În lunile de vară, Brașovul devine un adevărat spațiu al mixurilor culturale,  al întâlnirii între trecut și prezent, între autohton și internațional. Festivaluri și manifestari cu inspirație contemporană se desfășoară în aerul istoric al centrului vechi, turiști din toată lumea se amestecă alături de brașovenii dornici de plimbare într-o atmosferă multicoloră, plină de vitalitate. Am reușit, la rândul nostru, să oglindim această expresie multiculturală a verii brașovene în evenimentul pe care l-am desfășurat în această după amiază.

MARȚI, 12.08.2014, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am lansat volumul TRADIȚII CULINARE ITALIENE ȘI FOLCLOR MARAMUREȘEAN (Editura Transilvania Expres, 2014),semnat de interpreta IOANA BOZGA și specialistul în bucătărie italiană BOBBI AGOSTINO, un volum care asortează preparatele italiene cu muzica tradițională din România.

7755

Evenimentul a fost deschis de ANA ONIȚĂ, Director General Libris Brașov care s-a bucurat că a avut ocazia să participe la acest eveniment apetisant, atât pentru spirit, cât și pentru papilele gustative, amintindu-le celor prezenți de faptul că volumul lansat este completat pe măsură de piesele muzicale de pe albumele Ioanei Bozga.

4411

RADU NISTOR, Primarul municipiului Săcele a amintit că Ioana Bozga este practic o maramureșancă săceleancă – deși s-a născut în Maramureș, interpreta de folclor s-a mutat încă din 1975 în orașul de lângă Brașov. Radu Nistor a amintit câteva din reperele biografice ale Ioanei Bozga – născută la Moisei, a activat însă în Clubul Cultural Chindia Săcele, a terminat Școala Populară de Artă, a lansat două albume, pe lângă cartea prezentată astăzi și a rămas o prezență nelipsită de la evenimentele culturale desfășurate în municipiul Săcele. Vorbitorul i-a felicitat pe autori pentru organizarea acestei lansări care încântă deopotrivă sufletele și gusturile.

IOANA BOZGA a completat discursurile introductive cu interpretări ale pieselor de pe albumele MĂ MÂNDRESC CĂ-S MOROȘANCĂ, respectiv AM ZÂNIT CU DRAG ȘI DOR, produse de Libris Brașov, astfel încât spiritul maramureșan s-a revărsat în cel mai firesc mod printre ascultătorii din Salonul Șt.O.Iosif.

BIANCA BUCĂ, realizator de emisiuni la TVS Brașov a sugerat că Ioana Bozga și Bobbi Agostino au o mulțime de lucruri în comun: ambii sunt mezini în familiile de origine, ambii iubesc mâncarea românească și italiană depotrivă, ambii sunt profesioniști desăvârșiți în activitatea lor. Bobby Agostino este un bucătar cu experiență, a gătit la numeroase evenimente, a gătit și pentru celebrități precum Bud Spencer sau Maria de Felipe iar brașovenii îl îndrăgesc pentru preparatele pe care le oferă în localul de pe strada Mureșenilor, nr 16. Vorbitoarea a apreciat faptul că volumul lansat aduce în atenție preparate care se gătesc rapid, cu ingrediente disponibile și în România și reprezintă o punte de legătură între Italia și țara noastră, un pas spre construirea unei unități culturale – în fond dincolo de faptul că mulți compatrioți sunt plecați la muncă în peninsula europeană, atât românii cât și italienii păstrează un numitor comun al latinității.

BOBBY AGOSTINO a mulțumit publicului pentru prezență și a mulțumit și Ioanei Bozga pentru prietenia pe care a cultivat-o și pentru disponibilitatea de a scrie acest volum. IOANA BOZGA a amintit că a muncit mult, alături de specialistul italian pentru editarea acestei cărți, nu mai puțin de 6 luni – timp în care au pregătit și au fotografiat materializarea rețetelor din carte. Bucatele propuse de cei doi autori sunt ușor de preparat și sunt sănătoase, ele reprezintă atuuri pentru orice gospodină dar și o invitație lansată bărbaților la descoperirea farmecului bucătăriei italiene.

Înainte de sesiunea de autografe oferită de Ioana Bozga și Bobbi Agostino, publicul a avut ocazia să asculte și o voce promițătoare pentru folclorul românesc: vocea Elenei Istrate, o tânără elevă de doar 13 ani care a dublat farmecul cântecului maramureșan transmis de Ioana Bozga, cu pătrunzătorul cânt ardelean.

A fost o lansare în care dimensiunea culinară și muzicală a volumului adus în atenția publicului au fost evocate pe deplin: interpretările Ioanei Bozga au ilustrat folclorul moroșan, în vreme ce preparatele delicioase aduse de Bobbi Agostino au încântat papilele gustative ale publicului care s-a bucurat de pastele pregătite în stil mediteranean și de bruschetele delicioase.

6633

Mulțumim invitaților și autorilor pentru că au ales să organizeze acest eveniment la Librăria Șt.O.Iosif, mulțumim celor prezenți pentru participare – sperăm că a fost un eveniment care a stimulat deopotrivă apetitul pentru lectură dar și inițierea în tainele bucătăriei.

Volumul TRADITII CULINARE ITALIENE SI FOLCLOR MARAMURESEAN e disponibil si pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *