La Brașov, serile de vară sunt de fiecare dată aventuroase și pline de surprize și prilejuiesc  promenade și popasuri răcoritoare la terasele din centrul vechi. La Librăria Șt.O.Iosif am prelungit spiritul acestei atmosfere boeme, invitând publicul la un film care a oferit deopotrivă suspans și comedie în doze potrivite.

VINERI, 10.07.2014, am găzduit o nouă ediție a CINEMATECII ȘT.O.IOSIF la care am proiectat pelicula  NORTH BY NORTHWEST, o producție din 1959 semnată Alfred Hitchcok. o producție care îl are ca protagonist pe cuceritorul și celebrul Cary Grant.

2014-07-10 20.01.44

Ca de fiecare dată, Horia Nilescu a deschis evenimentul, corelând, în prezentarea sa, elemente cheie din evoluția personală a regizorului britanic naturalizat în SUA cu particularitățile producțiilor sale cinematografice. Așa cum ne-a amintit Horia, multe dintre filmele lui Hitchcock evocă temeri universale și pun la îndoială încrederea în personaje, un aspect deloc întâmplător dacă ne gândim că marele regizor a fost, la rândul său o personalitate frământată de nesiguranțe și chiar de o accentuată frică de femei. În fapt, teama de sexul frumos a lui Hitchcock transpare inclusiv în felul în care celebrul regizor alege să își contureze personajele feminine în peliculele sale: fie doar ca un accesoriu de abia schițat, util în mobilizarea narațiunii, fie ca ființe chinuite sau chiar pline de răutate.

NORTH BY NORTHWEST este ultimul film din prima etapă artistică a lui Hitchcock, o etapă care s-a concentrat pe producții mai populare și comerciale,   în care  suspansul si scenele pretins terifiante sunt integrate într-o manieră destul de cuminte, încă departe de goticul, tertipurile psihologice și accentele mai întunecate din Psycho sau Strangers on a train.

În ciuda faptului că și în NORTH BY NORTHWEST este vorba despre o crimă,  despre un agent de publicitate (intrepretat de Cary Grant) fals acuzat și prins într-o intrigă cu mize ce privesc securitatea națională, protagonistul lui Hitchcock păstrează suficient umor, în ciuda situațiilor dramatice și amenințătoare prin care trece, încât să echilibreze dimensiunea polițistă a producției cu un aer cât se poate de comic și prietenos. Filmul integrează, desigur și o poveste de dragoste care dublează și interferează intriga polițistă.

La fel ca în alte filme ale lui Hitchcock și în North by Northwest, regizorul își face apariția în fața camerei,  într-o scenă scurtă, din debutul poveștii, în rolul unui bărbat care pierde autobuzul. Publicul a fost invitat să își concentreze atenția și să admire măiestria regizorală în realizarea uneia dintre cele mai celebre scene din istoria Hollywoodului – momentul în care personajul lui Cary Grant e urmărit de un avion – o scenă care e folosită și astăzi de cei interesați să învețe cinematografie.

Un regizor de notorietate, o producție în care suspansul e completat de umor, dame fatale care își dezvăluie vulnerabilitatea sentimentală,  un mister dezlegat la capătul unor întâmplări antrenante – iată ingredientele pe care le-am oferit brașovenilor pentru o seară de vară memorabilă. Ne revedem în luna august!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *