Nu sunt multe personalitățile care păstrează credibilitate academică dar care reușesc să dezvolte o familiaritate și o relaxare în abordarea unor subiecte tabu, de interes pentru publicul larg. Am avut privilegiul de a primi însă vizita unei asemenea figuri remarcabile în această după amiază, la Brașov.

MIERCURI, 3.09.2014, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am lansat volumul CORP SEXUALITATE SI PSIHOTERAPIE (Editura Polirom, 2014), semnat de unul dintre cei mai cunoscuți sexologi și psihoterapeuți din România, cel care a pledat, în aparițiile si publicatiile sale,  pentru detabuizarea și abordarea firească a problemelor de cuplu: Bebe Mihăescu.

2211

Înaintea debutului propriu zis al lansării, cei prezenți au avut ocazia să îl asculte pe Bebe Mihăescu răspunzând la întrebările adresate de presă. Conferențiarul universitar a vorbit despre importanța corpului în ansamblul său, ca mijloc de acces spre împlinire, dar și despre importanța elementelor sale componente, toate având implicații și ramificații în sfera erotic-emoțională. Astfel, așa cum a sugerat Bebe Mihăescu chiar și intestinele sunt organe care nu sunt străine de zona erotic-sexuală, atâta timp cât ele reprezintă un adevărat creier emoțional (aspect care devine familiar pentru toți care au trăit senzația de fluturi în stomac). Bebe Mihăescu a vorbit și despre traumele sexuale care ajung să ne despartă violent de lumea erosului, despre înțelepciunea propriului nostru corp și despre diferența dintre sex și dragoste.

ANA ONIȚĂ, Director General Libris Brașov a deschis apoi evenimentul amintind faptul că apariția volumului CORP SEXUALITATE PSIHOTERAPIE sub sigla Editurii Polirom livrează garanții în ceea ce privește seriozitatea și credibilitatea conținutului. Este vorba de un volum cu adresabilitate largă care informează dar și trezește curiozități și care propune o incursiune în autocunoaștere anatomică, oferind de asemenea tehnici de meditație și respirație din modelul erotic taoist, analizând în același timp funcționalitatea acestor tehnici în câteva studii de caz.

BEBE MIHĂESCU a remarcat că, în ciuda faptului că trăim într-o societate în care există o inflație de sexualitate și de metaforizări ale corpului, oamenii nu învață să își iubească și să își aprecieze potențialul propriei lor corporalități. Însă așa cum ne-a amintit specialistul în psihologie, înainte de a fi ființe sociale care cenzurează și stabilesc ierarhii valorice, suntem ființe biologice – iar biologia ne influențează și urmează cursul indiferent de atitudinea noastră față de ea. Tocmai de aceea, cartea lansată propune o revenire la realitatea noastră corporală- corpul este o sursă de potențial imensă și fiecare parte a sa spune ceva despre noi. De aceea, volumul se deschide cu o lecție amplă și accesibilă de anatomie, ca poartă de deschidere în sfera erosului. Volumul reconsideră de asemenea și pozițiile sexuale, ca reprezentând nu doar mijloace gratuite de divertisment, ci mai degrabă surse specifice pentru împlinirea fizică și emoțională, așa cum se sugerează în modelul taoist.

Bebe Mihăescu a vorbit apoi despre legătura dintre arte marțiale, eros și psihoterapie, toate aceste având ca numitor comun o artă a autoeducării, disciplinării și câștigării unei siguranțe personale în timp. Cadrul didactic de la UMF Iași a împărtășit câte ceva și despre caracterul deficitar al predării psihologiei sexuale în învățământul românesc, despre faptul că sexualitatea este un domeniu despre care se schimbă impresii și se face educație mai degrabă în medii informale, într-o manieră amatoristă, fără ca el să penetreze prea mult mediul academic.

Nu în ultimul rând invitatul a făcut câteva remarci despre caracterul complicat al relațiilor dintre bărbați și femei în societatea contemporană și a vorbit și despre raportul dintre pacient și terapeut.

3344

Evenimentul s-a încheiat cu o generoasă sesiune de autografe. Mulțumim lui BEBE MIHĂESCU pentru că a ales să își lanseze volumul la Brașov, mulțumim tuturor celor prezenți pentru participare și pentru discuția liberă pe care au întreținut-o – sperăm că prin asemenea evenimente și asemenea întâlniri să contribuim la punerea bazelor a ceea ce și invitatul nostru sugera: un model de dezvoltare personală care să mizeze și pe o explorare atentă a sexualității și corporalității.

Volumul CORP SEXUALITATE SI PSIHOTERAPIE (Editura Polirom, 2014), de Bebe Mihăescu e disponibil și pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *