În așteptarea unui grandios moment care vine o dată la 40 de ani în istoria unei formații, în istoria fanilor și a muzicii în general, adică în așteptarea concertului aniversar susținut de trupa Grup 74, la Brașov, în Piața Sfatului, am găsit un prilej superb pentru a pregăti o adevărată anticameră a acestui eveniment: un spațiu și un timp prielnice pentru întâlniri memorabile, pentru aduceri aminte, depănări de istorii, priviri către prezent dar și către viitor, celebrarea perseverenței și a reperelor talentate din muzica românească. O asemenea anticameră metaforică am avut onoarea să inaugurăm la Librăria Șt.O.Iosif în cadrul manifestării din mijlocul acestei zile.
VINERI, 8.08.2014, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov i-am invitat pe cititori și melomani la un eveniment compozit, cu nume grele de pe scena dar și din culisele muzicii românești din ultimele decenii, un eveniment care a cuprins lansarea cărților publicate la Editura Art Print: POVEȘTI CU CÂNTEC DIN DIASPORA, de Doru Ionescu, ȘUT…GOL de Ștefan Dobay, IL DIO ȘI DIAVOLII DIN FAȚA PORȚII de George Mihalache, ISTORIA FABULOASĂ A CUPEI MONDIALE de Dan Vasile, lansarea dicționarului enciclopedic muzical în 3 volume FAȚA VĂZUTĂ ȘI NEVĂZUTĂ A MUZICII de Costin Grigoraș, respectiv lansarea CD-uluiDISCUL EMIGRANȚILOR, o selecție de piese celebre ale artiștilor români din diasporă, realizată cu contribuția lui ROMULUS ARHIRE și GABI ISAC, dar și a CD-ului DIN NOU ÎMPREUNĂ – un material discografic pregătit de GRUP 74, sărbătoriții zilei.
Evenimentul a fost deschis de VIRGIL ONIȚĂ, Directorul Asociației Libris Cultural Brașov care a mărturisit că se simte onorat să aducă în fața brașovenilor o asemenea pleiadă de artiști și critici muzicali ascultați și aplaudați decade la rând.
Despre volumul POVEȘTI CU CÂNTEC DIN DIASPORĂ și despre CD-ul DISCUL EMIGRANȚILOR a vorbit Gheorghe Cojocaru, din partea Editurii Art Print. Cartea semnată de Doru Ionescu este un fel de Platinum Book, o carte născută din profesionalismul și dedicarea unui gazetar și jurnalist cu experiență care a fost dispus să călătorească pe mai multe continente pentru a alcătui din cuvinte portretul unor artiști îndrăgiți. CD-ul DISCUL EMIGRANȚILOR, așa cum a amintit Romulus Arhire, este un proiect complementar volumului lui Doru Ionescu și cuprinde 18 piese semnate de 18 artiști din cei 100 evocați în cartea POVESTI CU CANTEC DIN DIASPORA, printre care: Radu Goldiș, Gia Ionescu, Leonard Constant etc.
DORU IONESCU, realizator al regretatei emisiuni Timpul Chitarelor și al emisiunii Poveste cu cântec difuzată pe TVR Internațional și TVR 2, a făcut o muncă de documentare impresionantă pentru editarea acestui volum, care a inclus deplasări în toate colțurile lumii. E vorba de un volum care aduce în atenție atât muzicieni care și-au păstrat preocupările artistice și după ce au ajuns în străinătate, dar și muzicieni care, deși au renunțat la compoziție și interpretare au lăsat în urmă moșteniri importante.
Despre volumul FAȚA VĂZUTĂ ȘI NEVĂZUTĂ A MUZICII vorbit jurnalistul Florin Silviu Ursulescu. Dicționarul în 3 volume alcătuit de Costin Grigoraș reprezintă o întreprindere poetico-muzicală unică și impresionantă, atâta timp cât a fost alcătuită de o singură persoană (în general, pentru lucrări de asemenea calibru își aduc contribuția cel puțin 10 autori) și atâta timp cât nu se limitează la sistematizarea unei cronologii și inventarierea de albume, ci aduce și aprecieri critice originale. COSTIN GRIGORAȘ, autorul celor 3 volume, a amintit că cele peste 2500 de pagini ale dicționarului aduc în atenție peste 7000 de formații – în vreme ce primul volum e dedicat celebrităților rockului și derivatelor sale, cel de-al doilea volum explorează lumea underground și trupele din afara spațiului britanic și american.
Evenimentul a continuat cu momentul dedicat trupei Grup 74. În aplauzele publicului, SILVANA ENACHE i-a prezentat pe foștii și actualii membrii ai formației brașovene care aniversează 40 de ani de activitate prin două gesturi simbolice care marchează continuitatea artistică: un concert de neuitat în Piața Sfatului și un nou material discografic: DIN NOU ÎMPREUNĂ- un disc cu nu mai puțin de 15 piese.
ADI VĂLUȘESCU a oferit câteva detalii despre proporția desfășurării de forțe care vin să susțină recitalul de la Brașov din 2014 al trupei care a devenit un fenomen cultural în orașul de la poalele Tâmpei, imediat după constituirea sa în 1974, la Casa de Cultură a Studenților.
Au luat cuvântul apoi, pe rând, membrii grupului. LEONARD ION i-a invitat pe cei prezenți la concert, MIRCEA CRIȘAN și-a exprimat recunoștința pentru că a fost inclus în această trupă unde a avut ocazia să își exerseze pasiunea pentru muzică, NICOLAE MATEI s-a declarat mândru că a participat la realizarea ultimului material discografic, MIHAI AVRAM, sosit tocmai din Texas și-a exprimat bucuria pentru ocazia de a interacționa și a comunica muzical și scenic cu vechii săi colegi, GEORGE IRIMESCU a mărturisit că se regăsește pe deplin în titlul celui mai nou album al Grupului 74. Invitat de onoare al trupei, A.G.WEINBERGER, respectat jazz-man, a apreciat continuitatea apropierii între membrii grupului drept o autentică lecție despre demintate.
FLORIN SILVIU URSULESCU a sugerat că Grup 74 face parte din pleiada marilor trupe precum Phoenix, Riff, Celelalte Cuvinte etc – trupe care aniversează peste 3 decenii de activitate muzicală, trupe care au atins asemenea performanțe prin implicarea și concursul unor oameni dedicați, oameni cu suflet mare care au produs o stare de emulație creatoare și repere pentru generații de artiști. Asemenea oameni ne dau și astăzi încredere în faptul că în România se pot desăvârși proiecte de anvergură.
SANDU ALBITER, nucleul trupei Grup 74 a mărturisit că această formație a reprezentat pentru el o a doua familie, a mulțumit colegilor și colaboratorilor și a și-a încheiat discursul împărtășind o întâmplare anecdotică trăită alături de A.G.Weinberger.
Încheierea evenimentului a aparținut lui Costin Grigoraș care a făcut o dedicație muzicală trupei Grup 74, o piesă care reflectă perfect spiritul formației brașovene: FOREVER YOUNG. La final, publicul a avut parte de o generoasă sesiune de autografe.
Mulțumim tuturor invitaților pentru că au acceptat să își lanseze cărțile și cd-urile la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, mulțumim publicului pentru participare, le urăm succes celor din trupa Grup 74 și le dorim să atingă cât mai multe aniversări rotunde, cât mai multe concerte grandioase.
Toate volumele lansate, precum și CD-ul Din nou împreună semnat Grup 74 sunt disponibile și pe www.libris.ro.