Emil Brumaru: „Sunt usor de citit. Cartile mele pot incepe de la orice pagina…”

Sunteti curiosi sa aflati cum arata biblioteca unui scriitor? Cate volume contine? Care este cartea, din biblioteca personala pe care o indrageşte cel mai mult? Sunteti curios sa aflati ce cartisi-au propus scriitorii romani sa citeasca in perioada urmatoare? Va doriti sa aveti in biblioteca proprie carti cu autograful autorului?

Incepand din 01.02.2013, Libris propune  proiectul Lumea cartilor din perspectiva scriitorului, proiect care aduce mai aproape de public cei mai importanti scriitori romani ai momentului. Scriitorul care isi dezvaluie, in luna august din 2014, relatia sa cu lectura si biblioteca personala  este… EMIL BRUMARU!

foto-Brumaru

LIBRIS.RO: Sunteţi bibliofil? Cum arată biblioteca dumneavoastră? Câte volume conţine? Care este cea mai valoroasă carte pe care o aveţi în bibliotecă? Care este cartea, din biblioteca personală, pe care o îndrăgiţi cel mai mult? De ce?

EMIL BRUMARU: Biblioteca mea este peste tot în două camere.Rafturi pînă în tavan pe fiecare perete, volume pe masă, pe fotolii, mormane de cărți pe jos, în pat, o adevărată harababură în care cu greu mă descurc chiar eu. Cărți valoroase le consider mai multe: de vreo patru ani am Dictionarul Limbii Române, editat de Academie, în 19 volume groase, grele. Apoi ar fi ediția Perpessicius, cît a apărut pînă acum, a operelor lui Eminescu, noua ediție completă, facsimilată, a aceluiaș, dicționare peste dicționare, autori străini dragi, serii întregi de autori români…Mi-e greu să aleg o anumită carte.

LIBRIS.RO: Cât timp alocaţi zilnic lecturii? Ce vă place să citiţi? Ce cărţi v-aţi propus să citiţi în perioada următoare?

EMIL BRUMARU: Citesc cu pauze. Oricînd îmi vine, fragmentar, ca să-mi reamintesc. De fapt mai mult recitesc. În perioada următoare m-aș plasa mai ales pe autorii români.

LIBRIS.RO: Ce le putem transmite tinerilor care nu citesc, şi nu numai tinerilor, pentru a-i face să prindă drag de carte, de lectură?

EMIL BRUMARU: Să citească!

LIBRIS.RO: Cum vedeţi autorii români în contextul literaturii universale?

EMIL BRUMARU: Simt mai bine literatura română, o pricep pînă la silabă, pînă la literă. Mă fascinează, păcat că nu se traduce metodic și permanent din ea.

LIBRIS.RO: Pentru cititorii care încă nu v-au descoperit, ce le puteţi spune pentru a-i determina să vă lectureze cărţile? Cum îl recomandă Emil Brumaru pe Emil Brumaru?

EMIL BRUMARU: Sînt ușor de citit. Cărțile mele se pot începe de la orice pagină…

LIBRIS.RO: Dacă nu aţi scrie, cum altfel v-aţi elibera de “chemarea muzelor”?

EMIL BRUMARU: Dacă nu aș scrie  n-aș avea nici un rost, aș trăi degeaba, poate chiar scrisul și cititul mă țin în viață.

Interviu realizat de Loredana Tudor, pentru www.libris.ro.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *