Orele caniculare ale prânzului la Brașov au fost un prilej ideal pentru a te refugia printre cărți, la umbra unui discurs memorabil pe teme cu greutate,  de interes general, susținut de un invitat deosebit. Revenind pentru a treia oară la Brașov în acest an,  academicianul Solomon Marcus s-a dovedit la fel de vivace și de provocator intelectual ca si la celeltate conferinte publice pe care le-a sustinut recent in orasul de la poalele Tampei.

MARȚI, 10.06.2014, la Librăria Șt.O.Iosif am găzduit o întâlnire între cititori și academicianul SOLOMON MARCUS, matematician și lingvist,  semnatar a numeroase volume de anvergură intelectuală, publicate în ultimii ani de Editura Paralela 45 și Editura Spandugino.

1 solomon2 solomon

Evenimentul a fost deschis de ADRIAN LESENCIUC, președintele Filialei USR Brașov care s-a declarat onorat să participe la acest eveniment, prilejuit de alegerea lui Solomon Marcus în funcția de Senator de Onoare al Academiei Forțelor Aeriene Henri Coandă. În opinia lui Adrian Lesenciuc cărțile lui Solomon Marcus tratează chestiuni profunde și așază premisele pentru o serie de reflecții fundamentale legate de configurarea unui viitor educațional bazat pe creativitate și competență.

SOLOMON MARCUS a vorbit despre critica pe care a început-o, încă din anii 60 asupra rădăcinilor unei crize psihologice contemporane. În opinia academicianului, lipsa de motivație și deriva profesională și personală a generației tinere este legată în mod intim de erorile și problemele adanci ale unui sistem educațional.

Starea societății, sărăcia deopotrivă economică și spirituală sunt asociate, în opinia lui Solomon Marcus de felul în care alegem să construim sistemul educațional. Alegerile europarlamentare pe care vorbitorul le-a calificat drept penibile, prin risipa de resurse dedicată unor impostori dar și caracterul superficial al multor publicații apărute și promovate la târgurile de carte au fost doar câteva dintre exemplele prin care Solomon Marcus a căutat să surprindă gradul falimentului cultural contemporan . Astfel, instituțiile esențiale care ar fi trebuit să fie aliate ale conturării unei formări decisive a generațiilor tinere ocolesc problemele esențiale, ba chiar intoxică și alimentează perspective falimentare.

Așa cum a sugerat Solomon Marcus, pe baza experienței de peste 50 de ani ca profesor universitar, pe baza nenumăratelor prelegeri susținute și a interacțiunilor cu studenții, elevii și profesorii, educația și mai ales sistemele de evaluare educațională din România ultimelor decade au mizat tot mai mult pe simplificare, pe alegeri înguste, pe reproducere și pe promovarea strictă a unor algoritmi mecanici de acțiune.

Tocmai din această orientare problematică derivă vulenrabilitățile și consecințele nefaste asupra identității contemporane. Sistemul educațional ar trebui să pregătească indivizi toleranți, capabili să își asume sau măcar să înțeleagă, să confrunte pașnic și argumentat perspective alternative, să cultive curiozitatea și să încurajeze exprimarea ipotezelor, să sădească interesul pentru gândirea profundă și asociativă, pentru gândirea critică în general.

Provocat de audiență, Solomon Marcus a vorbit și despre discursul său de peste 30 de pagini Singurătatea matematicianului, inspirat de altfel de discursul inaugural al unui alt mare om de știință: Gheorghe Țițeica, susținut în urmă cu un secol. Așa cum a sugerat vorbitorul, matematica, în ciuda reputației sale printre neofiți, drept modelul al științei prin excelență, pare să își dovedească valoarea dincolo de aplicabilitatea și spiritul pragmatic al oricărei cercetări. Valoarea matematicii, a geometriei este legată mai degrabă de gratuitatea sa.

Mulțumim profesorului SOLOMON MARCUS pentru că a ales să-și întâlnească cititorii la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, mulțumim lui Adrian Lesenciuc pentru că a făcut această întâlnire posibilă, mulțumim tuturor celor care au participat la eveniment.

Volumele semnate de Solomon Marcus sunt disponibile si pe www.libris.ro

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *