La Libraria Șt O Iosif Brașov ne-am obișnuit cu puterea transformatoare a cărților pe care cititorii noștri o descoperă cu fiecare vizită pe care o fac în saloanele noastre, cu fiecare eveniment care aduc volume de interes mai aproape de cei pasionați de lectură. Astăzi, am avut însă bucuria să descoperim sau să completăm din plin această putere a cărților cu puterea întâlnirii cu un maestru, un oaspete special care ne-a ilustrat forța practicilor orientale, într-un exercițiu de respirație colectiv și memorabil.

MARȚI, 30.09.2014, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am lansat volumul SUNDAO – RESPIRAȚIA DAOISTĂ ȘI PRACTICA VINDECĂRII (Editura Herald, 2014) semnată de MAESTRUL YU – JAE SHEEN, prezent împreună cu soția sa și cu Andreea Șerban, reprezentanta SunDao România, în Salonul Șt.O.Iosif.

1

Am deschis evenimentul remarcând faptul că viața în societatea contemporană, supusă stresurilor zilnice, supraaglomerării, invaziei tehnologice și asaltului informațional ne predispune spre dezechilibre pe care căutăm să le rezolvăm prin tot felul de metode – de la cele medicamentoase la cele alternative. Deși fundamentele filosofiei occidentale sunt diferite de cele asiatice, tot mai mulți europeni își îndreaptă însă atenția spre tehnicile orientale, atâta timp cât ele valorifică resurse la îndemână oricui și sunt și minim invazive. Important este însă ca modelele culturale străine să devină accesibile și să fie tălmăcite de cei ce au avut acces la surse autentice cu autoritate. MASTER YU JAE SHEEN poate fi considerat o asemenea sursă atâta timp cât a fost călăuzit încă de mic în aprofundarea tradiției budiste, în Asia îndepărtată și a devenit apoi un profesor de dezvoltare personală care a popularizat metoda artei respirației – o metodă care mizează pe îmbunătățirea corpului, a minții și a spiritului.

ANDREEA ȘERBAN a amintit că Master Yu nu este la prima vizită în România și că din 2008 a călătorit tot mai des în țara noastră pentru a sta de vorbă și a-i ajuta pe oameni să-și rezolve problemele de sănătate și personale. Înzestrat deopotrivă cu experiență de viață vastă dar și cu reperele autentice ale tradiției asiatice, Master Yu i-a ajutat și pe români să se inițieze în tainele practicilor orientale, la seminariile desfășurate la București dar și lângă Marea Neagră.

MASTER YU JAE SHEEN a mărturisti că s-a simțit bine în România dar și în mijlocul Transilvaniei și a propus celor prezenți să participe aplicarea metodei sale, o metodă menită să cultive armonia personală și universală. Vorbitorul a deplâns faptul că sistemele educaționale contemporane nu ne antrenează să cultivăm starea de bine și nici nu ne oferă instrumentele necesare, deși acestea sunt atât de accesibile fiecăruia dintre noi, indiferent de poziția socială sau starea de sănătate.

Autocaracterizându-se drept un învățător călător, Master Yu a apreciat întâlnirea cu românii, oameni ospitalieri, vorbăreți și bogați spiritual și a simțit această oprire la noi în țară drept un popas hrănitor înaintea drumului pe care îl va face spre Rusia. Master Yu a vorbit despre exercițiul respirației ca practică vindecătoare, capabilă să ne facă să ne simțim sănătoși și frumoși.

Fundamentul metodei promovate de maestrul asiatic este unul daoist: acesta presupune că perfecțiunea naturală, originară se regăsește în fiecare dintre noi. Oamenii sunt așadar o extensie a naturii, ființe care nu se epuizează și nu îmbătrânesc ci sunt cuprinse într-un ciclu universal. Parazitați de grijile și problemele cotidiene, noi uităm însă de această perfecțiune – respirația conștientă ne poate însă ajuta să recuperăm conștientizarea perfecțiunii. Împreună cu cei prezenți, Master Yu a ilustrat ce înseamnă să respiri conștient: să exersezi un inspir profund prin care să proiectezi interiorizarea clarității, strălucirii și căldurii cerului și să expiri proiectând renunțarea la așteptări, credințe, opinii, dureri și dezechilibre.

Sugerând că este suficient să dezvoltăm acest ritual aproximativ 15 minute în fiecare zi, timp de 30 de zile, pentru a ne echilibra și pentru a ne asigura că dezvoltăm o stare de bine durabilă, că rămânem plini de încredere, iubire și recunoștință, Master Yu ne-a amintit de puterea de schimbare care se regăsește în fiecare, printr-un gest simbolic, amuzant și convingător în același timp: fiecare cititor a fost invitat să își lase o dedicație optimistă pe propria sa carte.

Mulțumim maestrului YU JAE SHEEN pentru vizita plină de inspirație pe care a făcut-o la Librăria Șt.O.Iosif Brașov și pentru întâlnirea cu caracter inițiatic, mulțumim invitaților și celor prezenți pentru participare. A fost o după amiază în care am descoperint valoarea unui mijloc la îndemână de a atinge o stare de bine, de a trăi mai armonios și prin asta de a înfrumuseța și viața celor din jur.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *