Braşovul a rămas, şi în weekend, ascuns sub pâcla norilor care şi-au epuizat parţial stocurile de ploaie astfel încât sâmbăta fEstivalului a început cu o dimineaţă relativ uscată în Piaţa Sfatului. Pe de altă parte, stocurile expozanţilor prezenţi pe Aleea Cărţii au fost îmbelşugate astfel încât vizitatorii au aflat aici, în acest loc de promenadă unde istoria şi imaginaţia întreţin o atmosferă armonioasă, un loc excelent pentru a deschide un final de săptămână reuşit.

26

De fapt, centrul vechi al Braşovului s-a dovedit un spaţiu în care braşovenii au găsit activităţi şi manifestări dedicate atât menţinerii unui corp sănătos dar şi unei minţi interogative şi imaginative. Exerciţiile fizice colective, în aer liber, pe kangoo-boots sau pe biciclete sportive, în ritmurile muzicii antrenante i-au pus pe vizitatori în mişcare încă de la primele ore ale dimineţii. Curioşi să încerce accesoriile moderne de întreţinere a corpului pe coregrafii spectaculoase, vizitatorii Pieţii Sfatului au regăsit apoi farmecul plimbărilor relaxante pe Aleea Cărţii, acolo unde muzica şi cdurile expozanţilor au oferit răgazuri binevenite pentru delectări spirituale deosebite. Aşadar, fie că au venit pentru a face sport, pentru a-şi actualiza listele de lectură şi cd-uri sau doar pentru a bea o cafea sau a lua masa în atmosfera istorică a străzilor medievale, toţi au găsit ceva atractiv în centrul vechi al Braşovului.

34

Sub cerul acoperit, dar la temperaturi confortabile, Aleea Cărţii a rămas o destinaţie vie şi activă pentru toţi cei sosiţi la final de săptămână în cel mai popular loc de promenadă al oraşului de la poalele Tâmpei.

15

Piaţa Sfatului a fost aşadar locul în care şi trupul şi mintea s-au simţit bine. Începând cu ora 18 am început seria de recitaluri care au adus bucuria muzicii în centrul istoric al Braşovului. LADISLAU BECZE, alias BELADIS, interpret, compozitor, cantautor, profesor de muzică, un artist cu 3 albume la activ (Fericirea e totul, Ştafeta iubirii, Mărturisiri) a adus acordurile care au deschis după amiaza artistică de sâmbătă.

A sosit apoi timpul chitarelor. Pentru început am adus ritmurile jazz în inima Braşovului, oferite de IARINA COPUZARU şi ANDREI ROŞULESCU, profesori de instrument în cadrul Taberei de Chitară de la Râneţ, judeţul Alba, acolo unde, alături de învăţăceii lor au organizat şi un atelier de compoziţie. Produsul creativ al elevilor şi profesorilor a fost prezentat în premieră braşovenior pe scena fEstivalului.

Îndrăgitul muzician SILVAN STÂNCEL a fost nelipsit de la serile magice ale fEstivalului din acest an. Câştigător a 7 trofee la concursuri naţionale de muzică, abordând genul acoustic live care îmbină chitara flamenco, pop, jazz, tradiţional şi fusion, SILVAN STÂNCEL a demonstrat încă o dată braşovenilor virtuozitatea artistului complet, atât în calitatea sa de compozitor, textier, interpret vocal şi instrumentist, cântând piese de pe albumul Blondă sau brunetă, produs de Libris Braşov.

Odată cu lăsarea serii în Piaţa Sfatului ne-am pregătit pentru o sărbătoare la… ceas de folk. Un titan al muzicii româneşti din ultimii 30 de ani, membru al Cenaclului Flacăra, al grupului Poesis şi, mai târziu al trupei Pasărea Colibri, colaborator cu artişti precum Ducu Bertzi, Mircea Vintilă, Ovidiu Lipan Ţăndărică, MARIUS BAŢU a adus hituri cunoscute precum Cântec şoptit sau Elegie în centrul Braşovului. Chitaristul cu o voce inconfundabilă ne-a amintit cât de frumoasă e viaţa printre muritori.

După acordurile incendiare, dar şi melancolice de chitară, scena fEstivalului a fost luată în primire de genul pop, la lansarea albumului MARIEI MORELLI. O tânără studentă la Drept care şi-a exersat de timpuriu talentele vocale, sub îndrumarea unor maeştri precum Cornel Fugaru sau Valentin Muntean, MARIA MORELLI s-a dovedit o artistă care şi-a păstrat aspiraţiile internaţionale şi şi-a respectat promisiunea făcută la Târgul de Carte din primăvară acolo unde şi-a lansat singleul Il mio perdono. Astăzi, Maria Morelli a venit în faţa braşovenilor pentur a-şi lansa albumul de debut THE WAY I FEEL. Publicul a avut parte de un recital care a transmis temperatura emoţională fierbinte a artistei debutante.

Ceasul de folk s-a prelungit şi s-a distilat în chansonul franţuzesc: ALEXANDRA FITS şi GUIDO VAN DE MEENT, un duet îndrăgostit de spaţiul francofon au oferit un French diKiss artistic memorabil.

Cei doi artişti au îmbinat interpretarea la pian cu interpretarea vocală şi au susţinut un recital cu piese de pe cel mai recent proiect muzical lansat anul trecut, transformând centrul vechi al Braşovului într-un pasaj secret plin de mister şi lirism. Publicul a simţit şi a trăit pasiunea şi sensibilitatea interpretărilor Alexandrei Fits şi a lui Guido van de Meent, prelungindu-şi popasul în Piaţa Sfatului şi după lăsarea serii.

Încheierea celei de-a treia zi a fEstivaului de cArte şi muzică de la Braşov  a avut loc în ritmuri cât se poate de antrenante şi contemporane in compania celor de la DAGGU PROJECT care au dezmortit audienta din fata scenei.

A fost o zi plină de evenimente muzicale, o zi în care braşovenii şi turiştii care au păşit pe Aleea Cărţii şi în Piaţa Sfatului au avut ocazia să descopere, prin muzică, seninul de dincolo de nori. Vă aşteptăm şi mâine, în ultima zi a fEstivalului de cArte şi muzică de la Braşov, ediţia 2014, o zi în care vom celebra tradiţiile româneşti!

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *