Să Prinzi Un Hoț

CaptureAlfred Hitchcock a avut o relație mai specială cu femeile.  Unii spun că se temea de ele, alții doar că era intimidat de frumusețea lor iar foarte mulți susțin ca era pur și simplu misogin. Totuși a avut două actrițe preferate pe care le iubea în secret dar a fost prea intimidat să le împărtășească acest lucru. În consecință se purta cu ele foarte bine dar lua foc atunci când acestea participau în alte proiecte cu alți regizori. Aceste două actrițe au fost Grace Kelly și Tippi Hedren. Hithcock le-a sufocat pe cele două și le-a amenințat că dacă vor lucra cu oricine altcineva le va distruge cariera. În cazul lui Tippi Hedren (mama actriței Melanie Griffith) acest lucru i-a reușit. Dupa „Păsările” și „Marnie”, Hedren și-a exprimat dorința de a lucra și în alte filme. Hithcock a amenințat-o că dacă va păși pe alt platou de filmare decât al său nu va mai lucra niciodată în film; și asta s-a și întâmplat, cele două filme hitchcockiene fiind singurele din filmografia actriței. Grace Kelly a avut o soartă oarecum mai bună (din acest punct de vedere) reușind să facă și alte filme în ciuda presiunilor imense din partea regizorului. Se zvonește că unul din motivele pentru care Grace Kelly a acceptat să se retraga din film și să devină prințesă de Monaco a fost să scape de tirania lui Hithcock. Totuși , în cazul amândurora, filmele făcute cu Alfred Hithcock se ridică la mare înălțime iar talentul lor actoricesc este pus foarte bine în evidență. Este cazul și filmului „Să Prinzi Un Hoț”, a treia și ultima colaborare dintre Hitchcock și Grace Kelly. În rolul principal masculin îl regăsim pe Cary Grant, un alt colaborator frecvent al lui Hitchcock. Povestea este una simplă tipic hitchcockiană; asta înseamnă suspans, acțiune și câțiva stropi de umor.

Cary Grant joacă rolul lui John Robie, un fost hoț de bijuterii cunoscut cândva sub numele de „pisica”. Robie este principalul  suspect într-o serie de furturi de bijuterii din hotelurile de lux de pe Riviera Franceză, motiv pentru care este obligat să-și dovedească nevinovăția. Dupa ce o cunoaște pe prințesa France (Grace Kelly într-un rol ce avea să prevestească viitorul ei statut de prințesă de Monaco), Robie întrezărește șansa de a-l atrage pe hoțul misterios cu ajutorul bijuteriilor fabuloase ale mamei regine. Între timp prințesa se îndragostește de Robie stând alaturi de el indiferent de rezultat. Vizionând filmul veți afla dacă planul celor doi va fi dus la bun sfârșit cu succes sau nu.

„Să Prinzi Un Hoț” este un thriller bine făcut, palpitant și incitant dar mai ales plin de suspans. El se inscrie , totuși, în linia filmelor clasice cu cadre convenționale, urmăriri ca la carte și muzică ambientală specifică epocii de aur a filmelor de acțiune. Hithcock își face negreșit apariția episodică –  regizorul este cunoscut pentru faptul că apare preț de câteva secunde în toate filmele sale în roluri minuscule dar comice – iar povestea de dragoste dintre cele două personaje principale decurge conform planului. Nici o supriză din punct de vedere al construcției și totuși filmul incită și nu te lasă să te îndepartezi de ecran până nu se termină.

https://www.youtube.com/watch?v=hfyrCCcZFlc

Cu Alfred Hithcock și cu Cary Grant ne vom întâlni pe data de 11 iulie 2014 la ora 20:00 la librăria Șt. O. Iosif, când vom viziona împreună filmul „Spre Nord Prin Nord-Vest”; discutabil cel mai bun film al maestrului suspansului. Intrarea este liberă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *