Poți să trăiești sănătos și să te și bucuri de viață în același timp, fără sentimentul renunțărilor extreme și  diete drastice? Este o întrebare care ne provoacă pe mulți dintre noi, oamenii contemporani aflați mereu în căutarea mecanismelor mircauloase de compensare a comodității nesănătoase la care ne expune societate în care trăim. Există însă savoare și fără înfometare, există plăcere și bucurie de a trăi atunci când alegem să gătim, să ne alimentăm echilibrat și să ne împărtășim experiențele cu cei dragi. Cam acesta a fost mesajul evenimentului și al invitatei din această după amiază.
LUNI, 19.05.2014, la Librăria Șt.O.Iosf Brașov am lansat volumul RĂMÂI LA MASĂ? (Editura Curtea Veche, 2014), un jurnal culinar semnat de cunoscuta actriță LAURA COSOI, un autentic și consecvent promoter al stilului de viață sănătos care evită excesele.

1 carte2

Evenimentul a fost deschis de ANA ONIȚĂ, Director General Libris Brașov care a amintit de longeviva colaborare cu Editura Curtea Veche și de reducerile pe care Libris le-a pregătit cititorilor, cu ocazia aniversării a 5 de existență a proiectului www.libris.ro. De asemenea, vorbitoarea a felicitat-o pe autoare pentru reușita de a aduce în atenția publicului rețete apetisante dar și forme de întâlnire memorabile între oameni, așa cum este plăcerea de a împărtăși, în tihnă, o masă cu cei dragi.

2014-05-19 18.01.50

SILVANA ENACHE, realizator TV a sugerat că volumul Laurei Cosoi este de fapt o invitație la sănătate, la redescoperirea simplității și a bunului gust (dar și a gustului bun). Cartea este expresia unei întâlniri armonioase între cuvinte și roadele pământului, o invitație la a deveni prieteni cu propriul nostru corp, de a atinge un echilibru, un îndemn la naturalețe și cumpătare. Jurnalul culinar al Laurei Cosoi transmite un ingredient esențial, pe care oricine intră în bucătărie trebuie să îl aibă în vedere, anume multă pasiune, multă dragoste.

LAURA COSOI, a cărei carte de bucate a fost recompensată cu premiul pentru cel mai ambițios proiect culinar, a mărturisit că această recunoaștere a fost surprinzătoare și onorantă. Volumul RĂMÂI LA MASĂ? trimite, prin titlu, la o invitație caldă care generațiile trecute o adresau apropiaților, semn al unei prețuiri și al unei intimități. Deși a recunoscut că nu este chef (chiar dacă a participat la concursul Master Chef), Laura Cosoi gătește de mult, cu mare plăcere iar proiectul cărții s-a născut ca urmare a întrebărilor primite de-a lungul timpului din partea presei și publicului legate de stilul ei de viață și preferințele culinare. Colaborarea cu Editura Curtea a fost una de succes iar autoarea s-a putut bucura de o mare liberate în organizarea materialului, nedorind să apeleze la tehnici de cosmetizarea preparatelor sau de echilibrare cantitativă a conținutului, din rațiuni statistice.

Laura Cosoi a sugerat că rețetele propuse în acest volum integrează tradiții culinare variate, inclusiv bucătăria românească dar și cea asiatică și că nu se concentrează exclusivist pe anumite tipuri de preparate. În fond, rețetele aduse în atenția publicului vin în prelungirea preferințelor autoarei, care preferă legumele și fructele dar nu exclude nici carnea din dieta ei – fiecare rețetă este însoțită de mici secrete și ponturi testate, pe care Laura le împărtășește cititorilor.

Laura Cosoi a intrat apoi în dialog cu publicul, explicând de ce a renunțat la stilul de viață vegan, la recomandarea medicilor, amintindu-și cu umor de micile gafe pe care le-a făcut în bucătărie dar și de aromele cu care s-a familiarizat încă din copilărie și pe care a ajuns să le abordeze și să le integreze în preparatele sale, despre semnificația ritualului mesei alături de cei dragi și despre meniurile pe care le degustă într-o zi obișnuită.

Evenimentul s-a încheiat cu o lungă și generoasă sesiune de autografie.

Mulțumim Laurei Cosoi pentru că a ales să-și lanseze volumul la Brașov, mulțumim publicului pentru prezență și pentru atenția acordată – sperăm că cei prezenți au plecat nu doar curioși, așa cum pleci de la orice lansare de carte, ci și mai pofticioși, dornici să pună în practică rețetele propuse de Laura Cosoi, să descopere echilibrul dintre gustul delicios și stilul de viață sănătos. A fost un eveniment senin, cu aer de sărbătoare, pe care Laura Cosoi l-a petrecut alături de familie, prieteni și fani… păcat că au lipsit bucatele apetisante.

Puteți să descoperiți însă aceste bunătăți în volumul RĂMÂI LA MASĂ? (Editura Curtea Veche, 2014), disponibil în luna mai, cu o promoție specială și pe www.libris.ro

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *