În atmosfera gotică și întunecată a Brașovului din această după amiază, evocând mai degrabă un aer de înmormântare, brașovenii au găsit un răgaz să se îndrepte spre un cimitir –  nu un cimitir obișnuit însă, ci unul identificat drept cadru narativ, sub forma unei metafore a tolerantei integrata într-un roman inedit.

VINERI, 30.05.2014, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am lansat romanul CIMITIRUL (Editura Herg Benet, 2013), semnat de ADRIAN TELEȘPAN, alături de Petronela Rotar și de un public numeros.

1tele2tele

Am deschis evenimentul prezentându-l pe autor, amintind că romanul său a făcut o surpriză interesantă pe piața de carte din România, câștigând popularitate într-un timp scurt, cu toate că integrează tematici considerate încă tabu în mentalul colectiv. Povestea lui Adrian Green, protagonistul cărții lui Teleșpan integrează un comic de situație nebun, un inventar de personaje excentrice dar strecoară și momente dramatice și o călătorie a căutărilor existențiale. Este o poveste a unui supraviețuitor , a unui tip care provine dintr-un mediu abuzat și care păstrează însă o dimensiune recuperabilă și o stimă de sine de invidiat.

PETRONELA ROTAR a sugerat că lectura cărții lui Adrian Teleșpan a intrigat-o încă de la început, atâta timp cât și-ar fi dorit ca o parte din fragmentele citite să le fi scris chiar ea. Chiar dacă e heterosexuală, vorbitoarea a amintit că a găsit multe puncte comune cu protagonistul romanului și că CIMITIRUL poate fi o carte care vindecă homofobia (o necesitate destul de stringentă într-o țară în care unii au încă impresia că această orientare sexuală e legată de alegeri sau chiar de sfera patologicului). În ciuda controverselor apărute în jurul acestei cărți,  Petronela Rotar nu i-a fost teamă să se asocieze cu autorul, mai ales că Adrian Teleșpan poate fi oricând o pildă a unei performanțe intelectuale și editoriale: refuzat de 14 edituri, a reușit să publice o carte care a ajuns în topuri și să susțină o manieră originală de promovare, mai ales în new-media, o manieră care să stimuleze interesul pentru lectură în general.

ADRIAN TELEȘPAN a justificat, cu umor, conținutul licențios al volumului și abundența limbajului explicit, ca fiind un rezultat al faptului de a fi scris cartea imediat după ce a activat în televiziune (o lume în care trivialul e la ordinea zilei). Autorul a sugerat, de asemenea, că vizibilitatea și popularitatea cărții (rezultate din promovarea intensă) sunt legate și de faptul că a activat în presa audiovizualului și că a primit sprijinul informal al colegilor de breaslă.

Adrian Teleșpan și-a încurajat de fiecare dată cititorii să își facă publice aprecierile față de romanul său și a considerat că e o dovadă de bun simț elementar să răspunzi fiecărui cititor care îți adresează un feedback. Adrian Teleșpan a vorbit și despre asumarea publică a orientării sale sexuale, despre interviurile bune pe care le-a scris, despre experiența scrierii romanului la Londra (loc în care se simte mai degajat, mai relaxat decât în București) și despre momentul în care s-a apucat de scris.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

3 tele4 tele

Mulțumim lui Adrian Teleșpan că a ales să-și lanseze romanul la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, mulțumim Petronelei Rotar pentru discurs și pentru susținere, mulțumim publicului pentru participare și interes  care a confirmat, prin prezența la eveniment, faptul că în spatele statisticilor de vânzări, se ascund cititori curioși și pasionați. Romanul CIMITIRUL (Editura Herg Benet, 2013) este disponibil si pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *