Se simte venirea toamnei și la Brașov: aglomerația din oraș, vânătoarea de manuale, indiciile campaniei electorale, vremea mohorâtă toate ne amintesc de atâtea reînceputuri mai mult sau mai puțin dezagreabile echilibrate însă de sezonul evenimentelor culturale care sperăm să ne aducă surprize mai plăcute. Spiritul lansării de astăzi, întregit de comentariile elogioase dar și de povești captivante și de amintiri anecdotice diferite pregătite de o personalitate cu greutate și la propriu și la figurat sperăm să fie capul de pod al tuturor evenimentelor care vor avea loc în Salonul Șt.O.Iosif până la finalul anului.
LUNI, 22.09.2014, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am pregătit o dublă lansare de carte: TEXTE CARE N-AU FOLOSIT LA NIMIC- o colecție de articole despre România aflată în tranziție, respectiv UN SCRIITOR, DOI SCRIITORI – o colecție de amintiri inedite legate de scriitori români cunoscuți. Cele două volume semnate de Alex Ștefănescu și publicate de Editura All, au fost prezentate într-o atmosferă destinsă și cuceritoare, o prefață potrivită pentru lectură.
Am deschis evenimentul amintind câteva dintre particularitățile ușor de remarcat ale criticului, publicistului, prozatorului și realizatorului de emisiuni televizate prezent la Brașov: Alex Ștefănescu rămâne un critic literar cu o popularitate incontestabilă, o personalitate care nu se teme de aparițiile publice și nici de controverse (mai ales dacă ne gândim la volumele Istora literaturii române contemporane sau Cum să te ratezi ca scriitor), o personalitate care își păstrează credibilitatea și autoritatea dar care reușește să rămână plin de umor și spiritual.
Scriitorul CRISTIAN MUNTEAN a sugerat că lectura volumelor lui Alex Ștefănescu dezvăluie un scriitor de o sinceritate admirabilă, un scriitor inteligent, cu mult umor dar care transmite cu sensibilitate și durerea față de lucrurile care nu se împlinesc (fie că vorbim de proiecte sociale sau de literatură). Cărțile criticului literar sunt scrise, în opinia lui Cristian Muntean, atât cu mintea dar și cu sufletul, sunt cărți care te lasă să te gândești și să te invită să îți formezi opinii. Volumul TEXTE CARE N-AU FOLOSIT LA NIMIC poate fi considerat o carte document și o expresie a curajului pe care nu mulți dintre scriitori îl au (acela de a recunoaște neputința textului de a schimba ceva într-o societate).
Scriitorul STELIAN ȚURLEA, cel care îl cunoaște pe Alex Ștefănescu de aproape 50 de ani, de pe vremea când îi citea primele texte culturale și îl simțea deja ca prieten, a subliniat faptul că autorul celor două volume lansate astăzi la Brașov se dovedește un foarte bun povestitor (și are capacitatea de a scrie inclusiv critică literară ca literatură) dar și un foarte bun portretist (reușind să deslușească esențe personale chiar și prin evocarea câtorva comportamente memorabile). Volumul UN SCRIITOR, DOI SCRIITORI aduce în prim plan întâmplări scurte trăite de autor alături de personalități cunoscute din spațiul românesc, întâmplări care proiectează imagini inedite și fermecătoare asupra protagoniștilor lor (am fost invitați să ni-l imaginăm pe Octavian Paler într-un birou imens, mâncând căpșuni cu poftă sau pe Ion Cristoiu înspăimântat că ar fi primit un copil din flori în redacția ziarului). TEXTE CARE N-AU FOLOSIT LA NIMIC cuprinde o colecție de articole publicate de Alex Ștefănescu după 1990 din care se degajă imaginea epocii ultimilor 25 de ani – articolele ating probleme sociale, politice, problema modelelor , a destinațiilor naționale dezirabile, toate acele lucruri care ne-au frământat în realitatea imprevizibilă a tranziției. În opinia lui Stelian Țurlea, acest volum ar putea fi o carte reper peste alt sfert de veac, un reper din care să recuperăm coordonatele unei lumi apuse.
ALEX ȘTEFĂNESCU, dezinvolt și entuziast ca întotdeauna în fața publicului, chiar dacă s-a aflat în poziția scriitorului celebrat în această după amiază, nu a renunțat nici la atitudinea de critic, de data aceasta elogios și generos, împărțind laude la adresa alocuțiunilor antevorbitorilor săi. Antrenând o memorie impresionantă și probându-și calitățile de povestitor desăvârșit dar și de iubitor iremediabil al literaturii, Alex Ștefănescu s-a lansat într-un discurs plin de anecdote și amintiri inedite despre activitatea sa profesională, despre întâlnirile amuzante cu scriitori de ieri și de azi și mai ales despre plăcerea întâlnirii cu publicul tânăr.
Evocând doar evenimente trăite, Alex Ștefănescu ne-a povestit cum a pedepsit Nichita Stănescu cuvântul fotbal, cum s-a întâlnit cu Emil Brumaru la Spitalul Socola din Iași sau cum i-a fost salvată reputația de critic literar, într-o altercație care i-a avut ca protagoniști pe Mircea Dinescu și Cezar Ivănescu.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe.
Mulțumim Editurii All pentru sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment, mulțumim invitaților și domnului Alex Ștefănescu pentru că a ales Brașovul pentru lansarea acestor volume, mulțumim tuturor celor care au participat și care sperăm că au avut parte nu doar de o lansare de carte, ci de un adevărat spectacol al împărtășirilor entuziaste și pline de talent.
Cele două volume lansate: TEXTE CARE N-AU FOLOSIT LA NIMIC, respectiv UN SCRIITOR, DOI SCRIITORI sunt disponibile și pe www.libris.ro