Aşa cum fEstivalul de cArte şi muzică de la Braşov devine, cu fiecare an, o tradiţie culturală la poalele Tâmpei, la fel şi duminica în care celebrăm obiceiurile şi muzica românească a devenit un moment nelipsit din desfăşurarea programului evenimentului din Piaţa Sfatului.

45

Aleea Cărţii s-a deşteptat în zi de sărbătoare sub un soare care a evaporat urmele timpului mohorât din ultima săptămână. Piaţa Sfatului a devenit un loc radios şi plin de veselie, din momentul în care cei mici au adus bucuria jocului, a dansului şi a muzicii pe scena fEstivalului încă de la primele ore ale dimineţii. În timp ce standurile expozanţilor au fost vizitate de braşovenii şi turiştii sosiţi pentru plimbarea duminicală în centrul vechi al Braşovului, care s-au bucurat în aer liber,  în această ultimă zi de fEstival de oferte şi promoţii la lecturi şi cd-uri, atmosfera de lângă Aleea Cărţii a fost una  ludică, prin evenimentele dedicate copiilor pe care cei mici le-au salutat cu entuziasm.

13

Adolescenţii de la Clubul Sportiv Săcele au adus spectacolul coregrafic irlandez printr-o replică a Riverdanceului executată cu multă graţie şi hotărâre în acelaşi timp.

Mai mici ca ei, dar la fel de talentaţi şi de bine sincronizaţi, alţi copii de la acelaşi club sportiv ne-au amintit de bunadispoziţie a petrecerilor italieneşti, dansând o tarantella de toată frumuseţea.

Piticii încântaţi de activităţile de pe scenă au fost invitaţi să înveţe Dansul Pinguinului luptător şi să participe la tot felul de întreceri, înainte de a face cunoştinţă cu AMEDEIA NEAMŢU, autoarea volumului POVEŞTI COLORATE DIN ŢARA CURCUBEILOR. Prichindeii au avut ocazia să afle mai multe despre aventurierii din această carte cu poveşti, aventurieri capabili să schimbe o lume întreagă.

În ziua de Sfântul Ilie, Piaţa Sfatului a fost ocolită de ploaie dar nu şi de braşovenii care au profitat de căldura şi seninul cerului pentru a-şi pregăti lista de vacanţă cu lecturi şi cd-uri. Şi pentru că la români, în spaţiul rural, întâi se aude muzica şi abia apoi răsare soarele, am căutat să redescoperim această realitate perenă a satelor, acest spirit al bon-viveurului autentic, în cadrul recitalului folcloric care s-a întins până seara târziu.

69

Scena fEstivalului a devenit un loc prielnic pentru vestitorii tradiţiilor româneşti din toate zonele , vestitori pe care realizatoarea tv SILVANA ENACHE i-a prezentat succint. Sărbătoarea folclorului a debutat cu dansuri tradiţionale. Scena a tremurat sub picioarele celor din ANSAMBLUL FĂGĂRAŞUL care au încins, în Piaţa Sfatului, un joc ca în zilele de sărbătoare de la sat. Tinerii din Ţara Bârsei au oferit, spre deliciul publicului, o crihalmă dar şi dansul Dâişoara, specific zonei Rupea.

În aplauzele publicului am continuat cu lansarea celor mai noi materiale discografice ale artistilor promovati de Libris Brasov.

Nascuta in Muntenia, în judeţul Prahova dar naturalizată de aproape 3 decenii în zona Braşovului, RODICA STAN şi-a păstrat dragostea pentru muzică, chiar dacă a urmat o facultate de profil tehnic. Admiratoare a Mariei Ciobanu, a Irinei Loghin, a Mariei Lătăreţu, Rodica Stan şi-a demonstrat versatilitatea vocală la evenimentele la care a participat, interpretând atât doine, cât şi romanţe, colinde sau pricesne. La ediţia a treia a fEstivalului de cArte şi muzică, Rodica Stan şi-a lansat un nou album MI-A ALBIT PĂRUL LA FRUNTE, un material pe care, aşa cum a apreciat Horia Nilescu (Manager Multimedia Libris Brasov),  interpreta braşoveană se reinventează, schimbând registrul vocal dar mai ales repertoriul: piese culese din zona Muntenie dar şi muzică de petrecere.

Sosită din ţinutul moroşenilor, o mândră şi îndrăgită interpretă, impunătoare prin portul popular dar cu un suflet sensibil de mamă şi bunică înţelegătoare, IOANA BOZGA a venit în faţa braşovenilor pentru a zâni cu drag şi dor. Deşi a fost plecată din România şi s-a căsătorit cu un italian, Ioana Bozga a redescoperit pasiunea pentru cântecul românesc, pentru zestrea culturală a moroşenilor din care a redat fragmente muzicale pe cele două albume lansate până acum, ultimul intitulat AM ZÂNIT CU DRAG ŞI DOR.

După ora 18, am început seria recitalurilor folclorice. Pe scena fEstivalului i-am invitat pe ROXANA POP şi SEPTIMIU POP, un cuplu de interpreţi originari din zona Luduşului, cu o căsnicie pilduitoare nu doar din punct de vedere domestic, ci şi din punct de vedere muzical. Soliştii mureşeni au adus în Piaţa Sfatului cântece de pe albumul AMU CÂNT, C-AMU MI-I BINE, într-o atmosferă în perfectă consonanţă cu  numele materialului discografic.

O vocalistă desăvârşită, absolventă a Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca, RODICA POP SELING a fost întâmpinată cu aplauze de publicul de la fEstival. Laureată a concursului Moştenitorii organizat de regretata Marioara Murărescu, moştenind din familie vocea de privighetoare şi dragostea pentru folclor, Rodica Pop Seling a adus, prin cântec, sărbătoarea şi tradiţiile din zona de nord a Transilvaniei, ridicându-se la nivelul reputaţiei de Ciocârlie a Sălajului.

Sosit din zona Sibiului, un fiu al satului care face cinste locului său de baştină, anume Soroştiniul, AURELIAN SUCIU a venit la Braşov şi în această vară pentru a celebra, în duminica tradiţiilor, înţelepciunea oralităţii rurale româneşti. Cântecele pline de tâlc ale profesorului de religie sibian ne-au dus cu gândul la mândre şi la bucuria simplă a tinerilor din satul autohton.

O prezenţă cunoscută la numeroase festivaluri naţionale de folclor, o interpretă care a dus vestea României şi în ţări din Europa sau din Asia, CRISTINA GHEORGHIU a salutat cu pasiune şi cântec audienţa numeroasă sosită direct de pe Aleea Cărţii. Recitalul Cristinei Gheorghiu a avut două părţi: în prima parte, interpreta din Suceava a oferit câteva cântece din repertoriul lui Anton Pann, în vreme e a doua parte a adus dorurile din Bucovina chiar în inima istorică a Braşovului. Prin recitalul Cristinei Gheorghiu, braşovenii au urmat sfaturile culese de Anton Pann: acelea de alăsa grijile deoparte şi de a pune inima să râdă.

Publicul din Piaţa Sfatului l-a primit în aplauze pe invitatul nostru de la Cluj, un adevărat artist împlinit, OVIDIU PURDEA SOMEŞ, a cărui dragoste, al cărui respect pentru folclor şi etnografie par a fi eterne. Deopotrivă scriitor şi interpret, un om cu inima împărţită în două: o jumătate dedicată cărţilor, o jumătate dedicată muzicii, Ovidiu Purdea Someş şi-a valorificat ambele chemări în recitalul său, deschizând fiecare piesă interpretată cu câteva versuri bine ticluite şi pline de tâlc.

ovidiu

 

Buchetul folcloriştilor a fost completat de veterani colaboratoari ai Libris Braşov, nelipsiti de la evenimentele unde bucuria şi voia bună ajung să domnească printre ascultători. LUCIA POTRA, o artista cu accent si spirit clujean, cu două albume produse de Libris Braşov (Faină-i floarea din grădină, respectiv Vai, amară poamă-i viaţa) ne-a obişnuit să cânte, prin piesele sale, toate sentimentele pe care orice om le încearcă într-o viaţă. Cu piese culese din satul natal Bologa Hodinului dar şi din zona someşană, Lucia Potra a fost acompaniată de public prin aplauze, pe parcursul recitalului.

DANIEL ROSALIM, un fecior prietenos, plin de haz şi talent a urcat pe scena fEstivalului şi a adus cu el cântece de ciobanie şi dorurile din Mărginimea Sibiului. Piesele sale de pe albumele DIN SIBIU, DIN ŞURA MARE şi MÂNDRO PENTRU OCHII TĂI, inspirate de oamenii şi spiritul locurilor sibiene au desfătat inimile braşovenilor.

Recitalul  care a dus la bun sfarsit reprezentatia folclorica a dumincii fEstivalului a fost oferit de  indragita realizatoare de emisiuni radiofonice şi interpretă  MARIA BUTILĂ care a cântat ca pentru prieteni, pentru toţi pasionatii de muzică populară adunaţi în Piaţa Sfatului, serbându-şi ziua de naştere în marea familie a iubitorilor de tradiţii româneşti.

Artistii promovati de Libris Brasov au făcut o surpriză plăcută Mariei Butilă şi i-au cântat din toată inima La mulţi ani! Momentul festiv a fost completat de surpriza unei cereri în căsătorie făcută chiar de pe scena fEstivalului, cerere pe care un tânăr braşovean a adresat-o prietenei sale emoţionate.

Piaţa Sfatului a rămas, până târziu o casă metaforică care a adăpostit fragmente autentice din spiritualitatea Transilvaniei. Ultimul recital al fEstivalului de cArte şi muzică ediţia 2014 a aparţinut trupei HYPNOTIQUE. Singura trupă de electric violin din ţară înfiinţată în anul 2007, capabilă să abordeze un repertoriu generos de la clasic, baroc, ambinetal, dacne dar şi pop rock, cvartetul impresariat de Adrian Ştefănescu a încins, prin recitalul susţinut în amurg, nu doar corzile viorilor dar şi atmosfera din Piaţa Sfatului.

În muzica electrizantă a viorilor şi într-un joc de lumini spectaculos, după ce profesioniştii vocilor şi instrumentelor au dat ce au avut mai bun, sfidând extremele meteorologice, după ce publicul a participat cu dăruire la bucuria celebrării datinilor româneşti, dar s-a lăsat sedus şi de acordurile hiturilor internaţionale  am încheiat seria evenimentelor culturale de la cea de-a treia ediţie a fEstivalului de cArte şi muzică de la Braşov.

998787122

Aleea Cărţii nu-şi ia încă rămas bun de la braşoveni. La cererea cititorilor, dată fiind vremea frumoasă din această duminică şi interesul pronunţat pentru lectură şi muzică, organizatorii au decis să mai prelungească spaţiul prielnic pentru popasuri pline de imaginaţie pentru încă o zi. Aşadar şi LUNI, 21.07.2014, puteţi afla, sub veghea faţadelor istorice din Piaţa Sfatului, aceleaşi farmec discret, de neuitat al lecturilor şi audiţiilor în aer liber, pe Aleea Cărţii.

Mulţumim partenerilor, expozanţilor şi vizitatorilor pentru că au contribuit la desăvârşirea acestui eveniment despre care putem spune că devine, cu paşi convingători, o manifestare tradiţională a verii.

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *