Vasile Dem Zamfirescu: „Nu de putine ori viata bate fictiunea ca dramatism, profunzime, frumusete.”

Sunteti curiosi sa aflati cum arata biblioteca unui scriitor? Cate volume contine? Care este cartea, din biblioteca personala pe care o indrageşte cel mai mult? Sunteti curios sa aflati ce cartisi-au propus scriitorii romani sa citeasca in perioada urmatoare? Va doriti sa aveti in biblioteca proprie carti cu autograful autorului?

Incepand din 01.02.2013, Libris propune  proiectul Lumea cartilor din perspectiva scriitorului, proiect care aduce mai aproape de public cei mai importanti scriitori romani ai momentului. Scriitorul care isi dezvaluie, in luna iulie din 2014, relatia sa cu lectura si biblioteca personala  este… VASILE DEM ZAMFIRESCU!

vasile

LIBRIS.RO: Sunteţi bibliofil? Cum arată biblioteca dumneavoastră? Câte volume conţine? Care este cea mai valoroasă carte pe care o aveţi în bibliotecă? Care este cartea, din biblioteca personală, pe care o îndrăgiţi cel mai mult? De ce?

VASILE DEM ZAMFIRESCU: Ar fi exagerat sa spun ca sunt bibliofil. Iubesc mult cartile, dar nu in sensul de a fi scop in sine,  ci in sensul de mijloc prin care am acces la experientele altor oameni, fie scriitori, fie filosofi, fie psihanalisti. In perioada comunista biblioteca mea continea multe carti, nu numai de specialitate(filosofie, psihanaliza), ci si romane, eseuri etc. Pe masura ce m-am „specializat” tot mai mult, numarul cartilor din biblioteca s-a redus considerabil, lucrarile de psihanaliza devenind majoritare. Cartile care imi sunt cele mai dragi, nu este una singura, dupa cum vedeti, ar putea fi „Interpretarea viselor ” de Freud, „Arhetipurile inconstientului colectiv” de Jung si „Devenirea intru fiinta”,  de Constantin Noica. Motivele sunt diferite. In ce priveste cartea lui C.Noica, o indragesc pentru ca mi-a fost daruita de el cu o dedicatie care mi-a placut foarte mult. Celelalte doua sunt carti  de suflet si spirit, deschizatoare de drumuri noi in psihologie.

LIBRIS.RO: Cât timp alocaţi zilnic lecturii? Ce vă place să citiţi? Ce cărţi v-aţi propus să citiţi în perioada următoare?

VASILE DEM ZAMFIRESCU:  De cand practic psihanaliza( de 24 de ani) citesc multa mai putin in sensul strict. In schimb ascult povestile de viata ale analizantilor mei, care uneori depasesc fictiunea. Nu de putine ori viata bate fictiunea ca dramatism, profunzime, frumusete.

LIBRIS.RO: Ce le putem transmite tinerilor care nu citesc, şi nu numai tinerilor, pentru a-i face să prindă drag de carte, de lectură?

VASILE DEM ZAMFIRESCU:  Cei care nu citesc sau citesc atat de putin incat se poate spune ca nu citesc sunt mult mai saraci sufleteste si spiritual decat cei care citesc. Absenta lecturii ii limiteaza la propria experienta de viata si ii lipseste de experientele exemplare, uneori, ale celor care scriu.

LIBRIS.RO: Ca discipol al unor intelectuali precum Constantin Noica sau Eugen Papadima ați fost beneficiarul unei relații esențiale cu un maestru, o relație care v-a catalizat formarea profesională, v-a ordonat prioritățile de lectură și v-a oferit acces și expunere la autori și lucrări cenzurate sau tabuizate de regimul comunist.  Astăzi, în era internetului, a accesului liber și facil la informație,  mai are relevanță, importanță o instituție a mentoratului sau autodidacții au șanse la fel de mari în a face performanță intelectuală?

VASILE DEM ZAMFIRESCU:  Nevoia de un maestru este un arhetip, o constanta a dezvoltarii umane iar mentoratul va fi esential in orice epoca. Informatia de pe net este diversa, adesea contradictorie si foarte derutanta de foarte multe ori. In niciun caz nu poate suplini rolul maestrului, care prin relatia personala pe care o are cu discipolul joaca un rol decisiv in dezvoltarea acestuia.

LIBRIS.RO: La 20 de ani de la lansarea Editurii Trei pe care ați înființat-o alături de Silviu Dragomir și care a promovat intens operele majore ale psihanalizei, ce ne puteți spune despre starea psihanalizei românești și a publicului cititor de psihanaliză în România?

VASILE DEM ZAMFIRESCU:  Din 1990 psihanaliza s-a dezvoltat constant in Romania. Ea este prezenta ca materie de studiu in invatamantul superior din Bucuresti si alte centre universitare, fapt fara precedent in cultura romana. Tot fara precedent este si prezenta in limba romana a operei lui Freud, Jung, Melanie Klein si a altor psihanalisti importanti, prezenta pe care Editura Trei a cultivat-o sistematic.

LIBRIS.RO: Îngustează în vreun fel psihanaliza experiența de lectură? Mai poate un psihanalist să citească un roman fără să fie tentat să apeleze la o cheie de interpretare specifică abordării psihanalitice?

VASILE DEM ZAMFIRESCU:  Psihanaliza aduce o noua perspectiva de intelegere a unei carti, imbogateste receptarea cu perspectiva inconstientului. Asadar nu limiteaza experienta de lectura ci o largeste.

LIBRIS.RO: Pot avea cărțile un efect terapeutic, comparabil cu cel al unor ședințe de psihanaliză?

VASILE DEM ZAMFIRESCU:  Beletristica, de exemplu, este cunoscuta pentru efectul cathartic, efect intalnit si in multe terapii.

LIBRIS.RO: În ce măsură ne pot ajuta cărțile de psihologie practică și dezvoltare personală, pe care și editura pe care o conduceți (Editura Trei) le tipărește de ani de zile să ne transformăm viața, mai ales ca indivizi ce aparțin unui popor despre care ați spus că are probleme mari în ceea ce privește stima de sine?

VASILE DEM ZAMFIRESCU: Cartile de psihologie practica sau self help, cum li se mai spune, daca sunt de calitate, imbogatesc intr-un mod accesibil si agreabil cunostintele de psihologie ale cititorului si il ajuta sa se inteleaga mai bine pe sine si pe ceilalti. In felul acesta devine mai eficient in a-si valorifica potentialitatile, dezvolta relatii sociale mai armonioase.

LIBRIS.RO: Pentru cititorii care încă nu v-au descoperit, ce le puteţi spune pentru a-i determina să vă lectureze cărţile? Cum îl recomandă Vasile Dem Zamfirescu pe Vasile Dem Zamfirescu?

 

VASILE DEM ZAMFIRESCU: Ma recomand ca o persoana aflata mereu in cautarea sinelui.

Interviu realizat de Loredana Tudor si Sever Gulea pentru www.libris.ro.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *