Florin Lazarescu: „Ai dreptul sa nu citesti, dar tot ceea ce n-ai citit poate fi folosit impotriva ta”

Sunteti curiosi sa aflati cum arata biblioteca unui scriitor? Cate volume contine? Care este cartea, din biblioteca personala pe care o indrageşte cel mai mult? Sunteti curios sa aflati ce cartisi-au propus scriitorii romani sa citeasca in perioada urmatoare? Va doriti sa aveti in biblioteca proprie carti cu autograful autorului?

Incepand din 01.02.2013, Libris propune  proiectul Lumea cartilor din perspectiva scriitorului, proiect care aduce mai aproape de public cei mai importanti scriitori romani ai momentului. Scriitorul care isi dezvaluie, in luna septembrie din 2014, relatia sa cu lectura si biblioteca personala  este… FLORIN LĂZĂRESCU!

florin2

LIBRIS.RO: Sunteţi bibliofil? Cum arată biblioteca dumneavoastră? Câte volume conţine? Care este cea mai valoroasă carte pe care o aveţi în bibliotecă? Care este cartea, din biblioteca personală, pe care o îndrăgiţi cel mai mult? De ce?

FLORIN LĂZĂRESCU: Nu m-am ataşat niciodată nici măcar de obiecte pentru care forma chiar poate să conteze, cum ar fi bicicleta, chitara ori laptopul personale. De cărţi ca obiect – unde, după mine, forma e pînă la urmă un moft – cu atît mai puţin. Iubesc conţinutul cărţilor, forma lor nu atît de mult. Cred că în biblioteca personală am peste o mie de cărți, dar, sincer, nu mă mîndresc cu asta, de multe ori nici nu mai știu pe unde să le pun, sunt o povară. N-am avut niciodată o carte favorită sau un număr limitat de cărți favorite. Niciodată nu m-am putut limita nici măcar la un top 10 personal, pentru că ar fi cumplit de nedrept față de minunățiile pe care le-am citit de-a lungul vieții. Hai, poate doar un top 100 aș accepta să fac, într-o ierarhie alfabetică, nu valorică. Există atît de multe cărți frumoase pe lume, încît mi se pare un păcat, o vulgaritate, să spui că una singură e mai grozavă decît toate celelalte.

LIBRIS.RO: Cât timp alocaţi zilnic lecturii? Ce vă place să citiţi? Ce cărţi v-aţi propus să citiţi în perioada următoare?

FLORIN LĂZĂRESCU: Măcar o oră pe zi, citesc. Dar nu neapărat cărți, nu neapărat ficțiune. Sînt ani buni de cînd îmi place să citesc cărți de specialitate – de exemplu, psihologie, istorie, estetică, teorie despre arta fotografică –   mai mult decît cărți de ficțiune. Pe măsură ce îmbătrînesc, mi-e foarte greu să mai descopăr cărți de ficțiune care să mă impresioneze cu adevărat. Multe seamănă cu cele foarte multe pe care le-am tot citit din copilărie pînă acum. Apoi există și un soi de industrializare a ficțiune, o transformare iritantă în divertisment ieftin. Am pe raftul de lecturi pentru zilele următoare un jurnal a lui Iacob Negruzzi și o carte despre compoziție în fotografie.

LIBRIS.RO: Ce le putem transmite tinerilor care nu citesc, şi nu numai tinerilor, pentru a-i face să prindă drag de carte, de lectură?

FLORIN LĂZĂRESCU: Că lectura e cel mai la îndemînă mod de a călători în lumi pe care nici nu ți le puteai imagina că există, de a te cunoaște și a-ți cunoaște aproapele, de a deveni o ființă plăcută pentru ceilalți din jur. Pe de altă parte, am o vorbă: ai dreptul să nu citești, dar tot ceea ce n-ai citit poate fi folosit împotriva ta.

LIBRIS.RO: Cum vedeţi autorii români în contextul literaturii universale?

FLORIN LĂZĂRESCU: Ghinioniști – dacă ne raportăm la înțelesul contemporan al potențialului de succes -, pentru că fac parte dintr-o limbă lipsită de circulație, dintr-o țară care cu greu stîrnește interesul cititorilor străini. Altfel, am avut și avem autori cu nimic mai prejos decît vîrfurile literaturii universale.

LIBRIS.RO: Pentru cititorii care încă nu v-au descoperit, ce le puteţi spune pentru a-i determina să vă lectureze cărţile? Cum îl recomandă Florin Lăzărescu pe Florin Lăzărescu?

FLORIN LĂZĂRESCU: Le-aș spune că există mii de autori pe lumea asta care merită și trebuie citiți înainte de a-l citi pe Lăzărescu, că pot trăi fericiți și fără să mă citească, dar că poveștile pe care le scriu eu pot să-i bucure, să-i emoționeze diferit, surprinzător, pentru cîteva clipe din viața lor.

LIBRIS.RO: Dacă nu aţi scrie, cum altfel v-aţi elibera de “chemarea muzelor”?

FLORIN LĂZĂRESCU: Am – slavă Domnului – o mulțime de alte pasiuni artistice: fotografia, chitara clasică, scenariul de film. Oricum mă ocup și de acestea și simt că n-am destul timp să le fac profesionist,  pînă la capăt.

Interviu realizat de Loredana Tudor, pentru www.libris.ro. Sursa foto: www.suplimentuldecultura.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *