Chiar dacă suntem încă în extrasezon editorial și chiar dacă, în schimb, ne aflăm în prag de campanie electorală iar  atenția românilor e îndreptată lent dar sigur, spre scena politică, spre efemerele figuri de ieri, azi și mâine, spre noi speranțe sau resemnări în ceea ce privește evoluția națională, la Brașov am avut parte de un eveniment care ne-a sugerat premisele dezvoltării  și maturizării durabile pe alte coordonate, pe coordonate culturale.  Despre dimensiunea incluzivă a culturii, despre criza contemporană și orizontul ieșirii din ea, despre literatură și întâlnirea cu miturile am aflat mai multe la lansarea din această după amiază.

VINERI, 5.09.2014, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am lansat volumul JOCUL CELOR O SUTĂ DE FRUNZE ȘI ALTE POVESTIRI (Editura Polirom, 2012), semnat de scriitorul, economistul și omul politic VARJUAN VOSGANIAN, în compania cadrelor didactice de la Facultatea de Litere a Universității Transilvania Brașov și a unui public numeros.

a1a5

Evenimentul a fost deschis de VIRGIL ONIȚĂ, Președintele Asociației Libris Cultural Brașov, cel care și-a exprimat convingerea că și această colecție de proză scurtă, publicată sub egida unei edituri prestigioase, va avea același succes ca romanul Cartea Șoaptelor care a fost lansat la Brașov în cadrul Târgului Internațional de Carte și Muzică.

a4a2

Decanul Facultății de Litere, ADRIAN LĂCĂTUȘ a amintit faptul că proza lui Varujan Vosganian e cât se poate de fluentă, fără să mizeze pe experimente formale. Lucrările cuprinse în volumul lansat evocă o preocupare a autorului pentru lumea noastră, lumea concretă în care se regăsesc însă ecourile unei umanități universale. Credința lui Varujan Vosganian, decelată în povestirile sale pare să fie legată de completitudinea și complexitatea ființei umane indiferent de momentul istoric în care e plasată. Astfel, personajele diverse care apar în prozele din volumul lansat, în ciuda statutului sau originilor modeste, în ciuda faptului că trăiesc într-o lume dezagregată își păstrează disponibilitatea de a contempla și capacitatea de introspecție. Practicând un joc literar în care accelerația narativă e alternată de pauza contemplativă, proza lui Varujan Vosganian livrează o formă de realism potențat de imaginar și simbolic, o proză care invită așadar la înțelegerea realității prin plusul adăugat de imaginație.

DAN ȚĂRANU a remarcat amplitudinea narativă a creațiilor din Jocul celor o sută de frunze și alte povestiri, sugerând că Varujan Vosganian  a reușit o performanță pentru genul prozei scurte pe care îl abordează, anume aceea de a spune atât de multe într-un spațiu atât de restrâns. Aceste creații diferite ca problematică topesc evenimente dure din istoria națională (mineriada, reeducarea de la Pitești, disponibilizările din anii tranziției) într-o pastă narativă care se prelungește însă în spațiul imaginar. Pendularea  între planul real și imaginar nu are însă de a face cu realismul magic, cu gratuitatea din prozele lui Agopian sau speculațiile metaficționale ale lui Bănulescu, în proza lui Varujan Vosganian inserția fantasticului are efecte importante și transmite un mesaj particular.

Înainte de a-și începe discursul, Varujan Vosganian a oferit o lectură publică, citind un fragment din una dintre povestirile cuprinse în volum.

Așa cum a sugerat chiar autorul, această carte a căutat să estompeze granița dintre oamenii așa ziși excepționali și oamenii obișnuiți. Tot la fel cum protagonistul romanului Ulise al lui James Joyce, un om obișnuit, cu o viață obișnuită reușește să retrăiască epopeea Antichității, personajele din Jocul cu o sută de frunze și alte povestiri (și de ce nu, fiecare dintre noi, cititorii) ajung să se întâlnească cu marile mituri ale umanității. Spre a exemplifica această idee, Varujan Vosganian a vorbit despre prima povestire din volum în care viața unui mărunt paznic de muzeu ajunge să se intersecteze și cu Geneza și cu patimile lui Iisus și cu revoluția iluminismului și chiar cu Judecata de Apoi.

În vreme ce Cartea Șoaptelor, o carte despre dramele secolului XX,  a ajuns să fie considerat drept romanul identitar al poporului armean, Jocul cu o sută de frunze și alte povestiri ar putea fi expresia articularii unei crize românești, o criză a lipsei și nevoii de sens pe care autorul preferă să nu o rezolve facil și definitiv în cartea sa. Cei născuți în perioada postbelică sunt cei care au trecut pragul între două secole, între două milenii, între două sisteme politice și ar fi trebuit să își însușească victoria înțelegerii lumii în care trăiesc – căci așa cum a sugerat Varujan Vosganian marea victorie pentru un om este aceea de a dobândi o viziune asupra lumii. Insa, oamenii au rămas confuzi, au rămas lipsiți de sensurile căutate. O întâmpinare la acest fenomen dominant și răspândit în anii tranziției,  acela al crizei de sens ar putea veni tot din partea creatorilor de cultură – spre deosebire de politică sau economie care, prin natura lor competitivă într-un regim democratic, lasă în urmă câștigători și învinși, literatura și arta sunt singurele îndeletniciri care înving fără să lase în urmă învinși și care cuceresc fără să umilească.

Iar dacă mai degrabă spre cultură și memorie ar trebui să ne întoarcem atenția pentru a spera la schimbări durabile, tot acolo ar trebui să aflăm și responsabilitatea de a crea mai mult, de a crea chiar o carte identitară a poporului român, o carte care să stea drept premisă pentru o reconciliere cu noi și cu celălalt.

Vorbind și despre alte povestiri cuprinse în volum, despre regretabilele noastre trasaturi de a ne refuza dreptul la legendă, de a refuza empatia și întâlnirea cu Celălalt, despre dezvăluirile pe care le face literatura, Varujan Vosganian și-a încheiat discursul cuprinzător și impresionant  în aplauzele publicului.

Finalul lansării a fost marcat cu o sesiune de autografe prelungită și un interviu acordat presei de către invitat.

a3

Mulțumim lui VARUJAN VOSGANIAN pentru că a ales să își lanseze volumul la Brașov, mulțumim cadrelor didactice de la Facultatea de Litere pentru sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment, mulțumim publicului pentru participare.

Volumul JOCUL CELOR O SUTĂ DE FRUNZE ȘI ALTE POVESTIRI este disponibil și pe www.libris.ro.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *