Ultimele zile ale primăverii, însorite și călduroase, au fost un prilej inedit pentru a sărbători, prin evenimente culturale,  frumusețea și viața, simboluri asociate acestui anotimp. Am adus aproape de brașoveni poezia și pilde pentru o naștere sănătoasă,  prin invitații speciali ai acestei după amieze.

JOI, 22.05.2014, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am găzduit lansarea volumului de versuri PRIMĂVARA ARE OCHII VERZI , semnat de Cornel Vlad.

Fondul muzical al deschiderii evenimentului a fost inedit: melodia Cotidiana, interpretată de Beladis, o piesă cu versuri semnate de Cornel Vlad. ANA ONIȚĂ, Director General Libris Brașov a amintit faptul că autorul este un colaborator vechi al librăriei și l-a felicitat pe autor, atât pentru caracterul estetic al coperte și al titlului, pentru faptul că a adus sărbătoarea în culoarea verde și în Salonul Șt.O.Iosif.

vlad12 vlad3

Avocatul și poetul GEROGE ECHIM, cel care a semnat prefața cărții a sugerat că scriitorul Cornel Vlad încearcă să descifreze misterul iubirii, prin aceste poezii dedicate primăverii, abordând și perspective melancolice. În opinia vorbitorului, crezul poetic al lui Cornel Vlad e exprimat clar, concis și mereu puternic. George Echim i-a urat autorului să cânte toate anotimpurile.

vlad2

LIGIA DALILA GHINEA, profesoară la Colegiul Național Mihai Viteazu din Sfântu Gheroghe și-a deschis discursul cu câteva citate din Cicero care să ne amintească de importanța literaturii în viața fiecăruia. Despre scriitura lui Cornel Vlad, vorbitoarea a apreciat că se remarcă elanul și entuziasmul autorului: eul liric din poeziile lui Cornel Vlad este cel al unui îndrăgostit care învață zborul în timp ce aspiră la un ideal. Laitmotivele acestui volum sunt: iubirea, ludicul, lumina, soarele, verdele sau parfumul. Elevii Ligiei Dalila Ghinea, adică Bianca Bonta și Alexandru Teodorescu au recitat poeziile Ce e dorul?, Înfloresc, Dorința aprinsă, Sărutul tău.

vlad4vlad6

Mulțumind celor prezenți, CORNEL VLAD a amintit că încearcă alături colegii lui de breaslă încearcă o construcție a statuii lui Eminescu, prin poezie, la Brașov. În acest sens, lansarea de astăzi este doar o primă contribuție. Deși de-a-lungul anilor, muzele poeziilor sale s-au schimbat, femeile și anotimpurile jucând un rol interschimbabil, de fiecare dată autorul a dat curs inspirației, chiar dacă a avut emoții din cauza dificultăților de publicare. Cornel Vlad a mărturisit că devine un vulcan de poezie, atunci când vede primăvara și că a simțit nevoia să își împărtășească gândurile frumoase, atâta timp cât acestea nu apar pentru a fi ținute în secret. Lăsând la aprecierea publicului să-i cântărească talentul, Cornel Vlad a recitat o poezii din volumul lansat dar și o poezie care urmează să fie inclusă într-o carte viitoare.

vlad7

Mulțumim invitaților și publicului pentru prezență și mulțumim, desigur,  autorului pentru că a ales să-și lanseze și acest volum la Librăria Șt.O.Iosf,  demonstârnd că împărtășirea frumuseții nu are nevoie de legitimație de poet.

Tot joi, am adus în atenție un nou titlu de la Editura Curtea Veche dedicat unei abordări sănătoase a experiențelor fundamentale de viață. Dacă luni, Laura Cosoi a împărtășit câteva din experiența sa culinară, aflată în căutarea unui echilibru între gust și sănătate, astăzi o invitată la fel de populară a vorbit brașovenilor despre experiența maternității.

JOI, 22.05.2014, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am lansat volumul JURNAL DE SARCINĂ (Editura Curtea Veche) de Ligia Pop. Alături de cunoscutul chef raw vegan au fost soțul ei și o mulțime de prieteni.

12

Evenimentul a fost deschis de ANA ONIȚĂ, Director General Libris Brașov care a urat bun venit invitaților, sugerând că acest volum poate fi citit cu aceeași plăcere de viitoarele mămici dar și de orice femeie în general, atâta timp cât transmite și un mesaj care încurajează unitatea unui cuplu.

Medicul AUREL IONEL, prestigios obstetrician brașovean a amintit că într-o lume în care oamenii devin tot mai conștienți și mai atenți la pericolele alimentare cotidiene, un volum care să ne vorbească despre felul în care să ne pregătim de creșterea copiilor și care să instruiască părinții în ceea ce privește alimentația adecvată e cum nu se poate mai bine venit. Deși astăzi nașterea a devenit supramedicalizată, insistându-se mai mult pe competența medicală, decât pe competența mamei în a duce la bun sfârșit acest proces, doctorul Aurel Ionel a subliniat faptul că experiența maternității este totuși a femeii care naște, medicul fiind necesar doar pentru a preveni și a rezolva eventualele complicații. În acord cu acest crez, Aurel Ionel, alături de Ligia Pop și alți colaboratori au dezvoltat proiectul NAȘTE CU BLÂNDEȚE, la Clinica Eva, un proiect menit să restituie prioritatea femeii în actul nașterii. . Acestui proiect se adaugă și volumul lansat astăzi, o carte bine documentată, care nu mizează pe excentricități, ci pe informație științifică, o carte care pregătește nu doar intelectual ci și atitudinal viitoarea mamă în privința schimbărilor fizice prin care trece. În opinia vorbitorului, Ligia Pop este un fel de zână bună a tuturor viitoarelor mame care ne învață să trăim frumos și, implicit, să ne amintim cu plăcere de una din experiențele fundamentale feminine.

DITTA DEPNER a sugerat că puzderia de volume menite să instruiască viitorii părinți păstrează o credibilitate redusă, atâta timp cât neutralitatea lor e disputată de interesul promovării obiectivelor unei industrii a medicamentelor centrată în jurul maternității. Mizând pe natural și pe evoluția biologică firească a lucrurilor, volumul Ligiei Pop promovează un stil de viață sănătos pentru părinți, un stil de viață care să asigure venirea copiulului pe lume într-un mediu al iubirii și nu al intervențiilor brutale. Cartea aduce un aer de optimism, atâta timp cât vine să schimbe perspectivele negativiste, insistența pe problemele și disconforturile pe care femeia le trăiește în cursul sarcinii. Este o carte care deschide un nou orizont, care încurajează mamele să aibă încredere în instinctele lor.

RAOUL POP a vorbit despre experiența bărbatului aflat alături de o femeie însărcinată, apreciind că un soț adevărat trebuie să fie alături de viitoarea mamă și că trebuie să se pregătească pentru multe schimbări, inclusiv pentru momente frustrante. În ciuda neajunsurilor și a dificultăților de schimbare pe care le impune, venirea unui copil pe lume rămâne o experiență unică și frumoasă, o experiență pe care e bine să o aștepți atât cât este nevoie pentru a te asigura că ești pe deplin pregătit, psihologic și financiar să o întâmpini așa cum se cuvine.

LIGIA POP a mărurisit că este emoționată, atâta timp cât se află în orașul în care s-a născut fiica ei și a amintit că a avut nevoie de mai bine de 2 ani ca să scrie această carte. În JURNAL DE SARCINĂ autoarea face diverse recomandări alimentare, de îngrijire personală începând cu prima lună de sarcină și până la finalul ei, discută despre opțiunile de naștere existente și despre atitudinea părinților în primele patru luni post partum. Pentru a scrie această carte, Ligia Pop s-a documentat intens, încă din 1996 și, pentru că și-ar fi dorit să aibă parte tocmai de asemenea informații pe perioada în care a fost însărcinată, a ales să alcătuiască acest volum despre o altfel de experiență a maternității.

Invitații au intrat apoi în dialog cu publicul și au oferit autografe.

Mulțumim Ligiei Pop că a ales să-și lanseze cartea la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, mulțumim publicului pentru prezență și pentru atenția acordată, speram că am reușit să întărim încrederea în sine a mamelor sau a viitoarelor mămici și să așezăm premisele pentru un mod natural și memorabil de a duce la bun sfârșit orice sarcină.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *