TessÎn 1937 familia Polanski este prigonită din Paris înapoi în țara natală , Polonia, exact înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. În anii ce urmează familia Polanski este , mai întâi, trimisă în buncărele poloneze apoi în lagărele naziste. Micul Roman supraviețuiește Holocaustul, părinții săi nu. Ani mai târziu micul Roman ajunge aclamatul regizor Roman Polanski cu filme în limba poloneză, franceză și engleză , atât de artă cât și comerciale. În 1968 ajunge la Hollywood pentru a-și duce cariera la următorul nivel. În paralel cu o carieră de invidiat se căsătorește cu actrița Sharon Tate. În 1969 Sharon Tate , însărcinată cu primul lor copil, este omorâtă , alături de încă patru prieteni, de către celebrul criminal Charles Manson și acoliții lui. Paradoxal aceasta suferință imensă îl împinge pe Polanski într-o refugiere în muncă extrem de prolifică. În 1977 Roman Polanski este acuzat de hărțuire sexuală și posibil viol de către o fetiță de 13 ani. În 1978 , pentru a fi sigur că nu va fi închis, Polanski fuge în Franța , țară a cărei politică de extrădare îl protejează. Întrucât cazul Polanski nu este nici până în ziua de astăzi elucidat, regizorul locuiește și acum în Franța și Elveția, singurele țări care i-au promis imunitate de extrădare. În 2002 câștigă premiul Oscar pentru cel mai bun regizor (pentru filmul „Pianistul”), însă nu merge la Hollywood pentru a-și ridica statueta de frică să nu fie arestat. Situația aceasta continuă până în zilele noastre când Polanski a ajuns la venerabila vârstă de 81 de ani. Aceasta este viața tumultuoasă a unui mare artist; viață care , în ultimul timp, tinde să umbrească realizările cinematografice extraordinare pe care acesta le-a avut. Noi  , în cadrul micii noastre cinemateci, judecăm artistul nu persoana iar verdictul nostru este că îl iubim pe Roman Polanski.

Ne-a fost foarte greu să alegem din filmografia impresionantă a regizorului însă până la urmă ne-am oprit la „Tess”. Cine nu cunoaște povestea nefericitei Tess D’Urberville? Unul din cele mai cunoscute romane ale lumii , scris de Thomas Hardy, a fost adaptat , într-un mod magistral și surprinzător de fidel, în 1979, devenind primul film a lui Polanski făcut din postura de fugar. Filmul nu numai că surprinde esența romanului dar respectă , în proporții foarte mari, acțiunea, cronologia evenimentelor și tipologia personajelor. Tess este interpretată superb de Nastassja Kinski iar Polanski regizează totul ca un adevărat maestru. Marele atu al regizorului este că vine dintr-un background de thrillere , în care compoziția imaginilor și a luminii contează foarte mult iar captarea spectatorului este esențială în reușita filmului. Chiar dacă „Tess” este un film cât se poate de clasic despre iubire și nefericire, Polanski își folosește experiența filmelor anterioare pentru a spune povestea în felul lui. Astfel avem un film compus din imagini superbe cu sugerări, metafore vizuale și un joc actoricesc credibil. O mare renunțare , față de celelalte filme ale sale, este cea la scenele explicite (fie ele de violență sau de sex) și la imaginile viscerale. Acest lucru vine din dorința lui Polanski de a respecta cartea și de a-i aduce un omagiu prin această ecranizare (lucrul care avea să se întâmple și în 2005 cu „Oliver Twist”). Celebra scenă de viol este non-explicită și sugerată într-un mod poetic (poate și din cauza problemelor pe care Polanski le-a avut cu acest subiect). Cu ajutorul naturii (o pădure de foioase superbă) și a luminilor fascinante , ce pătrund printre frunzele dese, regizorul trece peste acest moment și continuă să ne spună povestea așa cum însuși Thomas Hardy ne-ar fi spus-o: cu mult tact și fără nicio grabă. Pentru că asta înseamnă să fii un mare regizor : să ști să respecți materialul sursă și să adaptezi pasul și tonul filmului la cerințele acestuia, reinventându-te în continuu.

Înainte de cumplita tragedie, actrița Sharon Tate a citit „Tess D’Urberville” și i-a plăcut atât de mult încât i-a lăsat cartea pe biroul lui Polanski cu un bilețel pe care a scris „ar ieși un film excepțional din această carte cu mine în rol principal”. 10 ani mai târziu Polanski i-a îndeplinit dorința soției sale, căreia filmul îi este dedicat. Din cauza restricțiilor impuse de viața de fugar, locațiile folosite au fost peisaje rurale franțuzești și chiar românești (prima scenă cu hora fetelor din sat este filmată undeva în Maramureș) în locul celor englezești, însă acest lucru pălește în fața dragostei pe care regizorul o are față de literatura de bună calitate și în fața respectului față de cititori ce privesc astfel de filme cu anumite așteptări pe care cărțile le impun.

Vă așteptăm așadar vineri , 13 iunie 2014, la ora 20:00 la librăria Șt. O. Iosif pentru a viziona împreună un film impresionant: „Tess”. Intrarea este liberă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *