Este vară și gândurile ne fug de acasă, spre excursii, concedii și escapade de tot soiul, departe de căldura, praful și asfaltul urban caramelizat de soare. Cu toate acestea,  Brașovul rămâne și în miezul lunii lui Cuptor un oraș pe care nu te înduri să îl părăsești: la poalele muntelui temperaturile nu se simt atât de incadescente, lesne găsești un loc de popas și de plimbare, chiar și la orele caniculare iar vitalitatea centrului vechi și poveștile șoptite de fațadele istorice ale clădirilor  și de străzile cu aer medieval te fac să regăsești ceva din spiritul vacanțelor chiar la tine acasă.

21

Chiar dacă este sezonul concediilor, un lucru este clar: apetitul pentru lectură, muzică și cultură nu intră în vacanță, dimpotrivă se potențează la noi înălțimi. Tocmai de aceea, în aceste zile am pregătit  un eveniment care animă cultural Piața Sfatului, un eveniment care scoate lecturile și cdurile la plimbare, în calea trecătorilor, pe cea ma efervescenta alee din oras.

JOI, 18.07.2014, am redeschis Aleea Cărții, în Piața Sfatului din Brașov, în cadrul celei de-a treia ediții a fEstivalului de cArte și muzică de la Brașov, o ediție care vine în întâmpinarea dorințelor estivale de evadare și pregătește aventuri pe tărâmul imaginației și al armoniilor muzicale, întâlniri cu interpreți cunoscuți și artiști din România și din străinătate.

Încă de la ora 10 i-am așteptat pe brașoveni dar și pe turiști să facă un popas memorabil pe Aleea Cărții și să se bucure de belșugul lecturilor și cd-urilor aduse de expozanţi. În ciuda norilor care s-au adunat deasupra Brasovului, stropii răcoroşi ai ploii nu au alungat curiozitatea vizitatorilor care au avut din ce alege spre a-şi hrăni imaginaţia.

84

Când ceasul primăriei vechi  a bătut miezul zilei iar străjerii oraşului au adus un parfum melodic al vremurilor trecute în centrul vechi al oraşului  i-am invitat pe cei prezenţi la ceremonia oficială care a inaugurat ediţia din acest an a  fEstivalul de cArte şi muzică.  Scriitorul Doru Munteanu a amintit că, în ciuda spiritului sceptic arborat adesea in ceea ce priveste  iniţiativele culturale locale, organizatorii Târgului şi fEstivalului de carte au reuşit să facă istorie: evenimentul care anunţă primăvara la Braşov a ajuns la a 11-a ediţie, în vreme ce fratele mai mic, fEstivalul din Piaţa Sfatului este, în 2014, la a treia ediţie. De asemenea, Doru Munteanu a apreciat faptul că cele două manifestări culturale dedicate cărţii şi muzicii sunt pietre de temelie pentru strategia culturală a Braşovului în următorii ani.

Viceprimarul ADINA DURBACĂ a amintit faptul că autorităţile locale au ramas parteneri  de încredere şi au oferit sprijin durabil acestui proiect estival, un proiect care va fi sprijini dosarul de candidatură al Braşovului, pentru dobândirea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021.

Viceprimarul ADRIAN ATOMEI a subliniat, la rândul său, importanţa şi valoarea acestui festival, atâta timp cât acesta se dovedeşte o continuare firească a târgului din martie si ramane un proiect pe care Primăria îl alege constant, dintr-un număr de proiecte culturale care solicită susţinere din partea autorităţilor locale.

VIRGIL ONIŢĂ, preşedintele Asociaţiei Libris Cultural Braşov a amintit că această ediţie a fEstivalului de cArte şi muzică aduce un număr record de expozanţi şi deci, un număr record de cărţi şi cd-uri pentru cât mai mulţi vizitatori. Vorbitorul a mulţumit colaboratorilor şi presei pentru sprijinul acordat şi a anticipat câteva din reprezentaţiile artistice ale serilor din Piaţa Sfatului.

1011

Primul eveniment al ediţiei din 2014 a fEstivalului a fost pregătit, ca în fiecare an, de Filiala Braşov a Uniunii Scriitorilor care l-a adus în atenţia braşovenilor pe scriitorul DANIEL DRĂGAN, cel care a lansat ediţiile definitive ale lucrărilor Stăpânii lumii, Părintele Thom, Dincolo de Arania şi Logofania. Deşi a participat şi la alte lansări ale scriitorului braşovean, DORU MUNTEANU a apreciat că, de fiecare dată când se află lângă Daniel Drăgan, resimte o preţuire deosebită faţă de un om care a făcut atât de multe pentru literatura română.

1213

VIRGIL BORCAN a fost de părere că prin publicarea acestei serii definitive de opere, putem vorbi deja de posteritatea artistică a lui Daniel Drăgan, un prozator cu oase tari dar şi cu o sensibilitate deosebită, o personalitate care poate cânta pe orice claviatură literară.

DANIEL DRĂGAN şi-a exprimat dorinţa ca ploaia măruntă de vară care a poposit în Piaţa Sfatului să fie o ploaie de bun augur, fertilă pentru dispoziţiile cititorilor. Aflat la anotimpul bilanţului, seniorul scriitorilor braşoveni a sugerat că a dorit să răspundă interesului cititorilor prin publicarea seriei de opere definitive ale câtorva din romanele sale.

Următorul eveniment din prima zi a fEstivalului a fost dedicat unui specialist al literaturii franceze, un cadru didactic de la Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania Braşov, un vechi colaborator al Librăriei Şt.O.Iosif, plin de ironie şi umor. VIRGIL BORCAN a venit în faţa braşovenilor pentru a-şi lansa eseurile reunite în volumul PUNCT ŞI VIRGULĂ.

DORU MUNTEANU, cel care l-a îndemnat pe Virgil Borcan să îşi publice lucrările, l-a apreciat pe autor drept un intelectual rafinat şi înzestrat, un autor care are toate instrumentele necesare pentru o analiză profundă, pentru un diagnostic exact al unei cărţi sau al unui autor. Trăsătura distinctă a lui Virgil Borcan rămâne capacitatea de a fi concis, de a surprinde esenţialul lucrărilor analizate în doar câteva cuvinte.

1415

ION POPESCU TOPOLOG, cel care i-a fost profesor lui Virgil Borcan, a subliniat că specialistul în literatură franceză, un devorator de cărţi şi evenimente literare,  practică un comentariu literar inteligent şi bine structurat. Fie că vorbeşte despre autori români precum Gheorghe Crăciun sau Denisa Pişcu, fie că abordează creaţii ale spaţiului francofon, Virgil Borcan e capabil să transmită cititorului un umor de mare fineţe.

VIRGIL BORCAN a mulţumit antevorbitorilor săi şi a amintit câţiva din autorii morali ai acestui volum, profesori şi prieteni apropiaţi de la Facultatea de Litere, o parte din ei trecuţi prematur în nefiinţă.

Cerul închis şi ploaia de după amiază nu au curmat deplin drumurile  braşovenilor sau turiştilor sosiţi în Piaţa Sfatului, astfel că Aleea Cărţii a rămas animată şi căutată de vizitatori, în ciuda capriciilor meteorologice. Umbrelele şi corturile i-au ferit de umezeală pe expozanţi, pe cititori şi melomani, astfel încât toţi au avut de profitat de pe urma ofertelor avantajoase.

65

Însufleţită de o ambianţă sonoră plăcută, Aleea Cărţi de lângă vechea primărie a oferit prilejuri de întâlniri memorabile cu lectura şi muzica. După amiaza a fost însă mai prietenoasă meteorologic iar  amenajarea scenei pentru spectacolele a anticipat magia serilor care vor face deliciul braşovenilor şi turiştilor în cel mai scurt timp.

3

Deşi vremea posomorâtă a pus stăpânire pe Braşov în prima parte a zilei, Aleea Cărţii din Piaţa Sfatului a înseninat  atmosfera în cel mai popular loc de promenadă din oraşul de la poalele Tâmpei. Aleea Cărţii îşi aşteaptă oaspeţii şi în zilele următoare, într-o ambianţă la fel de cuceritoare, între orele 10 şi 22.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *