând un tribut maeștrilor europeni. Obsesia fundalului, regăsită și la Mihalkov, Koncealovski sau Tarkovski este abordată și de Schreiber în filmul său (de altfel, Schreiber are origini ucrainiene) având ca rezultat o evocare spectaculoasă a pitorescului ucrainean.

Pe alocuri, TOTUL ESTE ILUMINAT este un film în care se simt influențele lui Emir Kusturica, atât în ceea ce privește caracterul excentric al personajelor și al peripețiilor acestora într-un spațiu hibrid în care tradiția și modernul interferează într-o tranziție nehotărâtă, cât și în ceea ce privește coloana sonoră, cu piese ale trupei Gogol Bordello, asemănătoare cu amestecul gipsy-folk-punk promovat de Kusturica.

Nu în ultimul rând, filmul lui Schreiber surprinde partea amuzantă a ciocnirii dintre civilizații, mizând din plin pe comicul de situație și pe imprevizibilul întâmplărilor.

A fost o seară minunată, în care toți ne-am simțit… iluminați de  culorile vii ale peisajelor ucrainiene și de  înțelegerea importanței memoriei individuale și colective. Ne vedem luna viitoare!

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *